Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Moldova sabotează planul de reducere a dependenței Europei de gazul rusesc

25 septembrie 2019 896
Articole
Colaj

Recent, portalurile Timpul.md și Deschide.md au publicat o știre, cu trimitere la un site pro-Kremlin, în care se afirmă că Republica Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc. Jurnaliștii o citează pe Alena Osmolovskaia, purtătoarea de cuvânt a Companiei „Naftogaz” din Ucraina, lăsând să se înțeleagă că ea ar fi spus despre „sabotaj intenționat” din partea Republicii Moldova. În realitate, declarația reprezentantei Naftogaz a fost distorsionată - Alena Osmolovskaia a folosit cuvântul „sabotaj” în raport cu Federația Rusă, nu cu Republica Moldova.

În articolul „Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia”, portalul Timpul.md transmite mesajul că țara noastră nu s-ar alia cu Ucraina în încercarea de a scăpa de dependența de gazul rusesc. Cu trimitere la alt portal, Politnavigator.net, Timpul.md afirmă că: „Ceea ce se întâmplă acum seamănă cu un sabotaj conștient prin care se creează imaginea unei „Moldove înghețate” ce va fi difuzată în țările europene pe canalele Russia Today, ceea ce le va permite rușilor să obțină un instrument suplimentar de presiune, atât asupra europenilor, cât și asupra părții ucrainene”, a spus Osmolovskaia, în traducerea Marcelei Țușcă”. Aceeași informație a fost publicată și de portalul Deschide.md care, însă, a retras ulterior știrea.

Dezinformare prin scoatere din context

În realitate, declarația Alenei Osmolovskaia a fost denaturată. În realitate, când a vorbit despre „sabotajul intenționat”, reprezentanta Naftogaz se referea la Federația Rusă. Astfel, în cadrul unei mese rotunde care s-a desfășurat la 18 septembrie 2019 la Kiev, Alena Osmolovskaia a fost întrebată de moderatoare despre dependența Republicii Moldova de gazul rusesc.

Iată transcrierea începutului discuției, în traducere din limba ucraineană.

(Minutul 2:06 – 3:40)

Moderatoarea: Când vor avea loc negocierile dintre Ucraina și Rusia, în condiții de criză, în acel moment vor fi folosite diferite metode, se pot utiliza diferite instrumente, pot apărea diverse imagini, pentru a forța Ucraina să semneze anume acel contract care este avantajos părții ruse. Ne amintim bine de anul 2009. Atunci tot au fost folosite toate mijloacele. Și aici am dori să atragem atenția asupra unei situații care poate apărea, care trebuie prevenită și despre care merită să începem să vorbim astăzi. Este ceea ce se întâmplă cu o altă țară – Moldova. E vorba de vecinii noștri, care în principiu depind de tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean. Această țară consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi. Acesta este gaz rusesc. Și ceea ce se întâmplă acum, aș dori ca și colegii mei experți să mă corecteze, e că țara nu este suficient de pregătită, s-ar putea spune, nu este pregătită pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaz rusesc. Și această imagine a unei „Moldovei înghețate” poate fi folosită în 2020 pentru a forța Ucraina să semneze un contract? Cum Moldova se poate pregăti rapid pentru astfel de scenarii critice și ce ar trebui să facă Ucraina, vom discuta cu experții noștri...

(Minutul 3:41 – 4:53)

Alena Osmolovskaia: Într-adevăr, subiectul Moldovei este foarte dureros pentru noi, mai ales în prag de iarnă. Înțelegem că atunci când oamenii îngheață și acest lucru este arătat la televizor, nu contează dacă această persoană este din Germania, din Ucraina sau Moldova. Vedem că ceea ce se întâmplă acum este foarte similar cu o sabotare deliberată pentru a crea o astfel de situație. Când această imagine va fi difuzată de Russia Today și de media europene, va permite Rusiei să aibă un instrument  de influență asupra europenilor, cât și a părții ucrainene. Problema Moldovei este, în primul rând, că țara este dependentă de gaz nu numai pentru uz casnic și căldură. Țara are nevoie de gaz pentru producerea de energie electrică. Adică, imaginați-vă o situație în care nu există gaz, totul se oprește, nu puteți porni reșoul, nu există lumină, nu există nimic. Aceasta este o situație critică, ar putea fi un dezastru umanitar. Ce trebuie să facă Moldova pentru a se asigura cu gaz? Există două părți ale acestei probleme. Prima parte este asigurarea accesibilității la capacitățile sistemului de transport al gazelor, care este situat la granița dintre Moldova și Ucraina. Și a doua parte este să vă asigurați că există conducte de gaz, astfel încât să fie cineva care să furnizeze acest gaz pentru a-l aduce în țară. Întrebarea constă în operatorul moldovean de transport a gazelor, cel mai mare acționar al companiei - Gazprom. Prin urmare, compania noastră „Ukrtransgaz” a purtat multe negocieri cu partea moldovenească, încercând să ofere diferite oportunități pentru a semna acordurile corecte de conectare la rețea...

Portalul Politnavigator.net a publicat fragmentat răspunsul Alenei Osmolovkaia, nu și întrebarea moderatoarei. Astfel, a fost transmis un mesaj fals, preluat și de Timpul.md și Deschide.md.

Politnavigator.net, un site pro-Kremlin cu materiale tendențioase

În opinia expertului Artiom Filipenco, șef de Departament în cadrul Institutului Național pentru Studii Strategice din Ucraina, această dezinformare a fost publicată pentru a pune în lumină negativă partea ucraineană. „Sunt convins că este un fals intenționat. Adevărul este că reprezentanții ucraineni au spus despre sabotaj din partea rusă și că Rusia vrea să creeze o astfel de situație, prezentând imaginea unei „Moldove înghețate”, pentru a pune presiune pe Ucraina”, a conchis  expertul.

Pe portalul Politnavigator.net sunt publicate frecvent articole pro-Kremlin. Portalul Stopfake.org din Ucraina dezminte periodic speculațiile publicate de acest site.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

 

25 septembrie 2019 896

Relevant

Comments 0