Portalul care te protejează
de falsuri

Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  

7 august 2020 866
Articole
colaj

Mai multe instituții de presă afiliate Partidului Socialiștilor au scris recent că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au devenit beneficiari ai legilor sociale votate de Parlament în ultima sesiune, la inițiativa PSRM. Cifra este practic dublată artificial, or, în acest calcul a fost inclusă de două ori aceeași categorie de persoane care au primit sau urmează să primească aceeași indemnizație.

Cifra impresionantă de „peste un milion de beneficiari” a fost dedusă din declarațiile deputaților socialiști Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalko, făcute în cadrul unui briefing în cadrul căruia deputații PSRM au prezentat realizările în domeniul social din sesiunea de primăvară-vară.

Alla Darovannaia: „Acordarea suportului financiar unic de 700 de lei. Pentru prima dată, în anul 2020, acest suport financiar va fi acordat de două ori. Prima dată la 1 ianuarie. Primii 700 de lei au primit peste 580 de mii de beneficiari, dar pentru 1 octombrie, când va fi plătită a doua oară această sumă de 700 de lei, am extins aria persoanelor care intră în această categorie de beneficiari. Aici se referă la beneficiari și la toate persoanele care beneficiază de alocații sociale. Deja vor primi 700 de lei la 1 octombrie – 660 de mii de persoane. Aici îi atenționez pe toți acei care au așteptat acești 700 de lei că îi vor primi neapărat în anul 2020 așa cum ne-am promis”.

Captură video

Cel puțin trei instituții mass-media, afiliate PSRM, au publicat o știre identică, în care menționează despre un milion de beneficiari ai proiectelor promovate de socialiști: „Peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova au devenit beneficiari ai legilor sociale adoptate în sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului la inițiativa deputaților PSRM. Este vorba despre majorarea salariilor, a pensiilor, a alocațiilor și indemnizațiilor, consolidarea protecției sociale a unor categorii de populație”, au scris NTV Moldova, Primul în Moldova și Lifenews.md.

Aceeași beneficiari, numărați de două ori

Milionul de beneficiari a fost calculat de instituțiile media afiliate PSRM din următoarele cifre: „la 1 ianuarie 2020, peste 580 de mii de beneficiari de pensii și alocații sociale au primit un suportul financiar unic de 700 de lei. Alte 660 mii de persoane vor primi acest ajutor de 700 de lei la 1 octombrie 2020”.

În realitate, cele 580.000 de persoane au primit indemnizația respectivă în baza legilor adoptate în anii precedenți, iar în cazul celor care vor primi indemnizația în luna octombrie, nu este vorba de „alte 660 de mii de persoane”, dar sunt aceiași aproximativ 580.000 de beneficiari care au primit indemnizația și anterior, cărora li se adăugă aproximativ 80.000 de persoane cu venituri între 2.000 și 3.000 de lei, în conformitate cu modificările la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, aprobate prin angajare a răspunderii Guvernului.

Potrivit unei explicații oferite pentru portalul Stopfals.md de Casa Națională pentru Asigurări Sociale „de suportul financiar unic de 700 de lei în ianuarie 2020 au beneficiat 581,7 mii beneficiari” iar „în octombrie 2020 de suportul financiar unic vor beneficia 659,9 mii persoane”.

Victor Ciobanu: jonglare iresponsabilă cu cifre

Expertul Victor Ciobanu comentează această manieră de prezentare a informației drept „jonglare iresponsabilă cu cifrele statistice”. „Dacă acorzi aceluiași număr de persoane de două ori subvenții, asta nu înseamnă că numărul de beneficiari se dublează. Asistăm la un artificiu de populism în preajma campaniei electorale”, a spus Victor Ciobanu pentru Stopfals.md.

În știre se vorbește și despre legi sociale care țin de „majorarea salariilor, a pensiilor, a alocațiilor și indemnizațiilor, consolidarea protecției sociale a unor categorii de populație”, însă acestea se referă la un număr mai mic de persoane. Este vorba de 4.500 de angajați din sistemul medical care vor beneficia de majorări de salarii de la 1 septembrie, 205 victime reabilitate ale represiunilor politice care vor avea dreptul la o alocaţie lunară de stat în cuantum de 500 de lei și alte câteva categorii. Nu este clar dacă în lista beneficiarilor legilor sociale promovate de guvernare, au fost incluși și pe cei aproximativ 18.000 de pensionari care după 1 ianuarie 2021 vor avea dreptul să ceară recalcularea pensiei și în regim on-line sau prin procură, și nu vor mai fi obligați să stea în cozi, expunându-se riscului de contaminare, așa cum s-a întâmplat în luna iulie curent.

PSRM prezintă legi vechi ca inițiative noi

În briefingul de presă despre realizările socialiștilor în sesiunea de primăvară-vară, „în comun cu președintele țării și cu Guvernul”, Alla Darovannaia a vorbit și despre unele proiecte adoptate anul trecut, la care s-a referit în contextul „controlului executării legilor”. Însă în comunicatul difuzat de PSRM se menționează că cei doi deputați „au făcut totalurile activității fracțiunii PSRM în cadrul sesiunii de primăvară a Parlamentului în domeniul protecției sociale, ocrotirea sănătății și familiei”, fiind incluse și unele legi votate anul trecut și intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2020. Astfel, se creează impresia că toate au fost votate în sesiunea de primăvară-vară. Comunicatul PSRM a fost preluat, practic integral, de unele instituții de presă: Primul în Moldova, Tribuna.md, Curentul.md.

Istoria celor 700 de lei

Suportul financiar unic de 700 de lei, prezentat în ultimul timp ca o realizare a actualei guvernări și a președintelui Igor Dodon se bazează, de fapt, pe un program lansat de Partidul Democrat în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2019. La sfârșitul anului 2018, la propunerea deputaților PDM, Parlamentul a votat acordarea unei indemnizații de 600 de lei pensionarilor și altor categorii sociale care aveau venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Cu doar o lună înainte de alegeri, PDM a anunțat că aceeași sumă va fi alocată și în perioada sărbătorilor pascale. Ulterior, Guvernul Filip a îndeplinit promisiunea făcută de liderul de atunci al formațiunii, Vlad Plahotniuc.

La sfârșitul anului 2019, actuala guvernare a preluat inițiativa și deja Igor Dodon a fost cel care a anunțat că respectivele categorii vor primi câte 700 de lei, iar Guvernul Chicu și Parlamentul au realizat promisiunea. Apropo, Igor Dodon vorbea de 625 de mii de beneficiari. În realitate, au fost mai puțin de 582 mii.

În februarie anul curent, Parlamentul a adoptat o lege, prin care suportul financiar respectiv a fost legiferat, încă nu este stabilită nicio periodicitate sau sumă: „În funcție de resursele financiare disponibile, din bugetul de stat se acordă periodic suport financiar unic, conform modului stabilit de Guvern”. Opoziția a declarat atunci că ajutorul financiar respectiv va fi utilizat ca mită electorală. În luna iulie, în una din legile pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, este prevăzută acordarea alocației respective pensionarilor și altor beneficiari de prestații sociale cu venituri mai mici de 3.000 de lei. Modificarea a fost anunțată inițial de Igor Dodon, după care a fost aprobată de Guvern și Parlament. Aceste alocații ar urma să fie acordate în luna octombrie curent, în plină campanie pentru alegerile prezidențiale, la fel ca și salariul majorat al lucrătorilor medicali.

Indemnizații de alegeri, în loc de ajutor de sărbători

Analistul economic de la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budianschi, susține că a devenit deja o practică în Republica Moldova ca unele categorii de cetățeni să fie practic mituite  cu diferite indemnizații sau majorări motivate electoral. Potrivit expertului, anume în acest context trebuie privite și multe dintre proiectele sociale cu care se laudă PSRM, inclusiv majorarea salariilor medicilor, pe care aceștia le vor primi, de facto, în octombrie, sau indemnizația de 700 de lei pentru pensionarii cu venituri reduse, care va fi alocată, de asemenea, în preajma alegerilor prezidențiale. El a amintit că, inițial, indemnizațiile respective erau alocate în preajma sărbătorilor de iarnă și cele pascale. „Cetățenii în loc să aibă 700 de lei de Paște și 700 de lei de Crăciun, vor avea 700 de lei în ajun de alegerile prezidențiale. E ușor să vii în campania electorală, având o parte mare de populație săracă, și să faci cadouri din banii statului. Acești bani, însă, indiferent când ar fi alocați, nu rezolvă problemele majorității cetățenilor aflați în dificultate”, susține Dumitru Budianschi.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

7 august 2020 866

Relevant

Comments 0