Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: OMS apreciază vaccinul rusesc „Sputnik-V” ca fiind sigur și eficient

3 octombrie 2020 2191
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

În septembrie 2020, Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a vizitat Federația Rusă și a discutat cu mai mulți oficiali ruși despre unele probleme în domeniul sănătății, inclusiv despre dezvoltarea de către Rusia a vaccinului anti-COVID-19, numit Sputnik-V”. În declarația pentru presă, reprezentantul OMS a precizat că „mulțumește din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”. Mai multe portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au trunchiat mesajul, titrând că OMS califică „vaccinul rusesc drept unul sigur și eficient”, inducând ideea că „Sputnik-V” deja a fost recunoscut la nivel internațional.

Pe 21 septembrie, după întâlnirea lui Hans Kluge cu Mihail Murashko, ministrul rus al Sănătății, cei doi oficiali au făcut declarații pentru presă. Kluge a vorbit în limba engleză, iar cu referire la vaccinul rusesc el a declarat că: „OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume „Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”.

Mesaj distorsionat pentru a elogia Rusia

După această declarație, mai multe portaluri din Rusia, dar și site-uri moldovenești cu politică editorială pro-Kremlin au distorsionat mesajul oficialului OMS, publicând afirmații false că OMS ar fi recunoscut eficiența vaccinului rusesc. „OMS mulțumește Rusiei pentru vaccinul Sputnik-V”, au titrat mai multe surse media rusești, distorsionând mesajul lui Hans Kluge care nu s-a pronunțat referitor la eficiența vaccinului „Sputnik V”, ci a apreciat eforturile de a dezvolta „un vaccin sigur și eficient”. 

Astfel, postul de televiziune «Первый канал» a difuzat și a publicat pe site-ul 1tv.ru un reportaj în care îi atribuie lui Kluge afirmația: „Încă o dată vreau să mulțumesc Federației Ruse pentru pașii importanți în dezvoltarea vaccinului, el este sigur și eficient”.

 

Sursa:1tv.ru

Agenția rusă de știri Ruptly.tv a publicat un articol și un reportaj video, textul fiind disponibil în rusă, engleză și spaniolă. În versiunea engleză a fost transmis mesajul corect, însă în varianta rusă mesajul a fost distorsionat: «Я еще раз хочу поблагодарить господина министра [Михаила Мурашко] за те поэтапные шаги, которые были предприняты в разработке этой вакцины. Она безопасная и эффективная", - подчеркнул Клюге» (în traducere: „Încă o dată vreau să-i mulțumesc domnului ministru [Mihail Murashko] pentru pașii în dezvoltarea acestui vaccin. El este sigur și eficient", a subliniat Kluge”).

Colaj: Stopfals.md

Articole similare au fost publicate și de alte portaluri rusești: Tass.ru, Lenta.ru, RIA Novosti, dar și de site-urile Eadaily.com, Cbc.az.

Colaj: Stopfals.md

Aceleași mesaje pe unele site-uri moldovenești

Unele site-uri moldovenești afiliate socialiști și cu politică editorială pro-Kremlin la fel au preluat aceste mesaje. Ntv.md, site-ul postului de televiziune NTV Moldova, deținut de deputatul socialist Corneliu Furculiță, a titrat: „OMS: Vaccinul rusesc e sigur și eficient”, afirmând în text că „Organizația Mondială a Sănătății apreciază eforturile Federației Ruse, depuse în direcția dezvoltării vaccinului împotriva noului coronavirus. Directorul regional pentru Europa al acestei structuri, Hans Henri Kluge, a anunțat că preparatul rusesc este sigur și eficient”. În același articol, se amintește de intenția președintelui în exercițiu, Igor Dodon, de a procura vaccinul rusesc pentru R. Moldova: „Un vaccin omologat împotriva virusului COVID-19 ar putea ajunge la noi în țară până la fârșitul acestui an. El a precizat că a discutat despre asta cu autoritățile de la Moscova și că este vorba de 150 de mii de doze”.

Site-ul Mejdurecie.md la fel a anunțat că „ВОЗ: Спасибо России за вакцину от Covid-19 – она безопасна и эффективна” (în traducere: „OMS: Mulțumim Rusiei pentru vaccinul împotriva COVID-19- el este sigur și eficient”). Articole similare de elogiere a Rusiei au publicat Cenzura.md și Sputnik.md.

OMS: „În întreaga lume se lucrează pentru a găsi un vaccin eficient și sigur”

Într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md, biroul de presă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) menționează că „în timpul vizitei sale la Moscova, Dr. Kluge a subliniat importanța extinderii colaborării dintre OMS și Federația Rusă. (...) Schimbul de informații cu privire la noile cunoștințe legate de COVID-19, inclusiv rezultatele studiilor de cercetare și dezvoltare privind vaccinurile și/sau orice alte produse medicale, este esențial pentru a oferi un răspuns global în această pandemie. (...) El (Hans Kluge) a subliniat că acele cunoștințele din activitatea de cercetare și dezvoltare din Federația Rusă ar putea aduce beneficiu nu numai țărilor din regiune, ci și din întreaga lume”. În același răspuns, biroul de presă a OMS a mai precizat că: „Până în prezent nu există niciun vaccin care să prevină COVID-19, dar se lucrează în întreaga lume pentru a găsi unul care să fie eficient și sigur. Dintre cele peste 200 de vaccinuri în curs de dezvoltare, mai mult de 10 sunt testate pe oameni, iar câteva în curând vor intra în faza a III-ea”.

La 22 septembrie 2020, Biroul Regional European al OMS a publicat un comunicat de presă, inclusiv în limba rusă, în care se menționează că doctorul Kluge „și-a exprimat recunoștința pentru furnizarea de informații către OMS ca parte a efortului general de a crea un vaccin sigur și eficient”. Un mesaj similar a fost publicat și pe pagina de twitter a lui Hans Kluge.

Potrivit site-ului Euro.who.int, Dr. Hans Henri P. Kluge și-a început mandatul de director regional al OMS pentru Europa la începutul anului curent. El are 25 de ani de experiență în medicină și sănătate publică, cu practică în diverse regiuni din lume. În CV-ul său este menționat că timp de cinci ani (1999-2004), Kluge a fost manager de proiect, coordonând un program de control al tuberculozei (TB) și TB-HIV la Biroul OMS din Federația Rusă, Moscova.

Informații despre de site-urile care au distorsionat mesajul oficialului OMS

Ntv.md este pagina web a postului de televiziune NTV Moldova care folosește aceeași marcă comercială ca și postul rusesc NTV. Postul NTV Moldova este administrat de Exclusiv-Media, firmă deţinută de deputatul socialist Corneliu Furculiţă. Pe site-ul Ntv.md sunt publicate articole care promovează activitatea Partidul Socialiștilor și a lui Igor Dodon, iar politica Federației Ruse și a președintelui rus Vladimir Putin este prezentată doar în context pozitiv. Potrivit instrumentului online de verificare a locației platformelor online Whois.domaintools.com, site-ul a fost creat în noiembrie 2005, înregistrat și găzduit de un server al firmei Avguro Technologies Ltd din Rusia. Pe site lipsesc informații despre echipa redacțională

Mejdurecie.md se autoidentifică ca „un teritoriu de încredere” și proiect de autor al lui Serghei Tcaci. Potrivit Whois.domaintools.com, site-ul fost creat în decembrie 2019 în R. Moldova. Site-ul este găzduit pe un server al companiei moldovenești TOPHOST-MD-AS. Nu sunt publicate informații despre echipa redacțională și nici alte date de contact. Cenzura.md se descrie ca o „publicație independentă pe internet”. Pe site este menționat ca redactora-șefă este Daria Fiodorova, cu link spre pagina de Facebook a acesteia. Aici este indicat că în prezent Daria Fiodorova lucrează la Partidul Patria, iar anterior a activat la Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Potrivit instrumentului online de verificare a locației platformelor online, Whois.domaintools.com, site-ul a fost creat în martie 2020 și înregistrat în R. Moldova de către compania TOPHOST-MD-AS.  

Ruptly.tv este o agenție rusă de știri, fiind un proiect al canalului rusesc Russia Today” (RT), finanțat de guvernul rus. Agenția a fost fondată pe 4 aprilie 2013, iar biroul principal al acesteia este în Berlin, Germania.

Aceste site-uri, la fel ca și Sputnik.md, 1tv.ru, Tass.ru, Lenta.ru, RIA Novosti, publică preponderent articole pro-Kremlin.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

3 octombrie 2020 2191

Relevant

Comments 0