Portalul care te protejează
de falsuri

Întâlniri Stop Fals!: Nu tot ce zboară e pasăre, nu tot ce auzi e adevărat

8 septembrie 2019 680
Dezbateri
Participanții la întâlnirea STOPFALS! ascultă cu atenție prezentarea Nataliei Morari. Biblioteca Publică "Alexandru Donici", orașul Orhei, 6 septembrie 2019.

Consumatorii de media nu mai doresc să tolereze instituțiile mass-media care difuzează știri false sau manipulatorii. Ei cer pedepse mai aspre din partea instituțiilor de reglementare, dar își doresc și ca jurnaliștii să interacționeze mai mult între ei, să fie uniți atunci când e vorba de contracararea manipulării și dezinformării, să nu mai servească patronii care îi obligă să facă partizanat politic. Acestea sunt mesajele cetățenilor din Briceni, Orhei și Coșnița (Dubăsari) care au participat la întâlnirile cu jurnalista Natalia Morari, organizate de API în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!, în zilele de 5 și 6 septembrie curent.

Natalia Morari a prezentat mai multe reportaje video și a explicat tehnicile pe care le utilizează unele posturi TV pentru a manipula opinia publică, referindu-se și la pașii pe care ar fi bine să-i parcurgă un consumator media pentru a se proteja de știrile false. Ea a explicat cum anume sunt înșelați telespectatorii de către cei care vor să distorsioneze realitatea. Mai mulți participanți și-au manifestat nemulțumirea că unele instituții de presă fac partizanat politic, iar Alexandrina Plămădeală și Igor Grigoriev din Orhei au cerut să fie luate măsuri mai drastice cu posturile TV care dezinformează publicul. Ei consideră că știrile false și manipulatorii s-au înmulțit, iar dacă nu vor fi aplicate sancțiuni drastice, degrabă nu vom scăpa de acest fenomen negativ. “Până acum Consiliul Audiovizualului nu s-a implicat eficient în reglementarea pe piața media, a aplicat  amenzi și avertismente selectiv doar unor instituții mass-media, iar cele care dezinformează și manipulează au rămas nepedepsite. Dacă Consiliul Audiovizualului nu reacționează, aveți dreptul să-l atacați în judecată”, a răspuns Natalia Morari. „Pe portalul Stopfals.md este o listă de site-uri care publică informații false. Nu este mai simplu ca aceste site-uri să fie închise?”, s-a interesat Ludmila Botnariuc, o altă locuitoare din Orhei. “E mai complicat să închizi un site, deoarece multe nu au adrese juridice, ele sunt plasate pe platforme/servere din străinătate care sunt greu de identificat și sancționat. Iată de ce trebuie să ne concentrăm pe educația oamenilor ca să le formăm o gândire critică”, a spus jurnalista.

Unii participanți văd o problemă serioasă în lipsa de interacțiune dintre jurnaliști, organizațiile neguvernamentale și alți activiști. “Jurnaliștii nu-s din cosmos, ei se află în aceeași societate, în același sistem de valori. Nu există o solidaritate a jurnaliștilor, deoarece unii fac jurnalism, iar alții fac propagandă. Nici nu toată presa a semnat Codul Deontologic al Jurnalistului. ONG-urile de media sunt solidare atunci când apar situații de problemă pentru jurnaliști”, a explicat N. Morari.

La întâlnirile de la Briceni, Orhei și Coșnița, raionul Dubăsari, au participat, în total, peste o sută de persoane de diferite vârste și ocupații. Participanții au fost activi, au adresat întrebări, și-au expus opiniile despre calitatea știrilor și a instituțiilor media.

“Sunt de meserie bucătar și locuiesc în Germania. Urmăresc cu plăcere emisiunile doamnei Morari, care sunt captivante și incisive. Sunt cu treburi la Briceni, dar nu am ratat ocazia să vin și să mă întâlnesc cu ea și cu echipa Campaniei Stop Fals!. Este un program de educație excepțional, iar dna Morari este o luptătoare pe care o respect și îi urez baftă în continuare”, a spus Marian Tomaila, originar din România.  „A fost o discuție interesantă și sinceră cu privire la importanța prezentării informației corecte, echidistante și imparțiale de către jurnaliști, mai ales în spațiul media din R. Moldova”, a menționat Maria Policinschi care a absolvit recent o universitate din Moscova. “Lupta cu ştirile false este foarte importantă deoarece asta ţine de mentalitatea oamenilor, ei votează în funcţie de ceea ce gândesc, de ceea ce aud. Eu personal încerc să le deschid ochii oamenilor asupra ştirilor false”, a spus Ariadna Ignatiuc, studentă la o facultate din Cluj-Napoca, România. “Nu tot ce zboară e pasare. La fel, nu tot ce auzi este adevărat, de aceea orice informație apărută în mass-media trebuie verificată pentru a evita dezinformarea și manipularea”, consideră Antonina Lapicus, bibliotecară la Pârâta, Dubăsari. “Am aflat lucruri importante, am înțeles că trebuie să privim critic știrile difuzate de posturile TV, deoarece noi ca și consumatori de media avem dreptul să fim informați corect și imparțial”,  susține Carolina Rihlea, profesoară din Briceni.

Cei mai activi participanți au primit din partea API câte un rucsac, un tricou și un chipiu cu însemnele campaniei Stop Fals!

În perioada iunie 2018-septembrie 2019, în cadrul Campaniei STOP FALS!, API a desfășurat 29 dezbateri la tema informațiilor false și tendențioase în centrele raionale din țară, iar în perioada următoare asemenea întâlniri urmează să fie organizate în alte cinci orașe reședințe de raion.

Ion Mazur

Evenimentul face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării și a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

8 septembrie 2019 680

Relevant

Comments 0