Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii decembrie: Maia Sandu vrea să retragă pacificatorii din regiunea transnistreană, șase voluntari au murit după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19, iar măștile provoacă cancer la plămâni

1 ianuarie 2021 579
Articole, Falsurile lunii, COVID-19
Stopfals.md

În luna decembrie, spațiul public și rețelele sociale au continuat să fie intoxicate cu falsuri promovate de mass-media de propagandă, de politicieni populiști și sursele lor mediatice, dar și de site-uri cu profil religios și anti-vaccin. Unele surse media au indus ideea falsă că Maia Sandu cere retragerea pacificatorilor din regiunea transnistreană. Un alt fals a venit de la deputatul Bogdan Țîrdea care a afirmat că Autoritatea Națională de Integritate verifică doar declarațiile de avere ale deputaților din fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM). Pe parcursul lunii trecute au mai fost publicate și alte dezinformări pe teme legate de pandemie și noul coronavirus. Autorii de falsuri au țintit în special în primul vaccin anti-COVID autorizat în UE, SUA, dar și în alte țări.

Dezinformări promovate de site-uri afiliate politic

La scurt timp după ce Maia Sandu a fost aleasă președinte al R. Moldova, mai multe site-uri rusești cu politică editorială pro-Kremlin, dar și cele care favorizează PSRM, au publicat articole în care au afirmat că Maia Sandu cere retragerea pacificatorilor din regiunea transnistreană, iar asta ar fi un semn că s-ar pregăti de război. Este o afirmație falsă. Site-urile au citat un interviu al președintei alese pentru o publicație ucraineană, iar între subiectele abordate a fost și regiunea transnistreană. Sursele media au trunchiat afirmațiile și au manipulat opinia publică, insinuând că Maia Sandu a cerut retragerea pacificatorilor. De fapt, Maia Sandu nu s-a referit la retragerea misiunii de pacificare, ci a menționat despre necesitatea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, angajament asumat de Rusia încă în 1999 la Summitul OSCE de la Istanbul. Redacțiile nu a făcut o distincție clară dintre pacificatori și GOTR – Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care au misiuni diferite.

O altă dezinformare promovată intens de sursele media afiliate politic a pornit de la deputatul socialist Bogdan Țîrdea. El a acuzat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) că verifică doar declarațiile de avere a deputaților din fracțiunea PSRM, refuză să le verifice pe ale altor aleși ai poporului și „face jocurile” Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și al Maiei Sandu care ar controla această autoritatea publică. Țîrdea a făcut aceste afirmații la o emisiune a postului de televiziune REN TV Moldova și preluate activ de unele surse media. Stopfals.md a dezmințit aceste declarații. În vizorul ANI nu sunt doar deputați socialiști, iar la moment sunt verificate averile a 38 de deputați care fac parte din toate formațiunile politice parlamentare.

Vaccinul Pfizer și BioNTech SE – ținta dezinformărilor

Autorizarea și aprobarea în SUA, UE și în alte state a primului vaccin anti-COVID, produs de companiile Pfizer și BioNTech SE, a stârnit reacții controversate în spațiul public, inclusiv mai multe speculații și dezinformări. Citând un raport al companiilor farmaceutice producătoare, unele portaluri din străinătate au scris că șase voluntari au murit, după ce au fost vaccinați împotriva COVID-19. Informația însă a fost preluată selectiv, fără a menționa detalii importante despre adevăratele cauze ale deceselor. De fapt, doi din cei șase voluntari au murit de maladiile cronice pe care le aveau și nu din cauza administrării vaccinului, iar patru persoane făceau parte din grupul placebo, adică lor nu le-a fost administrat vaccinul propriu-zis, ci un preparat simulat cu efecte similare, pentru a urmări reacția organismului.

Măștile de protecție blamate de site-uri religioase și anti-vaccin

Tot în decembrie, pe platforma Semnale.stopfals.md, lansată recent de portalul Stopfals.md, a fost semnalat un articol care anunța că măștile de protecție ar provoca cancer la plămâni. Articole similare au publicat anterior mai multe site-uri cu profil religios și anti-vaccin, care au afirmat că măștile de protecție sunt sterilizate cu oxid de etilenă, iar altele ar conține teflon, un material plastic care de asemenea ar provoca cancer la plămâni. Medicii dezmint această informație și confirmă că nu există cercetări medicale care ar confirma că utilizarea măștilor duce la apariția cancerului pulmonar. În realitate, oxidul de etilenă este folosit la sterilizarea echipamentului medical, dar nu este utilizat pentru sterilizarea măștilor.

Federația Rusă prezentată ca victimă a agresiunii UE

Tot în decembrie mai multe portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au mediatizat intens o afirmație a ministrul rus de Externe Serghei Lavrov că Germania ar impune sancțiuni „țărilor din afara UE și NATO”, prezentând Rusia ca pe o victimă a conspirației europene. În realitate, aceasta este o speculație, or, Germania și UE au impus sancțiuni Federației Ruse și Belarusului, unde au fost înregistrate multiple cazuri de încălcări ale drepturilor omului, nu și altor state care nu sunt membre NATO sau UE. Acest narativ este promovat frecvent de presa pro-Kremlin care mereu acuză Europa că ar promova o politică anti-rusă. 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md 

 

1 ianuarie 2021 579

Relevant

Comments 0