Portalul care te protejează
de falsuri

„PAS promovează perversiunea şi valorile LGBT” - fals răspândit de un deputat din Găgăuzia

20 iunie 2023 1501
Articole, Gândește critic!

Campania electorală din autonomia găgăuză s-a încheiat, însă deputatul Adunării Populare din Găgăuzia Victor Petrov, care a candidat la funcţia de başcan, continuă să răspândească falsuri. După marşul de solidaritate în susţinerea drepturilor comunităţii LGBT desfăşurat la Chişinău la 18 iunie, acest ales al poporului a făcut pe reţelele sociale o postare care conţine mai multe afirmaţii false.

„Deja al doilea an consecutiv, în Moldova, cu înalta aprobare a partidului aflat la guvernare, are loc o paradă gay, eveniment „păzit” de colaboratorii organelor de menţinere a ordinii nevoiţi să protejeze această acţiune pe care nu o prea agreează” - astfel îşi începe Victor Petrov postarea. În continuare el afirmă că în Moldova se face propagandă în favoarea relaţiilor netradiţionale, relaţii care sunt impuse şi Găgăuziei. La fel, potrivit lui Petrov, autorităţile ar promova agenda LBGT prin toate mijloacele posibile.

„Parada gay, al doilea eveniment ca importanţă pe agenda guvernării”

Deputatul din Găgăuzia concluzionează că „parada gay este al doilea eveniment ca importanţă pe lista de priorităţi a actualei guvernări din Moldova, după „summitul european”. Petrov mai afirmă că pentru reprezentanţii partidului aflat la guvernare organizarea unor evenimente de acest gen este un motiv „de fală şi mândrie”. Totodată, el cheamă guvernarea „să pună imediat capăt promovării perversiunilor de tot felul, lucru adus practic la nivel de ideologie de stat”.

Victor Petrov şi-a distribuit declaraţia şi pe alte platforme: în grupul Виктор Петров - народная поддержка (Victor Petrov – susţinerea poporului) de pe Facebook, pe canalul de Telegram cu aceeaşi denumire şi pe pagina sa de Instagram.

Postarea respectivă conţine mai multe afirmaţii false pe care Victor Petrov le promovează intenţionat pentru a manipula opinia publică.

Pride-urile sunt organizate de către Centrul GENDERDOC-M, nu de partidul aflat la guvernare

În primul rând, organizatorul marşului LBGT de la Chişinău a fost Centrul de Informații GENDERDOC-M, nu partidul aflat la putere ori Guvernul. Centrul GENDERDOC-M a fost fondat în Moldova la 8 mai 1998, pe timpul Preşedintelui Petru Lucinschi, iar primul pride a fost desfăşurat în anul 2002 cu sloganul „Pentru toleranţă şi cooperare”. Pe atunci funcţia de Preşedinte al Moldovei era ocupată de comunistul Vladimir Voronin.

Pride-urile LGBT sunt desfășurate de centrul respectiv deja pentru al 22-lea an consecutiv. De altfel, aceste evenimente au fost organizate şi în perioada când Preşedinte era Igor Dodon, un promotor activ al „valorilor tradiţionale”.

Astfel, partidul aflat în prezent la guvernare şi Președinta Maia Sandu nu sunt inițiatorii și nu au oferit vreo „înaltă aprobare” pentru desfășurarea pride-urilor, după cum afirmă Petrov în falsurile sale.

Pentru desfășurarea marșului LBGT nici nu este nevoie de aprobarea autorităților

Conform Legii Republicii Moldova privind întrunirile, aprobată în 2008, orice cetăţean are dreptul să organizeze un miting, un marş şi alte întruniri care nu contravin Constituţiei ţării şi nu încalcă legislaţia. Anterior desfăşurării, organizatorii urmează să adreseze primăriei o declaraţie prealabilă, iar în unele cazuri nici această declaraţie prealabilă nu este obligatorie. Nu este necesară obţinerea autorizaţiei pentru desfăşurarea întrunirilor, cu atât mai mult solicitarea acesteia de la organele superioare ale puterii. Legea nu prevede proceduri şi obligaţii potrivit cărora Preşedintele, Guvernul sau Parlamentul oferă autorizaţii pentru desfăşurarea întrunirilor.

Marşurile nu „promovează perversiunile”, ci revendică egalitatea de drepturi

Centrul GENDERDOC-M nu „promovează perversiunile” şi nici nu cheamă oamenii să renunţe la valorile tradiţionale. Ogranizaţia informează despre orientarea sexuală şi identitatea de gen, promovează drepturile comunităţii LBGT, face eforturi de prevenire a HIV/SIDA şi ITS (infecţiilor cu transmitere sexuală) şi de promovare a modului sănătos de viaţă, desfăşoară activităţi sociale și culturale, oferă consultaţii psihologice şi juridice pentru membrii comunităţii LBGT. Activitatea Centrului este recunoscută pe larg atât în Republica Moldova (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul pentru Drepturile Omului, Comisia parlamentară pentru drepturile omului etc.), cât și la nivel european (Consiliul Europei, Parlamentul European, reprezentanţele ONU și OSCE în Republica Moldova etc.).

Marșuri de tipul celor organizate de Centrul GENDERDOC-M au loc în mai multe țări din lume, acestea având drept scop promovarea drepturilor și a toleranței față de persoanele LBGT, protecţia egalităţii cetăţenilor în drepturi indiferent de orientarea sexuală şi identitatea de gen, manifestarea sentimentului de demnitate personală, a diversităţii şi unităţii acestei comunităţi.

Subiect frecvent de falsuri

Comunitatea LGBT se pomeneşte destul de frecvent subiect al falsurilor promovate, în primul rând, de către unii politicieni. Astfel, în noiembrie trecut, ex-preşedintele Igor Dodon a declarat că actualul guvern „intenționează să distrugă familia și credința prin introducerea în școli a unui proiect de promovare a drepturilor copiilor LGBT”. Subiectul a fost preluat şi de către deputaţii din Găgăuzia. Portalul Stopfals.md a constatat că, de fapt, în şcoli nu este implementat vreun proiect de acest gen, fiind vorba despre un spot promovat pe rețelele de socializare pentru a preveni bullying-ul în școli, iar autoritățile nu au nicio legătură cu asta. O lună mai târziu, mai multe site-uri din România au preluat falsul despre promovarea în şcoli a „proiectului LBGT”, adăugând că Uniunea Europeană ar dicta Guvernului din Moldova astfel de condiţii. Stopfals.md a dezminţit şi aceste publicaţii. Falsul respectiv a fost promovat activ și în perioada campaniei electorale pentru alegerile la funcția de bașcan al Găgăuziei din anul curent, în special de către candidatul Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.

Comunitatea LBGT a fost acuzată inclusiv de răspândirea „variolei maimuței”. Portalul Stopfals.md la fel a explicat anterior de ce acest lucru nu corespunde realității.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

La acelaşi subiect:

ŞTIRE FALSĂ: Fulger a descins la Comrat pentru a intimida protestatarii: rolul lui Soloviov, Petrov şi a mass-media locale în avalanșa de dezinformări

FALS: Banii trimiși de lucrătorii moldoveni din Rusia sunt una dintre principalele surse de venit pentru Republica Moldova

FALS: Autoritățile împing țara într-un conflict militar

20 iunie 2023 1501

Relevant

Comments 0