Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Ucraina va apăra de rachete spațiul aerian al Republicii Moldova

31 ianuarie 2023 1621
Articole
Colaj

Portalul rusesc Ng.ru (Nezavisimaya gazeta) scrie că Ucraina va apăra de rachete spațiul aerian al Republicii Moldova în baza unui acord pe care l-ar fi semnat la 6 decembrie la Kiev prim-miniștrii celor două țări. Sursa articolul sunt afirmațiile controversatului politician anti-occidental Victor Șelin. Guvernul R. Moldova neagă semnarea unui astfel de document, precizând că un acord în domeniul apărării antiaeriene cu Ucraina a fost semnat acum două decenii și nu prevede astfel de intervenții. Serviciul de presă al Executivului precizează că pe 6 decembrie, la Kiev, premierul Republicii Moldova și cel al Ucrainei au semnat un singur acord, în domeniul Educației.

În articolul «Чужие ракеты над Молдавией будет сбивать Украина» (în traducere: „Ucraina va doborî rachetele străine deasupra Moldovei”), Ng.ru scrie că: „Визит премьер-министра Республики Молдова (РМ) Натальи Гаврилицы в Киев завершился подписанием соглашения о совместной с Украиной системе противовоздушной обороны (ПВО). Это значит, что чужие ракеты над РМ будут сбивать Вооруженные силы Украины (ВСУ), пояснил «НГ» лидер Социал-демократической партии РМ Виктор Шелин” (în traducere: „Vizita prim-ministrei Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, la Kiev s-a încheiat cu semnarea acordului privind sistemul comun de apărare antiaeriană cu Ucraina. Asta înseamnă că rachetele străine care vor survola spațiul aerian al RM vor fi doborâte de Forțele armate ucrainene, a explicat pentru NG liderul Partidului Social Democrat, Victor Șelin”). Articolul a fost distribuit inclusiv pe rețeaua de socializare Facebook.

Citându-l pe Șelin, publicația susține că acesta este doar începutul unui plan „de ocupare” a teritoriului Republicii Moldova. „Principalul rezultat al întâlnirii (dintre prim-miniștrii Natalia Gavrilița și Denis Șmigal – n.r.) a fost acordul privind sistemul comun de apărare antiaeriană. Acum, dacă vreo rachetă va ajunge deasupra Moldovei, va putea fi doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană. Va urma un acord cu România privind controlul terestru al Republicii Moldova”, a declarat Șelin.

Ce spun guvernele de la Chișinău și de la Kiev despre întâlnirea celor doi premieri

Natalia Gavrilița a întreprins o vizită la Kiev în decembrie 2022, unde a avut întrevederi cu oficiali ucraineni și o conferință de presă comună cu omologul său, Denis Șmigal. „Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, viziunile ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene - au fost principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal, desfășurată, astăzi, la Kiev”, a anunțat în acea zi Guvernul de la Chișinău.

Executivul de la Kiev menționa într-un comunicat de presă că părțile au discutat și despre „cooperarea în domeniul apărării aeriene, fortificarea controlului la hotare, menținerea dialogului pentru pace și securitatea în regiunea transnistreană”.

A fost semnat un singur acord, în domeniul educației

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova, în cursul acelei vizite a fost semnat un singur acord, cu privire la cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de cinci ani. „Prim-miniștrii ambelor state au agreat să intensifice cooperarea în domeniul apărării antiaeriene, îmbunătățirii controlului frontierelor de stat și asigurării securității în regiunea transnistreană, fără semnarea unor acorduri în acest sens. Totodată, în cadrul vizitei din Ucraina, Natalia Gavrilița și Denis Șmigal au semnat un singur acord, privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de cinci ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale”, este menționat în răspunsul oferit portalului Stopfals.md.  

Republica Moldova și Ucraina colaborează pe segmentul apărării antiaeriene în baza unui acord semnat acum 20 de ani

Acordul în domeniul apărării antiaerene între ministerele Apărării din Republica Moldova și Ucraina a fost semnat la 25 februarie 2003. Documentul prevede schimbul de experiență, pregătirea specialiștilor, informarea reciprocă despre situaţia aeriană, meteorologică, ornitologică, de asemenea despre zborurile aeronavelor în zona de frontieră sau survolările planificate ale frontierei de stat. Documentul nu prevede intervenții militare ale vreunui stat pe teritoriul sau în spațiul aerian al celuilalt.

Declarație fără dovezi

„La întrevederile de la Kiev nimeni nu a menționat că Ucraina ar putea doborî rachetele care zboară peste Moldova. Declarația și asumarea făcută de liderul Partidului Social Democrat din Republica Moldova nu poate fi o dovadă a unui astfel de acord. Astfel, evaluăm această afirmație drept nefondată, deoarece nu se cunosc detaliile vreunui acord în acest sens”, a comentat pentru Stopfals.md Svitlana Slipchenko, șefa interimară a VoxCheck, un proiect de verificare a faptelor din Ucraina.

Cine este Victor Șelin?

Victor Șelin este un politician anti-occidental, lider al Partidului Social Democrat din 2010. După ce a preluat conducerea formațiunii, PSDM a obținut 0,59% din voturi la alegerile parlamentare anticipate din toamna aceluiași an. La alegerile parlamentare din 2014 a fost primul pe lista Blocului „Alegerea Moldovei - Uniunea Vamală”, dar nu a intrat în Legislativ. Atunci el acuza că la comanda oponenților politici i-a fost interzis accesul în Rusia, iar după aceasta nu a mai participat la niciun scrutin. Șelin a încercat să organizeze în 2012 un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică, iar după ce inițiativa a fost respinsă, a organizat mai multe proteste, inclusiv a intrat cu forța la o ședință a Parlamentului când acestea se desfășurau la Palatul Republicii, acțiune pentru care a fost ulterior amendat.

Mai este cunoscut și ca patron al mai multor afaceri din diferite domenii, inclusiv al fostei rețele de cinematografe „Patria” și ar fi deținut mai multe localuri de lux din Chișinău.

Ng.ru (Nezavisimaya gazeta) este un site de știri din Rusia, care a publicat anterior multe informații false și neverificate despre vaccinurile anti-Covid, refugiații din Germania și un pretins „război” din regiunea transnistreană, dezmințite de redacțiile de verificare a faptelor (aici, aici și aici).

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

31 ianuarie 2023 1621

Relevant

Comments 0