Falsuri recente
Un nou val de promovare a narațiunilor false despre militarizarea și înarmarea Republicii Moldova are loc în ultima perioadă online. Printre cei care le-au răspândit se numără politiciana Irina Vlah, liderul separatist Vadim Krasnoselski sau propagandistul Andrei Safonov, mesajele cărora au fost multiplicate pe mai multe canale de Telegram. În realitate, afirmațiile despre așa-zisa militarizare și înarmare nu sunt argumentate, în contextul în care circa jumătate din fondurile bugetului Ministerului Apărării sunt pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar. Totodată, asistența partenerilor externi este, de fapt, pentru programe de parteneriat și livrare de echipamente defensive, neletale.
Cine și cum promovează narațiunile privind militarizarea și înarmarea R. Moldova
La 24 martie, liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a afirmat că R. Moldova „se înarmează”. „Este întotdeauna periculos când un vecin se înarmează. Desigur, acordăm atenție acestui lucru. Monitorizăm mijloacele pe care le primește Moldova: defensive, ofensive, ce sisteme și cum pot fi utilizate într-o situație reală” (în original: «То, что вооружается сосед, всегда опасно. Мы, конечно, на это обращаем внимание. Следим за теми средствами, которые получает Молдова: оборонительные, наступательные, какие системы, как их можно использовать в реальной ситуации»). Această afirmație a fost preluată de unele canale de Telegram, cunoscute și ele pentru promovarea dezinformării.
În aceeași zi, într-o postare pe Facebook, propagandistul Andrei Safonov s-a referit la „pomparea constantă a armelor în Moldova” (în original: «…опасность растет, учитывая постоянную накачку Молдавии оружием»). Declarația așa-zisului deputat de la Tiraspol, făcută pentru pentru agenția rusă de stat RIA Novosti, a fost preluată și de unele canale de Telegram. Și de această data vorbim despre canale vizate în materiale ale portalului nostru.
Iar lidera partidului Inima Moldovei, Irina Vlah, a anunțat demararea unei campanii de colectare de semnături pentru o „Declarație-Apel privind necesitatea recunoașterii internaționale a statutului de neutralitate al Republicii Moldova și a organizării unui referendum în acest sens” ca răspuns la „militarizarea Moldovei”. Ea a acuzat guvernarea că-și „dorește militarizare și război” și a sugerat că asistența externă pentru domeniul apărării este îndreptată spre „militarizare”. „Oamenii nu-și doresc cele două miliarde de lei pentru militarizare pe care NATO a anunțat că ni le oferă. Oamenii nu își doresc fondurile promise de Uniunea Europeană chipurile pentru întărirea capacității de apărare, dar care în esență tot pentru militarizare sunt”, se arată într-un comunicat plasat la 25 martie pe site-ul Irinei Vlah. Afirmațiile sale au fost publicate în aceeași zi de unele canale de Telegram, cum ar fi eNewsmd.online sau WTF Moldova?!, cunoscute pentru promovarea dezinformării.
De ce sunt false narațiunile despre militarizarea și înarmarea R. Moldova
Krasnoselski, Safonov și Vlah nu au prezentat dovezi pentru afirmațiile privind „militarizarea” și „înarmarea” R. Moldova. Aceste narațiuni sunt printre preferatele propagandei ruse și sunt răspândite activ cu diverse ocazii după invazia militară la scară largă a Rusiei în Ucraina. Printre cei care le-au promovat se numără purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, oligarhul fugar Ilan Șor, liderul PSRM Igor Dodon, deputații Bogdan Țîrdea și Vasile Bolea și propagandiștii Dmitri Buimistru și Tatiana Costachi (Costa Moldovanca).
În ceea ce privește bugetul pentru apărarea R. Moldova, deși a crescut în mod constant în ultimii ani, circa jumătate din fondurile alocate sunt folosite pentru întreținerea forțelor armate și plata salariilor personalului militar: 53% în 2023 și 46% în 2024.
Bugetul total al sectorului apărării pentru anul 2025 este de 1,763 miliarde de lei, potrivit notei informative la Legea Bugetului, adică de mai puțin de 100 de milioane de dolari (sau circa 0,55% din Produsul Intern Brut, una dintre cele mai mici proporții din Europa). Din această sumă, doar aproximativ 17 milioane de lei sunt destinați procurării de echipament militar individual și inventar, așa cum se arată în Planul de achiziții al Ministerului Apărării pentru anul curent.
Manipulările Irinei Vlah despre asistența externă
În încercarea de a-și argumenta afirmațiile despre „militarizare”, Irina Vlah s-a referit la „două miliarde de lei pentru militarizare de la NATO” și la „fonduri promise de Uniunea Europeană chipurile pentru întărirea capacității de apărare, dar care în esență tot pentru militarizare sunt”.
În realitate, cele două miliarde de lei din partea NATO nu sunt pentru „militarizare”, ci pentru programe de parteneriat. Vlah se referă la cele 100 de milioane de dolari (echivalentul a două miliarde de lei – n. r.) pe care NATO le va oferi R. Moldova pentru proiecte de consiliere și asistență. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO, Viorel Cibotaru, la sfârșitul lunii ianuarie 2025. Potrivit oficialului, în cadrul Parteneriatului R. Moldova cu NATO, pentru consolidarea capacităților de apărare sunt în derulare în prezent 18 proiecte active, estimate la peste 100 de milioane de dolari. „Sunt proiecte noi, legate de combaterea informațiilor false și a propagandei, de dezvoltare profesională a forțelor armate, au apărut și instrumente noi, cum este programul de reziliență… (…) Ele sunt programate pentru diferite perioade, în funcție de posibilitățile de acumulare a resurselor”, a precizat Cibotaru.
Nici fondurile din partea UE, la care face trimitere Vlah, nu sunt „pentru militarizare”, ci se referă la un nou lot de echipamente militare non-letale în valoare 40 de milioane de euro. Asistența militară va fi oferită prin intermediul Instrumentului european pentru pace (EPF), a cărui menire este „să consolideze capacitatea UE de a preveni conflictele, să consolideze și să mențină pacea și să îmbunătățească securitatea și stabilitatea internațională”. O decizie în acest sens a fost confirmată la 18 martie 2025. Ajutorul non-letal va fi compus din 33 de vehicule tactice de mare mobilitate pentru a înlocui vechile vehicule blindate de tip sovietic și pentru a crește mobilitatea a trei brigăzi de infanterie, precum și un sistem pentru apărarea antiaeriană. Detalii AICI.
Irina Vlah a fost vizată în mai multe articole ale Stopfals.md. Recent, fosta bașcană a Găgăuziei a lansat o serie de afirmații false similar despre sectorul de apărare.
Mihai Avasiloaie, Mariana Colun,
Stopfals.md
Suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0