Portalul care te protejează de falsuri

Locuitorii din Ialoveni la o dezbatere STOP FALS!: "Nu mai credem tot ce ni se spune și arată la TV!"

23 iulie 2018 712
Dezbateri
Jurnalista Natalia Morari la întâlnirea cu cetățenii din raionul Ialoveni
Foto: API

"Cetățenii informați stau la baza unei societăți sănătoase", astfel a început discuția cu cei aproximativ 40 de locuitori ai orașului şi raionului Ialoveni, cunoscuta jurnalistă TV Natalia Morari. Întâlnirea a avut loc vineri, 20 iulie a.c., şi a fost organizată de API în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!. Jurnalista le-a vorbit participanţilor despre riscurile manipulării mediatice și le-a oferit sfaturi cum să se protejeze de informațiile false, cum să gândească critic și să ia decizii corecte.

Natalia Morari a prezentat exemple de știri TV care încalcă normele de bază ale Codului Deontologic al jurnalistului și le-a explicat participanților că, de rând cu știrile obișnuite, unele posturi TV sau radio, ziare sau portaluri online, mai distribuie și știri manipulatorii și tendențioase, ba chiar şi ştiri false, pentru a promova interesele patronilor care vor să-și discrediteze oponenții politici și să câștige simpatia cetățenilor. „Oamenii privesc sau citesc știrile fără să înțeleagă că, de multe ori, cineva încearcă să-i manipuleze, nu înțeleg că unele știri sunt intenționat mediatizate intens pentru a distrage atenția de la alte lucruri importante care se întâmplă în societate. Eu vă îndemn să vă puneți întrebări, să puneți la îndoială orice informație vi se oferă, să fiți mai atenți la sursele care apar în știri, la experții care vin la talk-show-uri, pentru a nu cădea în capcana manipulării mediatice care atinge cote maxime, în ultimul timp, în țara noastră", a explicat jurnalista.

La întâlnirea cu Natalia Morari, care a durat două ore, au venit persoane de diferite vârste și ocupații: medici, profesori, ingineri, contabili, studenți, pensionari ş.a. Oamenii susțin că deseori nu văd în realitate ceea ce li se arată la televizor, nu văd drumuri mai bune și un nivel de trai de calitate, de aceea sunt critici față de informațiile care li se oferă.

Nina Condrea urmărește câteva posturi TV și deja își dă seama care post prezintă știri obiective şi care nu. "Am participat nu demult la un eveniment la Chișinău și chiar m-am apropiat de un jurnalist și i-am spus în față: vorbiți aici cu oamenii, luați interviuri, dar nu arătați tot la știri...", a spus doamna Condrea. "Eu privesc majoritatea posturilor TV, dar trec prin filtru tot ce văd și aud. Accesez și Internetul și exemplele care ne-au fost prezentate îmi sunt cunoscute și mă mir cum alții pot crede tot ce li se arată, fără să-și pună măcar un semn de întrebare", a remarcat Valeriu Nedelciuc. O altă participantă, Iana Tăut, originară din Ialoveni care în prezent îşi face studiile în România: "Eu mă informez de pe Internet despre tot ce se întâmplă în țară, cu ochiul liber se vede că în R. Moldova spațiul informațional este controlat de politicieni, iar mass-mediei care spune adevărul i se pun bețe în roate. Cel mai important este ca oamenii să nu se lase manipulați, iar știrile false să nu mai fie crezute".

Jurnalista Natalia Morari i-a îndemnat pe oameni să-şi dezvolte gândirea critică, să-și pună întrebări, să apeleze la ajutorul copiilor și a nepoților pentru a accesa mai multe surse de informații pentru ca, în final, să afle toate punctele de vedere despre evenimente importante din țară, evenimente care îi vizează direct și pot să le afecteze viața.

În perioada următoare, API va organiza întâlniri similare în toate cele 33 de centre raionale din țară. Prima întâlnire a avut loc luna trecută la Criuleni, iar următoarea va avea loc la Cimișlia, la 27 iulie a.c.

Întâlnirea face parte din proiectul „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova", implementat de API în perioada decembrie 2017-decembrie 2019.

Rodica Malic

 

23 iulie 2018 712

Relevant

Comments 0