Portalul care te protejează
de falsuri

Get Bad News - un joc online pentru înțelegerea propagandei și a manipulării. Creat special pentru publicul din Republica Moldova

20 februarie 2019 785
Articole, Multimedia
Captură foto

Organizația Expert Forum (EFOR) din România a lansat un joc online pentru combaterea propagandei și a știrilor false, creat special pentru țara noastră. Jocul este competitiv: într-un exercițiu de simulare a comportamentului de troll, te invită să creezi o pagină de fake news, să-ți construiești o audiență și o credibilitate false.

În Get Bad News personajul are rolul de promotor al știrilor false și trebuie să stârnească furie sau frică „publicului” său și este apreciat pentru cât de bine se descurcă cu acest rol. Produsul este unul educativ, destinat studenților și elevilor din clasele superioare de liceu, dezvoltând rezistență fată de informația falsă și tendențioasă. EFOR a pilotat jocul pe un grup de profesori de liceu în Chișinău, precum și pe câteva grupuri de elevi și studenți, în Chișinău și alte localități, adaptând conținutul la temele de dezbatere publică din Republica Moldova.

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum, spune că pentru acest joc a fost ales anume țara noastră deoarece spațiul mediatic de aici este mai expus pericolului dezinformării, în special cea pro-Kremlin. El motivează că, spre deosebire de România, unde propaganda și manipularea venită din surse media pro-ruse e făcută mai subtil, în Moldova există un teren fertil al știrilor false, deoarece oamenii au acces la produsele media din Federația Rusă, dar și la rețelele sociale rusești precum Odnoklassniki și Vkontante.

Jocul include un chestionar de cercetare pe subiectul „alfabetizare media”. Datele vor fi folosite doar cu acceptul explicit al jucătorilor, informațiile rămân anonime și vor fi folosite doar în scop de cercetare științifică. Unul din scopurile proiectului este promovarea introducerii acest joc pe spațiul didactic al materiilor sociale și de educație civică din școli. O campanie similară este derulată și în România.

Expert Forum a fost înființat de experți cunoscuți în politici publice și reforma administrației din România. Domeniile de expertiză ale organizației sunt: reforma administrației și integritate; descentralizare și finanțe publice; reforma justiției și anticorupție; politici sociale și pensii; energie și transporturi; sănătate; procese electorale și cetățenie activă.

Rodica Malic

Stopfals.md

20 februarie 2019 785

Relevant

Comments 0