Portalul care te protejează de falsuri

Narațiunile false „tradiționale” anti-UE, distribuite de pe o nouă platformă web afiliată lui Șor – MD24

4 octombrie 2024 349
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

O nouă sursă de dezinformare, al cărei conținut se bazează pe principalele narațiuni false ale Moscovei împotriva democrației, Uniunii Europene și referendumului care urmează să fie organizat în Republica Moldova la 20 octombrie, a apărut de câteva săptămâni și este promovată intens online, inclusiv cu plată. Moldova24 (MD24) se prezintă drept post TV online cu emisie video nonstop, iar în rol de transmițători ai narațiunilor de dezinformare apar, cel mai frecvent, persoane din formațiunile politice afiliate oligarhului condamnat penal Ilan Șor.

Sursa este foarte activă în publicarea conținutului care apare pe site (creat în iulie 2024), canalul de Telegram și cel de TikTok (pe ambele platforme se publică la fiecare câteva minute), pagina de Facebook (ștearsă între timp din cauza promovării dezinformării), dar și canalul de Youtube. La scurt timp înainte de publicarea acestui articol, Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a solicitat operatorilor de internet să blocheze accesul la site-ul Moldova24.online.

De altfel, pagina web era destinația finală a mai multor postări sponsorizate în ultima perioadă de pe pagini anonime de Facebook, precum Moldova Inspirată Nou, Moldova în Armonie Continuă (exemplu aici) sau Nature 174 (exemple aici și aici).

În general, temele de discuție cu invitații MD24 se referă la situația din Republica Moldova, prezentată exclusiv negativ și cu scoaterea în evidență a mesajelor ce susțin tradiționalele narațiuni de dezinformare promovate de actori pro-Kremlin. Am selectat câteva exemple.

„Modificarea Constituției prin referendum va însemna pierderea indepedenței și a neutralității țării”

Acest mesaj este rulat în diferite știri în format text și video, fiind citați liderul organizației de tineret a Blocului Victorie, Iurie Vitneanski, sau deputatul Alexandr Nesterovschi, acum membru al partidului Renaștere. Stopfals.md a explicat în acest articol de ce această afirmație este falsă. Aderarea la UE nu înseamnă anularea statutului de neutralitate al țării, iar după aderare, structurile de conducere ale statelor membre continuă să funcționeze și să gestioneze statele.

„Biserica Ortodoxă este în pericol”

După declarația din 27 august a deputatului PAS, Vasile Șomaru, care a spus că „vine momentul în care și noi, la fel ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt este a Rusiei”, dezinformarea privind pretinsa persecutare a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova a luat noi proporții. Deși PAS s-a disociat imediat de declarația deputatului, spunând că ea reprezintă o opinie personală și că „guvernarea PAS nu pregătește niciun proiect de lege sau inițiativă care ar lichida Mitropolia”, sursele pro-Kremlin continuă să insiste pe acest subiect. Politologul Victor Josu este citat cu opinia că „persecuția” Ortodoxiei vine de la Departamentul de Stat al SUA, iar consilierul bașcanei Găgăuziei, Mihail Vlah – cu declarația că autoritățile se vor abține să interzică Mitropolia Moldovei până la alegeri. Stopfals.md a dezmințit de mai multe ori falsuri similare. Câteva exemple – aici, aici și aici.

„UE și autoritățile R. Moldova fac propagandă pentru LGBT”

Subiectul asigurării drepturilor minorităților sexuale este prezentat în mod manipulator drept propagandă, iar cei care se dau cu opinia pentru MD24 pe această temă o fac într-un mod agresiv, la limita discursului de ură: deputata Diana Caraman a cerut interzicerea „propagandei valorilor LGBT”, inclusiv denunțarea Convenției de la Istanbul, iar Nicolai Pascaru sugerează că viitorul președinte ar trebui să anuleze legea privind „propaganda LGBT”, deși Republica Moldova nu are o astfel de lege.

Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, cunscută drept Convenția de la Istanbul, a fost semnată de Republica Moldova în anul 2017, când la guvernare era Partidul Democrat, iar președinte era Igor Dodon. Ea a fost ratificată de Parlament și promulgată de președinta Maia Sandu în 2021. „Convenția de la Istanbul nu stabilește noi standarde privind identitatea de gen și orientarea sexuală, și inclusiv în legătură cu recunoașterea legală a cuplurilor de același sex. Convenția interzice discriminarea pe mai multe considerente, inclusiv identitatea de gen și orientarea sexuală (articolul 4, paragraful 3), pentru a asigura protecție și sprijin pentru toate victimele violenței, indiferent de caracteristicile pe care le-ar putea avea”, se spune în ghidul explicativ elaborat de Consiliul Europei pe marginea Convenției. Subiectul Convenției a fost, de-a lungul anilor, unul preferat pentru dezinformări în rândul politicienilor pro-Kremlin.

„Terenurile agricole moldovenești, ținta străinilor”

Și acest subiect a cunoscut un nou val de dezinformări după traducerea și interpretarea eronată a răspunsurilor ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, care a vorbit, la 27 septembrie, la Realitatea TV, despre dezinformările anti-UE. Deși grupul Realitatea a dezmințit și șters știrea, explicând eroarea comisă, invitații MD24 au discutat în repetate rânduri acest subiect. Jurnalistul Valeriu Demidețchi, de exemplu, a fost citat cu declarația că UE o va obliga pe Maia Sandu să adopte o asemenea lege, iar politologul Maxim Bardin – cu declarația că UE are nevoie de pământurile noastre pentru a „cultiva soiuri de grâu ieftine și pentru a construi rampe de deșeuri chimice”.

Și acest fals a fost dezmințit în repetate rânduri de Stopfals.md, iar recent portalul nostru a publicat un material în care a explicat cum politicienii speculează pe subiectul vânzării pământurilor din R.  Moldova în cazul aderării la UE, trecând în revistă reacția autorităților de la Chișinău la această temă, legislația actuală, dar și practica unor state membre ale comunității europene.

Campanii de dezinformare cu mesaje și actori similari

Moldova24 (MD24) nu este prima sau unica platformă de pe care sunt promovate falsuri, manipulări sau speculații despre referendumul constituțional pentru integrare europeană din 20 octombrie sau despre Uniunea Europeană și valorile sale.

O campanie similară – Nu Acum - a apărut pe online în luna iunie 2024, conținând mesaje similare ani-UE, promovate de persoane apropiate formațiunilor din blocul Victorie al lui Ilan Șor. După ce Stopfals.md a scris despre falsurile de pe această platformă, Meta a șters pagina Nu Acum de pe Facebook, iar Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat site-ul.

Stop EU Moldova este numele unei alte campanii similare de dezinformare, apărute în iunie 2024. Portalul nostru a descris activitatea de pe platformele online ale Stop EU Moldova, care publică în fiecare zi postări și videouri unde apar frecvent Ilan Șor și reprezentanți ai blocului politic Victorie. Campania de dezinformare își continuă activitatea și în prezent pe mai multe rețele de socializare, cu excepția paginii de Facebook (ștearsă de Meta după apariția articolului Stopfals.md).

 

Viorica Zaharia,

Stopfals.md

 

A contribuit: Mihai Avasiloaie

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

4 octombrie 2024 349

Relevant

Comments 0