Portalul care te protejează de falsuri

Maria Zaharova și vechea narațiune a Kremlinului despre „limba moldovenească”

19 martie 2024 3369
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

În alocuțiunea sa de la așa-numitul „Festival Internațional al Tinerilor” lansat de către președintele rus Vladimir Putin, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a îndemnat cetățenii moldoveni să țină minte că „limba moldovenească există” (în original: «молдавский язык есть»). Fragmente din alocuțiunea sa au fost distribuite de către unii activiști și politicieni proruși. În realitate, declarația făcută de Zaharova repetă vechea teorie pseudoștiințifică din perioada sovietică, ce contravine faptelor istorice și științifice, fiind demontată în repetate rânduri de Academia de Științe a Moldovei.

Reprezentanta oficială a MAE din Rusia: „Limba moldovenească există”

„Și, cel mai important lucru, mă adresez acum cetățenilor Moldovei, limba moldovenească există. Este destul de ciudat să reconfirmăm acest lucru în secolul 21, dar, pe de altă parte, acum suntem nevoiți să mai demonstrăm și că există două sexe, există bărbat și există femeie. Păi, e cam în aceeași ordine de idei. (…) Unii sunt de părere că şi genuri sunt 80, dar în realitate sunt două sexe, iar ceva ambigen nu există, însă limba moldovenească există” (în original: «И главное помните, обращаюсь к гражданам Молдавии, молдавский язык есть. Переподтверждение этого достаточно странно в 21 веке, но с другой стороны, нам же сейчас надо доказывать, что и пола два, есть мужчина и женщина, ну да, это в этом же ряду. (…) Некоторые считают, что и гендеров 80, но на самом деле пола два, и среднего пола нет, а вот молдавский язык есть»), a spus Maria Zaharova în cadrul „Festivalului Internațional al Tinerilor” care s-a desfăşurat la Soci (Rusia) în perioada 1-7 martie 2024.

Un video cu această declaraţie a fost distribuit de către activistul găgăuz din Vulcăneşti Vadim Şinic, adept al echipei oligarhului fugar Ilan Şor. Vadim Şminic a scris o postare agramată în limba rusă în care afirmă că el este „moldovan” şi că limba lui este moldoveneasca.

Postarea lui Şinic a fost distribuită de Mihail Vlah, consilier al bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul.

Pe rețelele sociale a mai apărut un video cu o altă declarația Mariei Zaharova despre limba moldovenească. Videoul a fost filmat de una dintre participantele la „festival”. „Repetați de trei ori pe zi, este o rețetă: limba moldovenească există” (în original; «Повторяйте три раза в день, это рецепт: молдавский язык есть»), a spus aceasta. Clipul video a fost distribuit pe pagina de Facebook «Бельцы Сегодня». La fel, videoul a fost distribuit de unele conturi de Facebook (aici și aici). Acest video a mai apărut pe canalul de Telegram al deputatului socialist Bogdan Țîrdea, al site-ului Gagauznews, precum și pe canalul Молдавский пистон

În toate legile Republicii Moldova, denumirea limbii oficiale este „româna”. De când?

Pe 16 martie 2023, Parlamentul a adoptat legea care substituie sintagma „limba moldovenească” din legislaţia R. Moldova cu sintagma „limba română”. La fel, prin sintagma „limba română” sunt înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Sintagma „limba română” a fost recunoscută de Curtea Constituţională încă în 2013, iar anterior a fost statuată şi în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Parlamentul a evocat Hotărârea Curţii Constituţionale din 5 decembrie 2013, în care se menţionează că „referinţa la «limba română» ca limba de stat este o situaţie de fapt constatată în însuşi textul Declaraţiei de Independenţă, care este actul fondator al statului Republica Moldova”. „Indiferent de glotonimele utilizate în legislaţia de până la proclamarea independenţei, Declaraţia de Independenţă a operat o distincţie clară, optând expres pentru termenul de «limba română»”, se indică în hotărâre.

Curtea Constituţională a statuat că în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. Prin urmare, niciun act juridic, indiferent de forţa acestuia, inclusiv Legea Fundamentală, nu poate veni în contradicţie cu textul Declaraţiei de Independenţă. Atât timp cât Republica Moldova se află în aceeaşi ordine politică creată prin Declaraţia de Independenţă de la 27 august 1991, legiuitorul nu poate adopta reglementări ce contravin acesteia.

Pe 11 martie 2024, Curtea Constituţională a decis că sintagma „limba română” rămâne în toată legislaţia Republicii Moldova, inclusiv în Constituţie. Decizia a fost adoptată ca urmare a sesizării depuse de Zinaida Greceanâi, Vlad Batrâncea și Vladimir Voronin, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care au contestat hotărârea Parlamentului despre substituirea cuvintelor „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială”, „limba maternă” și „limba noastră” cu sintagma „limba română” în toate actele normativele adoptate de Parlament. Această hotărâre a Curții Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

În Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991 de către Parlament și primul președinte, Mircea Snegur, ca limbă de stat a fost proclamată limba română în baza alfabetului latin.

Politicienii moldoveni fac jocul autorităților ruse

Politicienii moldoveni afiliați Kremlinului promovează permanent teoria privind „limba moldovenească” ca limbă aparte, separată de cea română. Astfel, în versiunea precedentă a Constituției Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 de majoritatea agraro-socialistă din Parlamentul de atunci, formată din Partidul Agrar-Democrat și Blocul „Partidului Socialist și Mișcarea «Unitate-Единство»”, era scris că limba de stat este „moldovenească”. În perioada mandatului președintelui Vladimir Voronin (2001-2009) au fost făcute tentative de a înlocui în instituțiile de învățământ disciplina „limba română” cu disciplina „limba moldovenească”, iar în perioada mandatului președintelui Igor Dodon (2016-2020) a fost promovată activ teoria „moldovenismului” (un curent pseudoștiințific care afirmă, printre altele, că „limba moldovenească” este o limbă aparte).

Pe 28 martie 2023, deputații Parlamentului din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicitau verificarea constituționalităţii hotărârii Curții Constituționale privind înlocuirea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română”. Pe 11 martie 2024, Curtea Constituțională a aprobat o hotărâre prin care a menținut în vigoare substituirea denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română” în toată legislația Republicii Moldova.

Declarațiile Mariei Zaharova privind existența „limbii moldovenești” sunt repetate continuu de fostul președinte Igor Dodon.

După adoptarea de către Parlament în prima lectură a proiectului de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, reprezentata MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că votul din Legislativ a fost o „renegare a limbii materne”.

Cum şi de ce a apărut „limba moldovenească”? Influenţa Imperiului Rus şi a Uniunii Sovietice asupra limbii române

Basarabia, o provincie istorică din care face parte şi actualul teritoriu al Republicii Moldova, în Evul Mediu s-a aflat în componenţa Principatului Moldovei. În anul 1812, a fost anexată de Rusia. A fost semnat Tratatul de pace de la București, care prevedea că Principatul Moldovei este împărţit în două părţi, iar regiunea dintre Prut şi Nistru  a fost alipită la Imperiul Rus. În 1833, limba română a fost exclusă din circuitul oficial, dar a continuat să fie utilizată în activităţile eparhiale.

În 1918, Sfatul Ţării (organul puterii de stat din Basarabia, creat în 1917) a votat hotărârea privind Unirea Basarabiei cu România. În 1924, autorităţile sovietice au creat în regiunea din stânga Nistrului Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (RASSM) în componenţa RSS Ucrainene. În acea perioadă, propaganda sovietică a instituit teoria privind „limba moldovenească” ca o limbă diferită de cea română. În 1938, a fost introdusă grafia chirilică. După cel de-al Doilea Război Mondial, autorităţile sovietice au impus grafia chirilică şi noţiunea de „limba moldovenească” şi în Basarabia, care intrase în componenţa RSS Moldoveneşti după anexarea la URSS.

În 1989, limba moldovenească a fost declarată limbă oficială a RSS Moldovenească, fiind restabilită și folosirea alfabetului latin.

La 27 august 1991, în baza hotărârii Marii Adunări Naţionale, defăşurate la Chişinău, Parlamentul Moldovei (pe atunci, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti) a adoptat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova. În Declaraţia de Independenţă denumirea limbii de stat este „română”.

Constituţia din 1994 a proclamat în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova „limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine”. În urma solicitării Parlamentului Republicii Moldova din 28 iulie 1994 de a se pronunţa asupra istoriei şi folosirii glotonimului „limba moldovenească”, Academia de Ştiinţe a Moldovei a prezentat opinia, aprobată în unanimitate de Prezidiu la 9 septembrie 1994, în care se menţionează: „Convingerea noastră este aceea că Articolul 13 din Constituţie trebuie să fie revăzut în conformitate cu adevărul ştiinţific, urmând a fi formulat în felul următor: «Limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română»”.

Academia de Științe: Limba noastră este româna

De menționat că Academia de Științe a Moldovei (AȘM) mereu a declarat că limba vorbită de locuitorii Republicii Moldova este româna. Încă prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii AȘM și conducerea ei le-au oferit cu diferite ocazii, instituția s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea „adevărului științific despre limba română”.

La 28 februarie 2023, AŞM a susţinut inițiativa deputaților PAS pentru substituirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”. „Poziția AȘM cu referire la limba română rămâne irevocabilă”, se menţiona atunci în declarația Academiei de Ştiinţe.

Istorici: Există o singură limbă – cea română

Într-un comentariu oferit portalului Stopfals.md, doctorul în istorie Sergiu Tabuncic a confirmat că, din punct de vedere lingvistic, există o singură limbă, cea română. „Ele (limba moldovenească şi limba română) nu se deosebesc prin nimic. Există o singură limbă, denumirea ştiinţifică a acesteia fiind româna”, a remarcat istoricul. Sergiu Tabuncic a calificat drept pseudoştiinţifice dezbaterile la subiectul limbii moldoveneşti. „Sunt nişte discuţii sterile, pseudoştiinţifice care nu reflectă o realitate lingvistică”.

Și doctorul habilitat în istorie, Anatol Petrencu, confirmă că „limba moldovenească” a fost creată artificial. „Referinţele despre limba „moldovenească” existau încă din perioada ţaristă (Imperiul Rus), ei au creat o limbă artificială. În perioada țaristă, moldovenii tot au aprobat cumva acest lucru, or nu era posibil să scrii ori să spui altceva. În 1909 au apărut ziare în limba „moldovenească”. Cum altfel? Dacă erau în română atunci autoritățile țariste considerau că este separatism, că sunt aspirații de Unire cu România. Și în perioada puterii sovietice, și după război a fost „limba și literatura moldovenească” de parcă eram foarte separați de acei moldoveni de peste Prut. Este același popor. Ne-au inoculat în mod artificial că dacă suntem moldoveni atunci și limba noastră este moldovenească. Noi însă vorbim la fel ca românii”, a comentat Petrencu pentru Stopfals.md.

Maria Zaharova, printre „campionii” falsurilor răspândite în 2023

De menţionat că Maria Zaharova a fost printre „campionii” falsurilor răspândite în 2023 şi demontate de Stopfals.md.

Maria Zaharova a plăsmuit falsul potrivit căruia „regimul Maia Sandu” impune cetățenilor Republicii Moldova Unirea cu România. Tot ea a fost cea care invoca o pretinsă persecutare a vorbitorilor de limbă rusă în țara noastră. Cu o altă ocazie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federației Ruse a afirmat că Republica Moldova nu ar fi îndeplinit nicio obligație din contractul de furnizare de gaze cu compania rusă Gazprom.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

19 martie 2024 3369

Relevant

Comments 0