Portalul care te protejează
de falsuri

Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51

26 februarie 2019 1555
Articole
Colaj

 

UPDATE. Știrea a fost corectată. În versiunea inițială, în text era indicată UTC (Ora universală coordonată), iar în Republica Moldova este fusul orar UTC+2. Astfel, video-urile cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost publicate la 09.48 și 09.51, ora Chișinăului. 

Mai multe surse media au publicat știri în care arată că cele două materiale video, în care apare liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, la urna de vot în ziua alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, ar fi fost încărcate pe canalul Youtube cu o zi înainte, adică 23 februarie 2019. Această informație nu corespunde adevărului, or, Youtube publică informația după fusul orar din Statele Unite ale Americii. Potivit metadatelor imaginilor video cu Plahotniuc, acestea au fost publicate în jurul orei 10.00 dimineața, ora Chișinăului.

În știri se menționează că pe canalul de Youtube al Partidului Democrat din Moldova ar fi fost încărcate, la 23 februarie 2019, două materiale video în care apare Vladimir Plahotniuc la o secție de votare. Vitalie Eșanu, specialist IT, a precizat pentru portalul Stopfals.md că Youtube indică ora și data locală, cea din SUA, acolo unde sunt serverele companiei Youtube.

Potrivit instrumentului online de verificare a metadatelor imaginilor video, Youtube DataViewer, un material video cu liderul PDM a fost publicat, după UTC (Ora universală coordonată), pe 24 februarie 2019, la 07.48 și la 7.51, când în Moldova era 09.48  și, corespunzător, 09.51.

PDM a publicat un comunicat de presă prin care își manifestă regretul că unele instituții media nu au verificat informația suficient, distribuind o știre falsă. „Instituții mass-media precum protv.md, jurnal.md, tv8.md, stiri.md, point.md, cotidianul.md, nokta.md etc., au tirajat acest fake news, afectând nu doar PDM (lucru cu care ne-au obișnuit), dar lovind și în imaginea unor cetățeni (de pildă membri ai biroului secției de vot unde Vlad Plahotniuc a votat), despre care s-a sugerat implicit că ar fi fost actori chemați să participe la o situație ilegala. Constatăm însă, cu regret, că unele mijloace de informare din Moldova sunt atât de pornite să genereze știri negative despre PDM încât nu ezită să creadă și să promoveze cele mai năstrușnice idei, lucru care le poate submina în mod serios credibilitatea”. În comunicatul PDM, instituțiilor media care au tirajat această dezinformare, li se cere să o corecteze, dovedind astfel că respectă deontologia profesională și că sunt angajate în mod activ în combaterea fake news-urilor”.

În știrile inițiale, portalurile Jurnal.md, TV8.md, Protv.md, Nokta.md menționează că au încercat să obțină reacția purtătorului de cuvânt al PDM, însă acesta nu a răspuns la telefon.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

26 februarie 2019 1555

Relevant

Comments 0