Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

7 august 2020 156
Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  
30 iulie 2020 1979
FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului
27 iulie 2020 4029
O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa
23 iulie 2020 253
O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani
20 iulie 2020 1328
VIDEO: Utilizarea măștilor NU provoacă hipoxie
17 iulie 2020 1252
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare
15 iulie 2020 2968
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 224
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 161
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 815
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 2355
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 258
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 200
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 631
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3762
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 858
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA

14 iulie 2020 223
Articole
Colaj

Protestele de la începutul lunii iunie din SUA au dat prilej unor instituții de presă, autohtone sau străine, să răspândească diferite speculații și să construiască narative de dezinformare anti-americane. Unele media au sugerat că moartea lui George Floyd, la 25 mai 2020, ar fi fost o înscenare, și că el ar fi decedat, de fapt, din cauza drogurilor, nu urmare a aplicării forței fizice de către un polițist. Alte portaluri induc ideea că în organizarea protestelor ar fi implicată Federația Rusă sau George Soros și că SUA nu își vor mai reveni din haos după aceste proteste și se vor dezmembra.

Implicarea lui George Soros

Unul dintre cele mai răspândite falsuri, care se regăsește și în unele mass-media din Federația Rusă, este că manifestațiile ar fi finanțate de multimiliardarul George Soros. Sputnik.md a scris că președintele american a denunțat implicarea mișcării „Antifa” în transformarea protestelor anti-rasism în manifestații violente. „Interesant este că organizația Antifa are legătură cu miliardarul George Soros, unul dintre adversarii declarați ai lui Donald Trump – și finanțator al ultimei campanii democrate”, a scris Sputnik. Acest fals a luat amploare mai întâi în Statele Unite, punctul de pornire fiind o postare pe o pagină populară de pe Twitter, la care reprezentanții Fundației pentru o Societate Deschisă au răspuns: Dl Soros și fundațiile Open Society se opun tuturor formelor de violență și nu plătesc oamenii pentru a protesta. Deplângem efortul, prin acuzații fără bază, de a distrage atenția de la criza brutalității poliției din Minneapolis și din multe alte părți ale țării”. Jurnaliștii de la portalul PolitiFact.com, una din cele mai cunoscute redacții de fact-checking din SUA, gestionată de Institutul Poynter, au arătat încă în luna mai curent într-o investigație că nu există nicio legătură între afirmațiile că fundațiile lui George Soros au plătit oamenii să participe la proteste și acordarea unor granturi Mișcării Black Lives Matter (o mișcare internațională care militează pentru încetarea violenței și a rasismului sistemic față de negri) sau altor organizații. Falsurile despre George Soros, inclusiv presupusa legătură a acestuia cu organizarea protestelor anti-rasism din SUA, au fost dezmințite și de Agenția Reuters.

Implicarea Rusiei în uciderea lui George Floyd

Tot de pe Twitter au pornit, așa cum arată BBC, zvonurile că Rusia ar fi implicată în moartea lui George Floyd, ca parte a unei operațiuni militare sau a unui complot. Jurnaliștii de investigație de la BBC au ajuns la concluzia că nu există dovezi care să susțină aceste afirmații, însă ei notează că lipsa dovezilor nu înseamnă că se exclude ideea că Rusia sau alte țări - prin intermediul mass-media de stat sau prin rețele de conturi false - ar putea fi implicate în „acumularea tensiunilor online”.

Uciderea lui George Floyd – o înscenare cu scopul de a scăpa de poliție

Teoria conspirației, conform căreia George Floyd în realitate nu a murit, iar totul a fost o înscenare, cu scopul de a aboli instituția poliției și a schimba puterea în SUA sub pretextul luptei cu rasismul, a fost dezvoltată de unele site-uri dubioase americane, articolele fiind preluate de site-uri din alte țări, cum ar fi Mejdurecie.md din Republica Moldova. Această speculație are la bază mai multe afirmații dintr-o postare pe Facebook, cu două fotografii și un text (care între timp a fost blocată de Facebook în efortul de a contracara răspândirea știrilor false). În acea postare se spunea: George Floyd la propria înmormântare și George Floyd acum 3 zile”, sugerându-se că acesta ar fi viu și ar fi participat la propria înmormântare. Jurnaliștii americani, inclusiv echipa de fact-checking de la Institutul Poynter, au demonstrat că în fotografie era jucătorul de baschet Stephen Jackson care a spus că a fost prieten cu Floyd.

În același context, site-ul Mejdurecie.md a scris că George Floyd a murit din cauza narcoticelor, nu din cauza poliției, insistând că totul ar fi o înscenare cu scopul de a impune artificial Americii o agendă de luptă cu rasismul. Raportul de expertiză medicală, publicat de presa americană arată însă că Floyd a fost ucis.

Mejdurecie.md este un site creat în 2019, iar în scurta descriere a politicii editoriale se spune că este un proiect de autor al jurnalistului Serghei Tcaci care își propune să înțeleagă ce s-a întâmplat și ce se întâmplă în spațiul dintre Prut și Nistru”.   

Narative de dezinformare anti-SUA

În afară de falsuri propriu-zise, unele media au țesut diferite teorii ale conspirației în jurul frământărilor care au cuprins Statele Unite și au promovat narative „apocaliptice”. Anume, prezic cu insistență că țara nu își va reveni din haos și se va dezmembra ca Uniunea Sovietică acum 30 de ani; că, de fapt, acum Statele Unite traversează o „revoluție colorată”, susținută de Partidul Democrat, George Soros sau Rockfeller; că până și funeraliile lui Floyd au fost folosite politic, iar o analistă de la Sputnik este de părere că SUA trebuie să aleagă între rasism și anarhie, excluzându-se un parcurs democratic normal. Rețeaua Sputnik a publicat și un articol în care acredita ideea că evenimentele din Minneapolis ar face parte dintr-un plan global de distrugere a SUA.

 

Captură foto: Euvsdisinfo.eu

Analiștii, dar și jurnaliștii de la portalul european de analiză și fact-checking Euvsdisinfo.eu au dezmințit până la 11 iulie curent peste 100 de articole la această temă, mediatizate de presa pro-Kremlin.

Unii jurnaliștii și comentatori ruși pro-Kremlin au mai transmis mesaje că, prin aceste proteste, democrații încearcă să-l distrugă pe actualul președinte SUA Donald Trump și vor să provoace un război civil, fals dezmințit de jurnaliștii europeni.

Viorica Zaharia

Stopfals.md

 

14 iulie 2020 223

Relevant

Comments 0