Falsuri recente
Site-ul Vedomosti.md (pagina web a publicației „Молдавские Ведомости”) a publicat un articol în care se afirmă că România recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. În text se mai spune că Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la București ar fi decis să recunoască certificatele de căsătorie ale persoanelor homosexuale, înregistrate în statele membre UE, la solicitarea permisului de ședere in România. De fapt, ambele afirmații sunt false, or, Parlamentul României nu a adoptat nici o lege care ar recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex, iar modificarea propusă de MAI, care vizează, de fapt, dreptul de ședere în România a cetățenilor străini, este abia în fază de proiect.
În articolul „Румыния признала однополые браки, но…” (în traducere: „România a recunoscut căsătoriile persoanelor de același sex, dar...”), publicat de Vedomosti.md pe 10 iulie 2023, se spune că «Румыния совершила акт политической эквилибристики в вопросе однополых браков, сообщает Telegram-канал «Гений Карпат» со ссылкой на портал Fanatik.ro. МВД постановило, что признает сертификаты об однополых браках, выданные в любой стране Евросоюза, при запросе к органам власти Румынии на получение вида на жительство в стране» (în traducere: „România a comis un act de echilibristică politică în problema căsătoriilor între persoanele de același sex, transmite canalul de Telegram „Гений Карпат”, care face trimitere la portalul Fanatik.ro. Ministerul Afacerilor Interne a decis că va recunoaște certificatele de căsătorie între persoanele de același sex eliberate în orice țară din UE, atunci când acestea vor solicita autorităților române un permis de ședere în țară”).
În realitate, în România nu a fost elaborată și, cu atât mai puțin, nu a fost adoptată o asemenea lege. „Decizia”, la care se face trimitere în articol, este o propunere a MAI al României, publicată la 5 iulie 2023 pentru consultări publice, la un proiect de lege, prin care se modifică o ordonanță de urgență din anul 2002, simplificându-se procedura de acordare a dreptului de ședere pentru cetățenii străini. Astfel, se propune eliminarea obligației ca, atunci când solicită permis de ședere pe teritoriul României, cuplurile de același sex, a căror căsătorie a fost înregistrată într-o țară UE, să prezinte și o dovadă că a lor căsătorie este înscrisă în registrele de stare civilă române. „Documentele de stare civilă prevăzute la alin. (3) lit.e) pct.(ii) au putere doveditoare în țară independent de transcrierea în registrele de stare civilă române, doar în scopul acordării dreptului de ședere pe teritoriul statului român, în condițiile stipulate de dreptul european, soților, cetățeni ai statelor terțe, din căsătoriile dintre persoane de același sex, încheiate sau contractate într-un stat membru al Uniunii Europene”, se spune în proiect.
În expunerea de motive la proiectul de lege, se menționează în mod special că „înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”. În aceeași notă informativă se spune că MAI a propus această modificare reieșind dintr-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene din iunie 2018 și una a Curții Constituționale a României din același an, referitoare la dreptul de ședere al străinilor pe teritoriul României, iar cetățenii sunt invitați să vină cu propuneri și sugestii în termen de 10 zile de la publicare.
Așadar, această modificare legislativă vizează dreptul de ședere și nu se referă la înregistrarea căsătoriilor persoanelor de același sex.
Narațiunea anti-LGBTI în agenda propagandei
Subiectul căsătoriilor persoanelor de același sex este folosit frecvent în narațiunile de dezinformare și de propagandă, Occidentul fiind prezentat ca un spațiu al degradării, în comparație cu societățile din Est, unde ar exista „respect pentru familia tradițională”. Bunăoară, la începutul anului curent, site-ul Kp.md (pagina web a ziarului „Komsomolskaya Pravda v Moldove”) a publicat un articol cu același mesaj, fiind vizată Republica Moldova, și anume că autoritățile moldovenești ar fi obligate să legalizeze cuplurile minorităților sexuale. În realitate, potrivit unei decizii a CtEDO, statele semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului trebuie să adopte forme legale de recunoaștere și protecție a cuplurilor formate din persoane de același sex, ceea ce nu înseamnă că statele semnatare sunt obligate să legalizeze căsătoriile acestora.
Vedomosti.md este versiunea online a publicației tipărite Молдавские Ведомости, fondată în 1995, cu politică editorială pro-Kremlin și antieuropeană, care publică periodic articole ce conțin falsuri și dezinformări conforme cu narațiunile propagandistice răspândite de Federația Rusă. StopFals.md a dezmințit până în prezent mai multe falsuri apărute pe acest site.
Viorica Zaharia,
Stopfals.md
Relevant
Comments 0