Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii februarie: Coronavirusul se tratează cu remedii naturiste, Parlamentul European atacă mișcarea pro-familie din România, iar Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna

5 martie 2020 1467
Articole, Falsurile lunii, COVID-19
Colaj

Coronavirusul (COVID-19) a fost cel mai mediatizat subiect al lunii februarie, iar creatorii de știri false și adepții teoriilor conspirației au exploatat această temă la maximum. Astfel, în rețelele sociale și pe unele site-uri au fost publicate diferite informații false despre originile virusului, dar și despre remedii miraculoase. Alte falsuri s-au referit la Secretarul general de Stat al SUA, Mike Pompeo, căruia i s-a atribuit afirmația că Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna, și la Parlamentul European (PE) care ar fi adoptat o Rezoluție împotriva familiei tradiționale.

Dezinformare în scop de propagandă

La începutul lunii februarie, un portal din Ucraina a publicat o știre în care afirma, cu trimitere la Olena Trehub, reprezentanta unei organizații anticorupție, că „secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Ucraina a pierdut Crimeea pentru totdeauna în favoarea Rusiei” (ulterior, site-ul a reformulat acest pasaj). Afirmația atribuită secretarului de Stat al SUA a fost preluată și publicată de mai multe portaluri din Rusia, Ucraina, dar și din R. Moldova. În realitate, Mike Pompeo nu a declarat așa ceva, iar persoanele vizate în articol, care au participat la întâlnirea cu Pompeo, au făcut dezmințiri pe rețelele sociale, afirmând că este vorba de o dezinformare în scop de propagandă.

Rezoluția Parlamentului European nu este împotriva mișcării pro-familie din România

Portalul Sputnik.md a publicat un articol în care susține că Parlamentul European (PE) a adoptat în decembrie 2019 o Rezoluție prin care ar fi atacată mișcarea pro-familie din România. Această afirmație nu corespunde adevărului. De fapt, rezoluția PE nu este împotriva României, nici împotriva familiilor creștine sau a mișcării pro-familie din România. Prin acest act legislativ, Comisia Europeană a cerut țărilor membre să combată folosirea la nivel oficial a discursului de ură față de comunitatea LGBTI.

Leacuri și tratamente inventate

Una din știrile false distribuite masiv în rețele sociale spre sfârșitul lunii februarie a fost despre o așa-zisă notificare de urgență despre răspândirea Coronavirusului, atribuită Ministerului Sănătății din România. În mesaj se anunța că virusul este fatal, iar metoda de prevenire este „să-ți menții gâtul umed”. În realitate, nu a existat un astfel de ordin semnat de ministerul român al Sănătății. Tot în luna februarie, portalul Stopfals.md a publicat un articol în care a dezmințit mai multe falsuri despre originea COVID-19, dar și despre așa-zise leacuri miraculoase care ar alunga virusul.

 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

5 martie 2020 1467

Relevant

Comments 0