Portalul care te protejează de falsuri

Politicienii şi activiştii pro-Kremlin continuă să sperie moldovenii cu „atragerea ţării” în război

8 februarie 2024 2393
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

După începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, locuitorii din Republica Moldova sunt expuși periodic narațiunilor care afirmă că ţara noastra este atrasă în război, că pe teritoriul ei sunt construite baze NATO sau sunt instruite detaşamente cu destinaţie specială formate din militari ucraineni. Aceste narațiuni sunt redate şi promovate de politicieni, activişti şi instituţii media pro-Kremlin. În opinia experţilor, toate aceste demersuri sunt făcute cu scopul de reduce gradul de susţinere de către populaţie a ideii despre integrarea europeană.

„Sperietori” de la Vladimir Dachi

„MOLDOVENI!!! Guvernul ne atrage în război!” (în original: «МОЛДОВАНЕ!!! Нас правительство втягивает в войну!») — aşa a fost intitulată o postare de pe Facebook, publicată pe 12 ianuarie 2024 de liderul Partidului NOI, Vladimir Dachi. În mesaj se afirmă că asistenţa oferită Republicii Moldova de SUA nu este convenabilă statului nostru.

„Această cooperare presupune o asistenţă oferită în condiţii inconvenabile moldovenilor, o asistenţă care, în fond, ne atrage ţara în război. Diverse surse spun în repetate rânduri că ţara noastră este invadată, nu se ştie la ce bun, cu tehnică militară, aici este încurajată prezenţa instructorilor NATO, iar banderoviştilor ucraineni li se permite încartiruirea pe teritoriul Moldovei (lucru care ulterior ar putea fi servi drept motiv întemeiat pentru acţiuni militare din partea FR) (în original, păstrând ortografia autorului: «Это сотрудничество подразумевает помощь на невыгодных для молдован условиях, помощь, которая и втягивает нашу страну в войну. Разные источники неоднократно говорят о том, что нашу страну непонятно для чего наводняют военной техникой, приветствуют инструкторов НАТО и дают базироваться на территории Молдавии украинским бандеровцам (что впоследствии может стать обоснованным предлогом для военных действий с стороны РФ)»), a scris Dachi. La fel, acesta se întreabă „pe cine vom acuza ulterior de iminența acțiunilor de răspuns” (în original: «кого впоследствии винить в неизбежности ответных мер»), încercând în acest mod să justifice o eventuală agresiune militară a Rusiei împotriva R. Moldova.

Postarea lui Dachi a acumulat pe Facebook peste 900 de reacții și peste 180 de distribuiri.

Dachi este militar în retragere. Cea mai mare parte a vieţii, mai exact 35 de ani, a locuit în Rusia, unde are o afacere. Pe pagina sa de Facebook, Dachi se autodescrie ca „Moştenitor al lui Ştefan cel Mare, în componenţa Imperiului Rus. Președinte #PartidulPoliticNOI” (în original, păstrând ortografia autorului: «Наследник Штэфана Чел Маре, в Составе Российской Империи. Председатель #PartidulPoliticNOI»).

„Occidentul atrage Moldova în război”, o narațiune frecventă a propagandei pro-Kremlin

Afirmațiile lui Vladimir Dachi redau fidel declarațiile autorităților Federației Ruse despre o pretinsă „atragere a Moldovei în război”. „Este evident că Occidentul colectiv, în pofida statutului de neutralitate consfințit în Constituția Moldovei, continuă s-o atragă activ în conflictul din Ucraina. Noi am avertizat oficial Chișinăul, în repetate rânduri, despre consecințele dezastruoase ale acestor pași” (în original: «Очевидно, что коллективный Запад, несмотря на закрепленный в конституции Молдовы нейтральный статус, продолжает активно втягивать ее в конфликт в Украине. О катастрофических последствиях подобных шагов мы уже не раз предупреждали официальный Кишинев»), declara Maria Zaharova, reprezentantă a MAE rus, în august 2023.

Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că pe Republica Moldova „o paște pericolul să devină următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei” (în original: «уготована участь следующей жертвы в развязанной Западом гибридной войне против России»).

Această naraţiune a fost repetată de mai multe ori şi de unii politicieni, activişti şi jurnalişti proruşi din R. Moldova. „În situaţia actuală, curatorii occidentali folosesc Moldova ca o zonă de tranzit pentru livrarea de combustibili şi arme. Totodată, Occidentul are nevoie de un front anti-rus unit, astfel ca la toate forurile să existe o voce în plus împotriva Rusiei”, comenta fostul preşedinte moldovean Igor Dodon în ianuarie 2023, fără a prezenta dovezi pentru afirmaţiile sale.

De regulă, declaraţiile despre „atragerea Moldovei în război” sunt însoţite de apelurile de a renunţa la cooperarea cu NATO. La 23 ianuarie, Partidul „Renaştere-Возрождение”, afiliat lui Ilan Şor, condamnat în dosarul despre „furtul miliardului” şi care se ascunde de justiţie, a criticat autorităţile pentru presupusa participare a militarilor moldoveni în cele mai ample aplicaţii militare ale NATO, în care sunt implicaţi 90.000 de militari. „Pentru ce ne pregătesc? De ce regimul «galben» calcă deliberat în picioare Constituția, încălcînd statutul de neutralitate permanentă?)”, se menţiona în comunicatul de presă al partidului. La rândul său, Ministerul Apărării a dezminţit informaţia în cauză. Mai multe detalii despre aceste aplicaţii puteţi afla aici.

Dezinformările şi speculaţiile despre „atragerea Moldovei în război” au fost lansate acum doi ani, imediat după declanşarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei, acţiunile militare respective fiind condamnate de autorităţile moldovene, care şi-au declarat sprijinul pentru Ucraina. 

Anterior, portalul Stopfals.md a demontat în repetate rânduri falsurile la acest subiect, inclusiv cel despre construcţia unei baze NATO în Republica Moldova. Materialele în cauză pot fi consultate aici. Toate naraţiunile false la acest subiect sunt distribuite de site-urile cu politică editorială prorusă sau de către politicieni şi activişti afiliaţi Kremlinului.

Unul din cele mai recente falsuri, răspândite inclusiv de Vladimir Dachi, se referă la pretinsa instruire pe teritoriul R. Moldova a unor grupuri de militari ucraineni care vor fi implicate ulterior în organizarea diversiunilor. În realitate, geniştii moldoveni îi pregătesc pe colegii lor ucraineni la capitolul protejarea populației civile de obiectele explozive și efectuarea unor activități de deminare umanitară.

Anterior, activistul prorus Mihail Ahremţev distribuia un fals despre pretinsa transformare a R. Moldova într-un „hub pentru livrarea echipamentelor militare pentru Ucraina”. Declaraţia a apărut în contextul cooperării între întreprinderile de stat „Ukrzaliznytsia” și „Calea Ferată din Moldova” implicate în reabilitarea unui tronson de cale ferată în R. Moldova.

Populaţia este speriată cu un eventual război pentru a discredita cursul european de dezvoltare al R. Moldova

Vitalie Marinuţa, ex-ministru al Apărării, este de părerea că aceste naraţiuni se pliază pe interesul Rusiei de a readuce Republica Moldova în sfera sa de influenţă. „Pentru acesta nu este nevoie de acapara Moldova pe cale militară. Este nevoie de a susţine partidele pro-Kremlin, coloana a cincea care se pronunţă împotriva dezvoltării democratice, împotriva apropierii de Uniunea Europeană”, a precizat Marinuţa pentru Stopfals.md. În opinia sa, „sperietorile” despre „atragerea Moldovei în război” sunt un element de manipulare cu scopul de a discredita autorităţile şi cursul european al Chişinăului.

Potrivit analistului politic, Anatol Ţăranu, activiştii şi politicienii pro-Kremlin sunt ancoraţi electoratului care simpatizează Moscova şi îndeplinesc indicaţiile venite, direct sau indirect, de la Kremlin. „Ei încearcă să-şi asigure susţinerea unei părţi din populaţia Moldovei şi generează permanent naraţiuni care corespund intereselor Moscovei. Iar Kremlinul este interesat ca Moldova să nu fie solidară cu Ucraina, ţară care luptă împotriva agresiunii ruseşti. Ca Moldova să susţină o stare falsă de neutralitate absolută. Iată de unde apar toate aceste idei că Moldova ar fi atrasă în război”, a spus Ţăranu pentru Stopfals.md.

 

Piotr Garciu,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

8 februarie 2024 2393

Relevant

Comments 0