Portalul care te protejează
de falsuri

(VIDEO) Falsurile lunii august: Maia Sandu vrea să vândă străinilor pământurile moldovenești, iar UE deportează toți moldovenii de la 1 septembrie

4 septembrie 2020 925
Articole, Falsurile lunii, COVID-19
Stopfals.md

Dacă până acum principală temă a dezinformărilor a fost pandemia de COVID-19, în luna august au predominat dezinformările pe teme politice. Astfel, mai multe portaluri afiliate Partidului socialiștilor au publicat și au comentat dezinformările deputaților PSRM Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru că lidera PAS Maia Sandu vrea să distrugă micii fermieri pentru a scăpa de plata subvențiilor, intenționând să permită vânzarea pământurilor moldovenești către străini. Un alt fals a venit de la deputatul socialist Bogdan Țîrdea care a sugerat că R. Moldova ar fi semnat un proiect cu Banca Mondială care prevedea închiderea spitalelor. Tot în august, au reapărut în vizor și unele site-uri de știri false, blocate anterior. Acestea au dezinformat că Uniunea Europeană va deporta toți moldovenii, iar cei care revin acasă vor sta în carantină 30 de zile.

Dezinformări promovate de site-uri afiliate politic

Mai multe site-uri afiliate editorial Partidului socialiștilor au anunțat că „lidera PAS, Maia Sandu, vrea să vândă străinilor pământurile moldovenești”. Este o afirmație falsă, lansată  inițial de către deputații socialiști Corneliu Furculiță și Nicolae Pascaru și promovată de cel puțin 11 site-uri. Atât N. Pascaru, cât și mediile pro-PSRM au folosit drept „dovadă” o imagine din „Cartea Albă 2019” a investitorilor străini, care conține câteva recomandări de modificare a legislației privind prețul de vânzare-cumpărare a terenurilor pentru cetățenii străini, afirmând că, atunci când era prim-ministru, Maia Sandu ar fi susținut această cerință. În realitate, este o solicitare pe care investitorii străini o fac de cel puțin 15 ani, iar aprobarea modificărilor legislative ține de competența Parlamentului, și nu a Guvernului. Maia Sandu a dezmințit acuzațiile, susținând că-l va acționa în judecată pe deputatul Furculiță și portalurile care au difuzat aceste falsuri fără să-i ofere dreptul la replică.

Altă dezinformare, aceeași sursă

O altă dezinformare a pornit de la deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Referindu-se la eșecurile fostelor guvernări în domeniul sănătății, Țîrdea a declarat de la tribuna Parlamentului că Banca Mondială ar fi finanțat un proiect de 1,5 milioane de euro care presupunea închiderea unor spitale. Declarațiile lui Țîrdea au fost publicate într-un comunicat al PSRM și preluate de mai multe instituții media afiliate acestui partid. În realitate, Parlamentul R. Moldova a ratificat în 2015 un Acord de finanțare cu o structură a Băncii Mondiale în valoare de peste 30 de milioane de dolari și nu de 1,5 milioane de euro, cum a declarat B. Tîrdea. Acest acord nu prevede închiderea spitalelor, ci reforma spitalicească, în cadrul căreia mai multe instituții publice de sănătate urmau să aibă un management comun.

„Peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii

Tot în luna august, cel puțin trei portaluri afiliate editorial PSRM au publicat știri identice în care anunțau că peste un milion de cetățeni ai R. Moldova au beneficiat de legile sociale votate de Parlament în ultima sesiune, la inițiativa socialiștilor. Este vorba despre majorarea salariilor, pensiilor, alocațiilor și indemnizațiilor etc. Cifra de „peste un milion de beneficiari” a fost dedusă de portaluri din declarațiile deputaților Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalko. În realitate,  cifra de „peste un milion de beneficiari” a fost majorată artificial, în ea fiind incluse de două ori aceleași persoane care au beneficiat de mai multe tipuri de alocații, iar cifra reală a beneficiarilor este de circa 660 de mii de persoane.

Dezinformării distribuite de site-uri de știri false

În luna precedentă, au fost distribuite dezinformări și de unele site-uri dubioase, create special pentru distribuirea falsurilor. Ziarulmoldovei.site a reapărut cu noi falsuri, iar în una din „știri” a dezinformat că „UE deportează toți moldovenii de la 1 septembrie, deoarece țara noastră s-ar afla într-o așa-zisă listă neagră cu cel mai înalt risc de infecție coronavirus”. Pentru a fi mai credibili, autorii falsului au citat o decizie inventată a Comisiei Europene (CE). Informația este falsă. Până în prezent, CE nu a făcut un asemenea anunț, iar moldovenii nu sunt deportați de la 1 septembrie.

Același site a dezinformat că, din 15 august, moldovenii care revin de peste hotare vor fi obligați să stea în carantină 30 de zile. În realitate, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 24.07.2020, persoanele care traversează frontiera de stat sunt obligate să respecte regimul de autoizolare o perioadă de 14 zile. Până la data de 11 august 2020, când a fost publicat textul, o altă decizie în acest sens nu fusese anunțată.

Atenție, potrivit deciziei CNESP din 21 august 2020, începând cu data de 1 septembrie nu vor mai trebui să intre în carantină sau autoizolare cetățenii moldoveni care revin din aproximativ 50 de țări cu situație relativ bună în ce privește pandemia de COVID-19. Lista ţărilor clasificate în zone roşii şi verzi se va actualiza o dată la 14 zile, în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămânii viitoare.

 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

 

Top falsuri ale lunii august 2020.pdf

 

4 septembrie 2020 925

Relevant

Comments 0