Portalul care te protejează de falsuri

Pensionarii moldoveni care locuiesc în străinătate vor trebui să prezinte “certificate de viață” ca să poată primi pensia? Proiectul de lege nu prevede asta, proiectul avizului Guvernului - prevede

14 noiembrie 2018 1199
Articole
Colaj

La 13 noiembrie 2018, Agenția de știri Ria Novosti din Rusia a publicat o știre în care se spune că pensionarii moldoveni care trăiesc în străinătate vor fi obligați, o dată la șase luni, să confirme că sunt în viață pentru a obține pensia din R. Moldova. Agenția face trimitere la un proiect de lege privind sistemul public de pensii, inițiat de deputata PDM Valentina Buliga. Această știre a stârnit mai multe reacții de nemulțumire. La scurt timp, Serviciul de Presă al Parlamentului R. Moldova a lansat un comunicat în care a dezmințit această informație, trecând însă cu vederea faptul că există totuși un aviz al Guvernului de completare a acestui proiect de lege care conține și această propunere.

UPDATE: Miercuri, 14 noiembrie 2018, în ședința ordinară, Guvernul a aprobat Avizul cu completările de rigoare la proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Pe site-ul Ria Novosti a fost publicată știrea «В Молдавии пенсионеров хотят обязать подтверждать, что они еще живы» (“În Moldova pensionarii vor fi obligați să confirme că ei mai sunt în viață”), care se afirmă că: “Deputatul Partidului Democrat din Moldova, Valentin Buliga, a lansat o inițiativă conform căreia, pentru a beneficia de prestații sociale, pensionarii moldoveni care trăiesc în străinătate vor trebui să furnizeze un certificat care să ateste că ei mai trăiesc”. Informația a fost preluată rapid și de alte site-uri: Riafan.ru, Novostipmr.com și Eho.md.

Parlamentul Republicii Moldova: Este un fake news!

La scurt timp, Parlamentul Republicii Moldova a lansat un comunicat de presă în care se spune că RIA Novosti a distribuit o știre falsă. “Parlamentul Republicii Moldova dezminte informația distribuită către abonați de agențiile ruse RIA Novosti, legată de un pretins comunicat referitor la statutul pensionarilor. Atenționăm că un proiect de lege legat de pensionarii care locuiesc în afara țării este înregistrat în Parlament și stipulează facilități suplimentare pentru această categorie de persoane”, se menționează în comunicatul Parlamentului. 

Într-adevăr, în proiectul de lege nr 156/1998 privind sistemul public de pensii, autoarea căreia este deputata Valentina Buliga, o asemenea prevedere nu există. Însă în Avizul Guvernului, care va fi prezentat în ședința din 14 noiembrie curent, de către Ministra Silvia Radu se menționează propunerea de a include în lege următoarea prevedere: “În cazul în care persoana îndreptățită beneficiază de pensie din Republica Moldova și are domiciliul în străinătate, aceasta are obligația de a transmite pe adresa Casei Naționale de Asigurări Sociale, la fiecare 6 luni, un certificat de viață, în modul prevăzut de Guvern. Dacă beneficiarul de pensie prezintă sau transmite certificatul de viață după expirarea celor 6 luni, plata pensiei va fi reluată din data suspendării”.

În prezent, conform legii privind sistemul public de pensii, dreptul la pensie îl are doar persoana domiciliată în Republica Moldova. Potrivit proiectului înaintat de V. Buliga, persoana care şi-a stabilit domiciliul într-un stat cu care Republica Moldova nu are încheiat un acord privind asigurările sociale, va putea depune cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din Republica Moldova.

Valentina Buliga: “Nu am văzut încă Avizul Guvernului

Contactată de portalul Stopfals.md, autoarea proiectului de lege, Valentina Buliga, spune că nu a văzut încă avizul Guvernului: “Încă n-am văzut aceste propuneri, am văzut doar ce a apărut în presă... Acesta este un aviz preliminar, comisia de profil și Parlamentul vor decide. Înțeleg că Guvernul vrea ca acest mecanism să fie unul corect, dar care va fi acest mecanism, încă vom vedea. Clar că Guvernul se gândește cum să ajungă la pensionar, trebuie să știm unde are el domiciliul, dar asta nu înseamnă că avizul care vine de la Guvern va fi exact așa cum e scris acum. O să vedem care instrumente pot fi folosite ca obiectivul legii să fie realizat – pensia să ajungă la pensionar, dar totodată să nu fie făcute plăți în gol”, a mai menționat deputata.

Rodica Malic

Stopfals.md

 

 

14 noiembrie 2018 1199

Relevant

Comments 0