Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Vaccinurile anti-COVID-19 au ucis 16.000 de oameni în SUA

31 octombrie 2021 615
Articole, COVID-19
Colaj: Stopfals.md

Un site din România a publicat recent un articol în care afirmă că vaccinurile anti-COVID-19 au ucis 16.000 de oameni în SUA, cu referire la o bază de date guvernamentală numită Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse (VAERS). În realitate, platforma VAERS nu este o sursă de încredere, iar informația publicată acolo nu e verificată. VAERS este o resursă unde orice persoană poate indica dacă a avut simptome sau alte reacții adverse după administrarea unui medicament sau unui vaccin. Persoanele și grupurile antivaxxeri interpretează tendențios aceste informații și pun toate decesele prezentate de această platformă pe seama vaccinului anti-COVID-19.

ActiveNews.ro, un site din România care promovează frecvent diferite teorii ale conspirației despre COVID-19 și despre vaccinare, a publicat articolul „VAERS raportează aproape 16.000 de decese care au survenit în urma vaccinării anticovid, peste 750 de mii de efecte adverse și peste 100 de mii de vătămări grave”. Articolul a fost semnalat de un cititor pe platforma Semnale.stopfals.md.

Site-ul face trimitere la un articol publicat de The Defender, pagina clinicii Children’s Health Defense, condusă de Robert F. Kennedy Jr., care răspândește dezinformări pe rețelele de socializare și a promovat falsuri pe tot parcursul pandemiei. Rețeaua socială Instagram a eliminat contul lui Robert F Kennedy Jr. anume pentru că a făcut afirmații false despre coronavirus și vaccinuri. Din același motiv, acest site este blocat de mai multe rețele sociale.

Informațiile de pe VAERS sunt neverificate și inexacte

Sistemul de Raportare a Evenimentelor Adverse ale Vaccinurilor (VAERS) este o bază de date gestionată în comun de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), entitate care elaborează îndrumări privind sănătatea publică, și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), care monitorizează eficiența noilor medicamente și vaccinuri. Din 1990 până în prezent, prin acest sistem se înregistrează raportări ale efectelor adverse care au loc după imunizarea cu un vaccin autorizat în SUA, pentru a găsi posibile breșe în siguranța vaccinului. Cercetătorii pot folosi aceste date ca punct de plecare pentru a studia dacă problema de sănătate este legată de vaccin sau are alte cauze. Accesul la acest sistem este deschis, adică orice persoană poată raporta efectele adverse care apar după vaccinare.

Potrivit CDC, datele din sistemul VAERS nu pot fi utilizate pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la o reacție adversă sau o boală, deoarece rapoartele pot conține informații incomplete, neverificate, inexacte, accidentale și neconfirmate. Altfel spus, VAERS este doar o platformă unde cetățenii își pot expune părerea despre un vaccin sau un medicament.

De fapt, până în prezent, nu au existat cazuri stabilite sau dovedite când administrarea unui vaccin autorizat anti-COVID-19 ar fi provocat decesul. „O analiză a informațiilor clinice disponibile, inclusiv certificatele de deces, autopsia și dosarele medicale, nu a stabilit o legătură cauzală cu vaccinurile COVID-19”, anunță CDC.

Informații interpretate tendențios de grupurile anti-vaccin

Timp de 30 de ani, platforma VAERS este utilizată de cele două agenții de sănătate și cercetători pentru a colecta și analiza date despre posibile efectele ale medicamentelor și vaccinurilor. În același timp, informațiile de aici au fost frecvent distorsionate pentru a induce neîncredere și panică în rândul populației cu privire la vaccinuri. Potrivit jurnaliștilor de la portalul de verificare a faptelor Politifact.com, „chiar dacă VAERS își avertizează utilizatorii că rapoartele nu ar trebui folosite ca atare pentru a determina dacă un vaccin a cauzat sau a contribuit la o anumită boală, mulți dintre cei care accesează sistemul fac asta oricum, citând aceste statistici pentru a justifica concluzii mai ample despre ceea ce ar reprezenta, în opinia lor, pericolele vaccinurilor”. Paul Offit, directorul Centrului de educație pentru vaccinuri de la Spitalul de Copii din Philadelphia, SUA, citat de Politifact.com, a declarat că „frica este amplificată de grupurile anti-vaccin și de activiști care folosesc datele incomplete și neverificate ale VAERS pentru a promova afirmații distorsionate”.

În R. Moldova, până la 31 octombrie, au fost imunizați împotriva COVID-19, cu două doze de vaccin, peste 871.000 de persoane.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

31 octombrie 2021 615

Relevant

Comments 0