Свежие фейки
Un internaut pe nume Sergiu Badan acumulează sute de mii de afișări la videourile publicate pe rețelele de socializare, în care promovează narațiunile false ale propagandei ruse, mesaje anti-UE și anti-guvernamentale: de la acuzații absurde de „nazism” și așa-zisa lipsă de legitimitate a președintei Maia Sandu, până la teorii conspiraționiste despre războiul din Ucraina. La baza mesajelor sale propagandistice stă falsa teorie sovietică a moldovenismului. În acest articol vom explica care sunt falsurile și narațiunile promovate de Badan și de ce acestea nu corespund realității.
Multiplicator de dezinformare pe rețelele sociale
Sergiu Badan este prezent pe cele mai populare platforme de social media în R. Moldova. Videourile sale ating zeci de mii de vizualizări pe pagina sa de Facebook, acolo unde este foarte activ.
El este la fel de activ pe YouTube și pe Telegram. Pe TikTok nu a mai publicat conținut din martie curent. Până atunci însă, multe dintre videourile sale atingeau zeci și sute de mii de vizualizări. Are și un cont pe Instagram. Pe toate aceste platforme, Badan publică același conținut, manipulând opinia publică prin narațiuni care se aliniază propagandei Kremlinului.
Într-o emisiune la postul N4, Sergiu Badan s-a prezentat drept inginer în domeniul navigației și absolvent al Facultății de Filosofie și Asistență Socială de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Notă: Sergiu Badan obișnuiește să-și publice videourile pe majoritatea conturilor sale de social media. Pentru a nu îngreuna articolul, am decis să arătăm exemple de falsuri de pe YouTube și Facebook, unde publică constant până în prezent.
Acuzații absurde de „nazism”
În videourile sale, Sergiu Badan declară că vorbește limba „moldovenească”, termen pe care îl consideră definitoriu pentru identitatea națională „distinctă” a Republicii Moldova, în opoziție cu ideea Unirii cu România.
El se poziționează ferm împotriva unionismului, pe care îl consideră o ideologie periculoasă ce amenință suveranitatea statului moldovenesc. Mai mult, asociază această orientare politică cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pe care îl acuză că ar promova ceea ce el numește „nazism”. În intervențiile sale, Badan susține că acțiunile și discursul PAS sunt o formă de extremism politic, excludere identitară și intoleranță față de cei care nu împărtășesc viziunea pro-românească sau pro-europeană a partidului. Într-un video publicat la 2 ianuarie 2025 (inclusiv pe Facebook), Badan afirmă: „Ce nu aparține Moldovei, ce-i ca un corp străin pe corpul Moldovei asta-i unionismul și asta-i nazismul, asta-i ideologia voastră, iubitorilor de partid PAS și de Maia Sandu”.
Acuzațiile de „nazism” la adresa PAS nu au niciun temei. PAS este un partid de centru-dreapta, pro-european, de orientare liberal-socială, care declară ca valoare supremă libertăţile şi drepturile individului. Nazismul, ca ideologie, presupune rasism, violență sistemică, dictatură și excludere pe criterii etnice, lucruri complet absente din doctrina și practica politică a PAS. Dimpotrivă, formațiunea a promovat reforme în justiție, lupta împotriva corupției și apropierea R. Moldova de Uniunea Europeană, susținând totodată diversitatea lingvistică și culturală.
În discursul politic, folosirea nefondată a termenului „nazism” pentru a eticheta adversarii este o formă gravă de manipulare și o banalizare periculoasă a unei tragedii istorice.
Acuzația de „nazism” la adresa guvernărilor pro-europene nu este o noutate pentru propaganda rusă. Unul dintre falsele pretexte anunțate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru începerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei, este „denazificarea”, adică lupta cu „nazismul” din această țară.
FALS: „Maia Sandu nu este președintele legitim al R. Moldova”
Sergiu Badan a promovat de mai multe ori narațiunea falsă distribuită după turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024, precum că Maia Sandu nu este președinta legitimă a R. Moldova.
La 2 decembrie 2024, într-un video care a adunat 140.000 de vizualizări pe YouTube și circa 10.000 de vizualizări pe Facebook, el s-a adresat georgienilor, subliniind că „așa-zisul nostru președinte v-a abordat și v-a cerut să continuați protestele și v-a admirat lupta pentru democrație” (în original: «наша якобы президент требовала продолжать протесты и восхищалась вашей борьбой за демократию»). „Ea nu a vorbit în numele poporului moldovenesc pentru că, în primul rând, nu are un astfel de drept, pentru că este o impostoare, a ajuns la putere pentru a doua oară prin falsificarea alegerilor. A câștigat doar în străinătate, grație voturilor celor care nu au mai fost în Moldova de zeci de ani” (în original: «Она говорила не от имени молдавского народа ибо такого права у неё нет, потому что она самозванка, она пришла к власти во второй раз путём фальсификации выборов. Она выиграла только за рубежом за счёт голосов тех кто не бывал в Молдавии десятками лет»), a afirmat Badan.
În realitate, Curtea Constituțională a confirmat legitimitatea victoriei în alegerile prezidențiale a Maiei Sandu și i-a validat mandatul la 28 noiembrie. Conform datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, Maia Sandu a fost aleasă cu votul a 55,41% dintre alegători. Legitimitatea alegerilor este confirmată și în rapoartele misiunilor naționale și internaționale de observare a alegerilor.
Falsul despre lipsa de legitimitate a Maiei Sandu a fost promovat de politicieni pro-ruși ca Igor Dodon sau Ilan Șor, dar și de înalți oficiali din Federația Rusă, așa ca Maria Zaharova sau Dmitri Peskov.
FALS: Guvernarea a închis peste 20 de canale TV independente ale opoziției, care nu au fost de acord cu autoritățile
În același video, Badan a afirmat că „în Moldova au închis peste 20 de „canale TV independente ale opoziției”. Toate canalele care nu au fost de acord cu autoritățile le-au închis pe toate” (în original: «в Молдавии закрыли 20 с чем-то оппозиционных независимых телеканалов все каналы которые не подлизывали власти всех закрыл»).
De fapt, mai multe posturi TV au fost închise de autorități din motive ca lipsa informării echidistante, apartenența acestora la persoane fizice sau juridice sancționate internațional sau implicarea unor interese externe cu scopuri destabilizatoare.
În decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a R. Moldova a decis suspendarea licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. Potrivit autorităților, decizia a fost motivată de constatările Consiliului Audiovizualului, care a sancționat aceste instituții media pentru lipsa informării corecte, atât în reflectarea evenimentelor interne, cât și a războiului din Ucraina. În documentul emis de CSE se mai preciza că respectivele posturi s-ar afla sub controlul unor persoane fizice sau juridice vizate de sancțiuni internaționale.
Ulterior, în octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor altor șase posturi TV – Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 – pe motiv că ar constitui o amenințare la adresa securității informaționale. Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a declarat că aceste instituții media funcționau cu numeroase abateri de la lege, constatate atât de Consiliul Audiovizualului, cât și de SIS. La rândul său, premierul Dorin Recean a menționat că există dovezi privind implicarea unor interese externe în activitatea acestor posturi, cu scopuri destabilizatoare.
În martie 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a anulat actele permisive ale companiei care deține postul TV Canal 5, invocând „bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi în activități ce periclitează securitatea statului”. Stopfals.md a demonstrat că postul Canal 5 este un promotor fidel al propagandei ruse.
Patru falsuri și speculații în trei minute
Într-un video din 19 februarie curent, în care Badan a vorbit despre negocierile de pace între Rusia și Ucraina, organizate la Riyadh cu participarea administrației americane, el a afirmat că „Europa colectivă tot a organizat propria conferință. Conferința lor cred că s-a axat pe faptul cum să ne scoatem și noi ceva bani din Ucraina, cum să ieșim și noi cu ceva câștig, pentru că ei au intrat în războiul ăsta anticipând un câștig, anticipând că Rusia o să piardă și o să le dea ceva dividende de război Europei. Pentru dânșii războiul a fost o investiție, un business care a falimentat. Și la conferința asta de la Paris pe care au anunțat-o europenii n-a fost invitată lidera noastră de nivel intergalactic Maia Sandu. Eu cred că dacă ea era legitimă, ea avea să fie inventată, dar așa toată lumea știe cine este ea. În general, Moldova poate avea să aibă altă soartă, dacă avea să avem un președinte care să respecte Constituția. Nu știu de ce eu cred că dacă Moldova rămânea țară neutră și declara asta de la bun început, războiul ăsta poate nici nu avea să fie sau cel puțin dacă era, dacă Moldova era neutră, Trump cu Putin avea să se întâlnească la Chișinău, nu la Riyadh”.
Aceste afirmații conțin falsuri și speculații frecvent întâlnite în discursul regimului de la Kremlin și vizează atât rolul Uniunii Europene, cât și statutul R. Moldova și legitimitatea conducerii sale.
În primul rând, este fals că „Europa a intrat în războiul din Ucraina anticipând un câștig”. De fapt, UE n-a intrat în războiul din Ucraina, ci a reacționat prin sancțiuni economice și ajutor militar și umanitar în sprijinul unui stat vecin invadat.
Este speculativă și afirmația că „la conferința de pace de la Paris, Maia Sandu nu a fost invitată, ceea ce arată că nu este legitimă”. În realitate, președinta Maia Sandu n-a fost invitată la Conferința pentru Pace din Paris, pentru că aceasta a fost organizată de Franța și Germania și a inclus participanți din state direct implicate în conflict sau cu influență strategică majoră – și nu toate țările europene. Respectiv, acest lucru nu are nicio legătură cu legitimitatea Maiei Sandu.
Este aberantă și afirmația că „dacă Moldova își menținea neutralitatea, războiul poate nici nu avea loc”. În primul rând, R. Moldova este oficial neutră prin articolul 11 din Constituție, statut pe care nu și l-a încălcat. Totuși, această neutralitate n-a împiedicat Rusia să-și mențină ilegal trupele și munițiile pe teritoriul R. Moldova (n. r. – în stânga Nistrului) și nici să atace Ucraina, și ea o țară neutră.
Afirmația „dacă Moldova era neutră, Trump cu Putin aveau să se întâlnească la Chișinău, nu la Riad” este pur speculativă. Nu există nicio dovadă că liderii SUA și ai Rusiei au avut intenția de a se întâlni la Chișinău. Întâlnirile la nivel înalt sunt planificate strategic, în funcție de interese geopolitice majore și de capacitatea statului-gazdă. Moldova nu a fost propusă niciodată ca platformă oficială pentru o astfel de reuniune.
Falsurile despre Ziua Europei vs Ziua Victoriei
Într-un video din 10 mai curent, Badan a reflectat despre semnificațiile Zilei Victoriei și ale Zilei Europei, afirmând că „pe 9 mai moldovenii sărbătoresc în mod tradițional ziua Victoriei. E o sărbătoare care a fost înființată de buneii și străbunii noștri. Totodată, această zi pe cât e de luminoasă și plină de bucurie pentru noi, urmașii celor care au biruit, e la fel de plină de durere și regrete pentru cei care au pierdut în acest război. Ei au născocit altă sărbătoare care vrea să înlocuiască în spiritul nostru colectiv înseamnătatea zilei Victoriei. Ei au născocit ziua Europei, o sărbătoare care nu e sărbătorită nici măcar în Europa, dar la noi guvernarea investește bani și organizează anume această sărbătoare”.
În primul rând, e fals că Ziua Europei nu se sărbătorește în Uniunea Europeană. Ziua Europei se celebrează anual pe 9 mai. A fost instituită oficial în 1985 pentru a marca Declarației Schuman din 1950 – considerată punctul de pornire al integrării europene, pentru a marca cooperarea europeană, unitatea și pacea. Este recunoscută în toate instituțiile UE și celebrată cu evenimente precum „ușile deschise” la Bruxelles și Strasbourg. Țări precum Luxemburg și Kosovo o fac chiar zi liberă oficială, iar alte state europene o marchează simbolic cu drapele și evenimente.
Totodată, este manipulatoare afirmația potrivit căreia „Ziua Europei (…) vrea să înlocuiască însemnătatea zilei Victoriei”. Această afirmație alimentează o narațiune frecvent folosită în propaganda pro-Kremlin, care sugerează că sărbătorile europene sunt impuse în mod abuziv pentru a șterge memoria istorică a celui de-Al Doilea Război Mondial. În realitate, ambele zile coexistă în R. Moldova. Ziua Victoriei este comemorată de decenii pe 9 mai, în special de veterani și comunitatea rusofonă, fiind legată de capitularea Germaniei naziste în 1945. În același timp, Ziua Europei celebrează unitatea și pacea pe continentul european după război și comemorează victimele căzute în conflagrația mondială. Așadar, nu este vorba despre o „înlocuire”, ci despre două narațiuni paralele care reflectă viziuni diferite asupra viitorului țării.
Afirmația „ei au născocit altă sărbătoare” este o distorsiune deliberată a istoriei și realității europene. Termenul „născocit” sugerează că Ziua Europei este o invenție recentă, fără valoare sau sens – ceea ce este eronat. Declarația Schuman, rostită pe 9 mai 1950, este actul fondator al Uniunii Europene. În ea, Robert Schuman propunea unirea industriilor de oțel și cărbune ale Franței și Germaniei pentru a preveni un nou război. A numi această sărbătoare „născocită” este nu doar incorect, ci și o formă de discreditare a unei inițiative istorice care a stat la baza păcii și prosperității în Europa timp de decenii.
Ideea de promovare a Zilei Victoriei în detrimentul Zilei Europei se aliniază și ea propagandei pro-Kremlin. În R. Moldova, partidele și politicienii pro-ruși desfășoară anual marșuri fastuoase și organizează acțiuni publice cu ocazia Zilei Victoriei, făcând uz inclusiv de simboluri care nu au legătură cu cel de-Al Doilea Război Mondial, dar care sunt asociate cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei (detalii despre panglica Sf. Gheorghe - AICI).
Moldovenismul toxic, fundamentul ideologic al propagandei lui Badan
Pentru Sergiu Badan, moldovenismul nu este doar o identitate culturală, ci o armă ideologică. Acesta promovează ideea unei Moldove „pure” separate de România și de influențele occidentale, prezentând românii drept „cotropitori culturali” și insinuând constant că limba română ar fi o impunere artificială și ar fi diferită de „limba moldovenească”. Acest tip de moldovenism – agresiv, fals istoric și resentimentar – devine nucleul falsurilor și conspirațiilor pe care le răspândește, de la delegitimarea guvernării pro-europene până la justificarea indirectă a agresiunii ruse asupra Ucrainei.
Și această viziune concide cu poziția Federației Ruse, dar și a politicienilor și partidele din R. Moldova controlate de regimul de la Kremlin. Reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, promovează constant ideea existenței „limbii moldovenești” și repetă vechea teorie sovietică ce contravine faptelor istorice și științifice, fiind demontată în repetate rânduri de Academia de Științe a Moldovei. Detalii AICI.
Mariana Colun,
Stopfals.md
Следи за нами в Facebook, Instagram, Telegram и TikTok.
Ты oбнаружил(а) фейк в средствах массовой информации или в социальных сетях?
Сообщи об этом на https://semnale.stopfals.md/ru
Релевантно
Комментарии 0