Portalul care te protejează de falsuri

Propagandiștii, mereu la pândă: Vizita delegației Adunării Parlamentare a NATO în Moldova, prezentată drept amenințare pentru stat

31 martie 2025 521
Articole, Securitate
Colaj: Stopfals.md

Vizita delegației Adunării Parlamentare (AP) a NATO în R. Moldova a servit drept motiv pentru noi manipulări la tema securității, propagandiștii reactivând vechile narațiuni ale Kremlinului privind „amenințările” NATO pentru statul nostru. Mai multe canale de Telegram au lansat sperietori despre pretinsa atragere în război și pierderea neutralității care ar urma să se producă foarte curând. În realitate, cooperarea cu NATO nu contravine în niciun fel statutului de neutralitate al R. Moldova, iar despre acest lucru Stopfals.md a scris în repetate rânduri, cu ocazia dezmințirii diferitor falsuri și manipulări.

Pacea și stabilitatea „amenințate”, statutul de neutralitate „luat la ochi”, iar Moldova – „transformată într-un cap de pod al intereselor occidentale”

Canalul de Telegram „Первый в Молдове” Новости a relatat despre vizita delegației, sugerând că „pacea și stabilitatea” statului nostru sunt amenințate. „Locuitorii Moldovei sunt împotriva NATO, totuși Sandu nu vorbește despre acest lucru. Un nou sondaj a demonstrat că 54,7% dintre cetățeni nu susțin aderarea la alianță. Totuși, președinta întâmpină bucuroasă delegația NATO, discutând despre «pace și stabilitate»” (în original: «Жители Молдовы – против НАТО, но Санду об этом не говорит. Новый опрос показал, что 54,7% граждан не поддерживают вступление в альянс. Но президент радостно встречает делегацию НАТО, обсуждая “мир и стабильность”»), se menționează în postare.

Și canalul de Telegram al consilierului municipal de Bălți Veaceslav JucovЖуков Online, a anunțat despre vizita „delegației NATO” la Chișinău. Potrivit acestuia, „vorbele dulci despre cooperare și stabilitate sunt un paravan pentru impunerea unei agende externe, transformarea republicii într-un nou cap de pod servind intereselor occidentale” (în original: «за красивыми словами о сотрудничестве и стабильности скрывается навязывание внешней повестки, превращение республики в очередной плацдарм для западных интересов»).

Pe pagina Viitorul Moldovei Chişinău Centru de pe Facebook (partidul ex-premierului Vasile Tarlev) a apărut următoarea mențiune: „pe drumuri, spre hotar, sunt transportate tot felul de mărfuri militare” (în original: «по дорогам к границам подвозят разнообразные военные грузы»), iar postarea a fost încheiată cu întrebarea: „Moldova este pregătită în calitate de cap de pod pentru? Dar ia spuneți, avem noi nevoie de așa ceva?” (în original: «Молдову готовят как плацдарм для? И, скажите, нам это надо?»).

La 25 martie, canalul eNewsmd.online a plasat declarația fostului deputat Zurab Todua (canalele afiliate lui Șor îl prezintă în calitate de politolog) care afirma că „statutul de neutralitate e luat la ochi” (în original: «нейтральный статус под прицелом»). El a făcut această „concluzie” în urma sosirii membrilor delegației AP a NATO în Moldova.

La rândul său, canalul Salut Молдова! l-a citat pe ministrul Apărării Anatolie Nosatîi (oficialul ar fi declarat că „Sstatutul de neutralitate al Moldovei nu protejează țara”), întrebându-se: „Ar însemna oare acest lucru că actuala guvernare a optat, cu fermitate, pentru un parcurs ce duce spre NATO? Cât de mult mai avem până Moldova va avea statutul de stat militar? Sandu are de gând să continue războiul, acest lucru este evident, totuși sunt înspăimântătoare implicațiile acestui vector: nu cumva Guvernul se va apuca să impună moldovenii să lupte de partea NATO?” (în original: «Означает ли это, что правящая власть решительно взяла курс на НАТО? Как долго осталось Молдове до статуса военного государства? Санду намерена продолжать войну, это очевидно, однако пугают последствия этого вектора: начнет ли правительство заставлять молдаван воевать на стороне НАТО?»). Canalul de Telegram nu a oferit vreun link la declarația atribuită ministrului Apărării.

Vechile narațiuni false ale Kremlinului despre „amenințările” din partea NATO

Narațiunea potrivit căreia „Moldova este transformată într-un cap de pod servind intereselor occidentale” promovată de Veaceslav Jucov reia retorica propagandistică a Kremlinului și a politicienilor pro-Kremlin. În iunie 2023, un alt activist pro-rus, Mihail Ahremțev, afirma că „Ucraina va transforma Moldova într-un hub pentru transportarea echipamentelor militare, a armelor, muniției”, vorbind despre așa-zisele tentative de a transforma Moldova într-o „bază logistică pentru aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Vezi și: O altă porție de falsuri: Maria Zaharova sperie din nou moldovenii cu militarizarea și NATO

Canalul de Telegram „Первый в Молдове” Новости” a ales să folosească între ghilimele sintagma „pace și stabilitate” în contextul vizitei delegației AP a NATO, cu scopul de a conferi un sens opus acestor noțiuni. Acest procedeu de manipulare promovează falsa narațiune a Kremlinului care se repetă constant și care sugerează că Maia Sandu ar „atrage Moldova în război”. Narațiunea în cauză este promovată frecvent de canalele pro-rusești și de politicienii pro-ruși, inclusiv de Ilan Șor.

Nu corespund realității nici mesajele precum că autoritățile ar vrea să lipsească R. Moldova de neutralitate. În iulie 2024, președinta Maia Sandu, în cadrul întrevederii cu ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a reiterat că „toate acțiunile noastre în domeniul apărării respectă principiul neutralității”.

Am reușit să găsim și declarația ministrului Nosatîi, în care a afirmat că neutralitatea „nu este în măsură să apere Moldova, pentru că Rusia ignoră în totalitate acest statut”. Oficialul a făcut afirmația pentru Deutsche Welle în cadrul Conferinței de la München din februarie 2024. El a explicat că neutralitatea statului nostru este violată de drone care nimeresc în spațiul aerian, unele ajungând chiar la sol. Ministrul nu s-a referit deloc la intenția R. Moldova de a renunța la neutralitate, precum lasă să se înțeleagă canalul Salut Молдова!.

Cu reprezentanții NATO au fost discutate chestiuni de securitate

În perioada 24-25 martie 2025, delegația Adunării Parlamentare a NATO a efectuat o vizită de documentare în R. Moldova. În cadrul acesteia au fost puse în discuție subiecte ce țin de provocările și riscurile regionale generate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. În cadrul întrevederii cu membrii delegației, președinta Sandu a reafirmat angajamentul R. Moldova pentru securitatea și pacea regională, subliniind importanța dialogului și cooperării internaționale pentru consolidarea siguranței cetățenilor, sporirea capacităților de apărare și întărirea rezilienței societății.

Cooperarea cu NATO nu contravine statutului de neutralitate și are drept scop consolidarea securității

De menționat că în cei peste 30 de ani de Parteneriat pentru Pace între Republica Moldova și NATO, țara noastră a beneficiat de sprijin prin intermediul mai multor programe ce au vizat distrugerea pesticidelor, distrugerea minelor antipersonal și a surplusului de muniție, sporirea siguranței cibernetice, modernizarea capacităților de apărare. Asemenea altor state neutre și nealiate, printre care Austria, Elveția sau Irlanda, R. Moldova colaborează cu NATO pentru ca să-și protejeze cetățenii, infrastructura și să-și consolideze sectorul public prin programe de formare profesională.

Anterior, șeful Misiunii R. Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, a specificat că asistența NATO pentru consolidarea capabilității armatei moldovenești este realizată prin intermediul programelor de cooperare care includ 18 proiecte în curs de desfășurare, cu un buget total de peste 100 mil. de dolari. Proiectele în cauză sunt programate pentru diferite perioade, în funcție de posibilitățile de acumulare a resurselor. De curând, acest subiect, a servit ca motiv pentru falsurile lansate de lidera Partidului Inima Moldovei, Irina Vlah, și colegii săi de formațiune, care au afirmat că Moldova „se militarizează”. Falsurile respective au fost dezmințite de Stopfals.md.

Parteneriatul R. Moldova cu NATO nu încalcă în niciun fel neutralitatea statului, lucru reflectat în documentele aprobate în comun. Astfel, în ianuarie curent, Guvernul de la Chișinău a aprobat un nou Program individual al Parteneriatului cu NATO pentru anii 2025-2028 (ITPP), care are drept scop consolidarea securității naționale și pregătirea țării pentru a face față la provocările actuale.

Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova menționează că acest document, actualizat cu regularitate în ultimii 20 de ani, respectă în totalitate neutralitatea constituțională a R. Moldova și aduce beneficii prin cooperare tehnică și instruire.

Documentul specifică și faptul că Parteneriatul bilateral este dezvoltat în baza sprijinului pentru suveranitatea și integritatea teritorială, cu respectarea deplină a neutralității constituționale a R. Moldova.

La fel, potrivit Planului de Parteneriat, cooperarea Republicii Moldova cu NATO este bazată pe respectul neutralității, iar realizând IPAP, R. Moldova nu urmărește obiectivul aderării la Alianța Nord-Atlantică.

La rândul său, NATO reiterează că „respectă pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei”.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

La același subiect: (INFOGRAFIC) „Sperietoarea” NATO pe timp de război. Care sunt cele mai răspândite falsuri despre Alianța Nord-Atlantică în R. Moldova și ce scop urmăresc

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

31 martie 2025 521

Relevant

Comments 0