Portalul care te protejează de falsuri

FALS: OMS îndeamnă guvernele să interzică activitatea agricolă

6 iunie 2024 3294
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

La mijlocul lunii mai, site-ul enewsmd.online și câteva conturi de Facebook au plasat o știre în care susțin că directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyesus,  cheamă guvernele să interzică practicarea agriculturii, pentru a salva planeta. Deși în text nu se face referire la un discurs concret al acestuia, Stopfals.md a identificat sursa informației pe care se bazează falsul – un video difuzat de OMS în decembrie 2023. De fapt, în acel video, Tedros Ghebreyesus spune exact contrariul – îndeamnă guvernele să modifice sistemele actuale alimentare, „prin trecerea către diete mai sănătoase, diversificate și mai bazate pe plante”.

La 16 mai, site-ul enewsmd.online a publicat o știre cu titlul „Ucigași legali: OMS îndeamnă guvernele să interzică activitatea agricolă” (în original: „Легализованные убийцы: ВОЗ призывает правительства запретить сельское хозяйство”). În continuare, se spune că „Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor din întreaga lume să interzică agricultura pentru a salva planeta de ceea ce ea numește „fierberea globală”. Tedros Ghebreyesus a spus că globaliştii plănuiesc în secret să omoare oamenii prin foame, ca parte a unui plan de reducere a populaţiei lumii. OMS va face acest lucru sub pretextul combaterii „schimbărilor climatice”. Potrivit OMS, interzicerea cărnii și a produselor lactate este primul pas către atingerea obiectivului său radical” (în original: «Всемирная организация здравоохранения (ВОЗ) призвала правительства стран мира запретить сельское хозяйство, чтобы спасти планету от так называемого «глобального кипения». Тедрос Гебрейесус сообщил, что глобалисты тайно планируют уморить людей голодом в рамках плана по сокращению населения мира. ВОЗ будет делать это под предлогом борьбы с «изменением климата». По мнению ВОЗ, запрет мяса и молочных продуктов является первым шагом на пути к достижению своей радикальной цели»). Aceste afirmații au apărut și în mai multe postări pe Facebook.

Directorul general al OMS a îndemnat, dimpotrivă, la adoptarea unei alimentații bazate preponderent pe plante

Atât afirmația din titlu, cât și informațiile din text, sunt false. De fapt, directorul general al OMS nu a făcut nici o declarație recentă referitoare la agricultură sau la schimbările climatice. Un apel în care Tedros Ghebreyesus se referă la sistemul de global nutriție a fost făcut în decembrie 2023. Este vorba despre o adresare video către participanții la Conferința ONU privind schimbările climatice, care a avut loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023 la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

„Sistemele noastre alimentare sunt dăunătoare pentru oameni și planetă. Sistemele alimentare contribuie la peste 30% din emisiile de gaze cu efect de seră și reprezintă aproape o treime din povara globală a bolilor. Prin urmare, transformarea sistemelor alimentare este esențială, prin trecerea către diete mai sănătoase, diversificate și mai bazate pe plante. Dacă sistemele alimentare ar oferi diete sănătoase pentru toți, am putea salva 8 milioane de vieți pe an”, a spus Tedros Ghebreyesus în adresarea sa. De asemenea, el a mulțumit guvernelor țărilor nordice pentru că „au fost pionieri” în realizarea de progrese politice inclusiv în ce privește nutriția și schimbările climatice. În adresarea video de 2 minute nu se spune nici un cuvânt despre globaliști sau planuri secrete de reducere a populației lumii.

Prof. Oleg Lozan: Se urmărește inclusiv compromiterea eforturilor de a promova măsuri esențiale pentru viața și sănătatea populației

Directorul Școlii de Management în Sănătate Publică, prof. Oleg Lozan, căruia i-am solicitat un comentariu, spune că prin astfel de mesaje se urmărește erodarea încrederii populației în autoritățile naționale și internaționale, în special în OMS. „Nu în zadar se folosește imaginea directorului OMS, care a devenit un simbol în lupta cu infodemia. Popularitatea OMS a crescut în perioada pandemiei, fiind sursa principală de încredere pentru informare în sănătate și, din câte se pare, se încearcă compromiterea acesteia”, explică Oleg Lozan.

El notează că se revine astfel la narațiunea răspândită în pandemie, privind scăderea numărului populației la nivel mondial. „Dezinformatorii profită de transmiterea falsurilor prin conectarea cu probleme acute, de această dată - schimbarea climatică, pentru a compromite eforturile autorităților de a promova concepte și măsuri esențiale pentru viața și sănătatea populației. Ce trebuie să înțeleagă publicul este că aceste organizații care transmit falsuri au interese ascunse și urmăresc să dezbine și să erodeze încrederea în autorități profesioniste, iar populația care nu are repere comportamentale devine vulnerabilă, de aceea nu trebuie să permitem dezinformarea și dezorientarea în niciun fel, pe nici o cale”, a mai explicat prof. Oleg Lozan.

Organizația Mondială a Sănătății s-a angajat ea însăși în eforturi de combatere a dezinformărilor referitoare la sănătate, publicând conținut explicativ pe propria pagină web. De asemenea, organizația a lansat termenul infodemie, care presupune un exces de informație, inclusiv informație falsă sau manipulatoare, răspândită în timpul unor crize de sănătate publică, și se ocupă de combaterea, dar și de sporirea rezilienței populației la acest fenomen.

Enewsmd.online – sursă obișnuită de dezinformare

Acesta este unul dintre site-urile blocate în anul 2023 de către autoritățile Republicii Moldova (pe atunci având denumirea de enews.md) ca fiind unul ce răspândește dezinformări, însă conținutul lui a migrat pe adresa web enewsmd.online, care continuă să promoveze falsuri.

Sursa a fost inclusă în topul Stopfals.md al site-urilor care au dezinformat cel mai mult în anul 2023. Într-un caz, Stopfals.md a demonstrat că acest site se face responsabil de publicarea falsului precum că NATO construiește o bază militară în Moldova, iar amiralul Robert Bauer a venit să inspecteze construcția. Redacția Stopfals.md a identificat și un material la baza căruia a stat informația falsă că anume comunitatea internațională care sprijină Ucraina este responsabilă de criza globală de alimente.

Publicația web o are în calitate de fondatoare pe Iulia Semionova, președinta Asociației Jurnaliștilor vorbitori de limbă rusă din R. Moldova. În mandatul de șef de stat al lui Igor Dodon, Iulia Semionova a fost membră a Comisiei pentru mass-media și comunicare în Consiliul Societății Civile pe lângă Președintele R. Moldova, creat de același Igor Dodon.

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

6 iunie 2024 3294

Relevant

Comments 0