Falsuri recente
Președinta Moldovei Maia Sandu a declarat că Moldova este dispusă să permită accesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său pentru „a se clarifica” cu regiunea transnistreană. Această informație este promovată de mai multe canale de telegram, unele medii de informare și de emisiunea propagandistă pro-Kremlin «60 минут» („60 de minute”). În realitate, asta nu corespunde adevărului. Președinta Moldovei n-a făcut astfel de declarații, iar anterior a declarat în repetate rânduri că reglementarea diferendului transnistrean este posibilă doar pe cale pașnică.
Canale de telegram și portaluri web: „Moldova este gata să pună teritoriul său la dispoziția Forțelor Armate ale Ucrainei”
Mai multe canale de telegram, printre care Срочные Новости, МИРОТВОРЕЦ, ZАПИСКИ VЕТЕРАНА, Гагаузская Республика, au difuzat o informaţie, potrivit căreia Moldova ar fi dispusă să permită accesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său pentru acţiuni militare. Aceste canale fac referire la cuvintele Maiei Sandu. „Daca armata ucraineană va avea nevoie, suntem dispuşi să-i oferim dreptul să intre pe teritoriul nostru pentru a se clarifica cu depozitele, muniţiile şi efectivul militar. Este un gest de aliat”, au citat canalele respective de telegram declaraţiile atribuite Maiei Sandu.
Aceleaşi informaţii au fost publicate şi de unele canale de telegram din Ucraina.
Site-urile Cursorinfo.co şi News.am, la fel, au scris că Moldova ar fi dispusă să permită accesul Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul său pentru „a se clarifica” cu Transnistria.
În calitate de dovadă, unele din canalele de telegram şi site-uri au indicat că Maia Sandu ar fi făcut astfel de declaraţii, răspunzând la întrebările jurnaliştilor după încheierea summitului Comunităţii Politice Europene desfăşurat în Moldova la 1 iunie. Însă nu a fost publicat niciun link la aceste declarații sau referiri la instituţia media căreia Maia Sandu i-ar fi oferit acest interviu. Alte resurse, în genere, nici n-au prezentat detalii pentru a-şi susţine afirmaţiile.
Conturi private: „Moldova este dispusă să permită „rezolvarea situaţiei” cu depozitele din Transnistria”
Pe Facebook, de asemenea, este promovată intens informaţia potrivit căreia ţara noastră ar fi gata să-şi pună teritoriul la dispoziţia Forţelor Armate ale Ucrainei. Acelaşi text a fost publicat pe mai multe conturi private. „Daca armata ucraineană va avea nevoie, suntem dispuşi să-i oferim dreptul să intre pe teritoriul nostru pentru a se clarifica cu depozitele, muniţiile şi efectivul militar. Este un gest de aliat” – aceste cuvinte îi sunt atribuite preşedintei Maia Sandu.
Astfel de texte au fost publicate pe conturile private: Валентин Ход, Iurie Nartea, Valerii Ciornii, Curchi Sergiu, Петр Жупанов, precum şi de Михаил Ахремцев, unul dintre fondatorii partidului «Наши» („Ai Noştri), o formaţiune de centru-stânga.
Acelaşi text l-a distribuit pe Tiktok și utilizatorul Propagandatelevision.
Un post rusesc de TV: „Moldova este dispusă să-și ofere teritoriul pentru acțiuni militare”
În cadrul emisiunii «60 минут» (01:29:10) de la postul de stat de televiziune Россия1, moderatoarea Olga Skabeeva a calificat summitul Comunității Politice Europene, desfășurat în Moldova, drept o „adunătură rusofobă”, anunțând telespectatorii că „Maia Sandu tocmai a făcut o declarație incredibilă: că Moldova este gata să-și pună teritoriul la dispoziție pentru acțiuni militare și, dacă Forţele Armate ale Ucrainei vor avea nevoie să intre pe pământurile moldovenești pentru, aici citez: „pentru a se clarifica cu depozitele, muniţiile şi efectivul militar”, atunci ele vor fi binevenite.”
Deși ulterior Skabeeva a presupus că această informație ar putea fi „neobiectivă și incorectă”, emisiunea a continuat în aceeași manieră. Unul dintre invitați la fel a admis că informația ar putea să nu corespundă realității și chiar a calificat-o drept o „scurgere intenționată”, dar s-a lansat totuși într-o reflecție despre posibilele reacții ale Rusiei. „Însăși scurgerea intenționată a acestei informații în spațiul public este relevantă. Este una din cele mai periculoase direcții. Voi remarca că pentru Rusia va fi dificil să respingă această lovitură. Atunci, într-adevăr, vom fi nevoiți să soluționăm problema implicând aviația, anihilând sistemele de apărare antiaeriană în regiunea respectivă, aplicând lovituri masive de bombe și organizând asalturi pentru a nimici gruparea Forțelor Armate Ucrainene (...) Dacă Moldova va fi implicată în conflict și va permite avioanelor F-16 să acționeze de pe teritoriul său, atunci noi, foarte posibil, va trebui să rezolvăm chestiunea cu Moldova”, a declarat vicepreședintele Academiei Ruse pentru științe în domeniul rachetelor și artileriei Konstantin Sivkov.
Utilizatorul user3619378377022 a decupat și postat în rețeaua TikTok acest fragment din emisiune, întitulându-l «Открылся Второй Фронт» („S-a deschis al Doilea Front”). Timp de 24 de ore, filmulețul a fost distribuit de peste 3 mii de persoane.
Administrația prezidențială: informațiile sunt false
În realitate, Președinta Maia Sandu n-a declarat că Moldova ar fi gata să-și pună teritoriul la dispoziția Forțelor Armate ale Ucrainei. Administrația prezidențială a publicat o dezmințire cu următorul conținut: „În legătură cu informațiile apărute pe canale de telegram, precum că Președinta Maia Sandu ar fi afirmat că e gata să permită armatei ucrainene să utilizeze teritoriul Republicii Moldova în scopuri militare, subliniem că sunt falsuri”.
Maia Sandu: obiectivul reglementării diferendului transnistrean poate fi atins doar pe cale pașnică
Președinta Moldovei Maia Sandu a declarat în repetate rânduri pe platforme diferite că obiectivul reglementării diferendului transnistrean poate fi atins doar pe cale pașnică. Această poziție rămâne neschimbată.
La 22 septembrie 2021, în discursul ținut la Adunarea Generală a ONU de la New York, Maia Sandu a subliniat că Moldova intenționează să reglementeze diferendul transnistrean doar pe cale pașnică. Iar în decembrie 2022, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune Moldova 1, la întrebarea dacă autoritățile au un plan de reglementare a conflictului de pe Nistru, Președinta a răspuns următoarele: „Noi am spus care sunt elemente principiale ale acestei soluţii, care trebuie puse la baza acestei soluţii, și pentru noi este rezolvarea pașnică a conflictului, este respectarea integrității teritoriale, a hotarelor internațional recunoscute ale Republicii Moldova. Această soluţie trebuie să rezulte într-un stat funcțional şi, da, noi avem un stat slab și nu ne dorim o soluţie care ar slăbi statul și mai mult. Deci ne dorim o soluție care conduce la un stat funcţional şi o soluţie care să nu reprezinte un impediment pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.”
Elena Celak,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0