Portalul care te protejează de falsuri

PROFIL DE PROPAGANDIST // Andrei Safonov, „deputatul politolog” de la Tiraspol care instigă împotriva R. Moldova: dezinformări la tema gazelor și a pretinselor atacuri asupra regiunii transnistrene

21 februarie 2025 117
Articole, PROFIL DE PROPAGANDIST, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Andrei Safonov, așa-zisul deputat de la Tiraspol care se erijează ca politolog, promovează frecvent falsuri pe rețelele de socializare, preluate de canale și grupuri pe Facebook și Telegram sau surse media din Rusia. În ultimele luni, principala temă pentru falsuri a fost criza energetică din regiunea transnistreană. Safonov a lansat o serie de postări alarmiste despre presupuse pregătiri pentru anexarea regiunii, falsuri precum că criza nu a fost provocată de Gazprom sau că autoritățile de la Chișinău și-au însușit o parte din grantul UE destinat regiunii transnistrene.

Andrei Safonov publică aproape zilnic postări pe care le semnează ca „politolog” pe contul său de Facebook și în rețeaua rusă VK. Acesta își publicăanalizele” în grupuri de Facebook, unul dintre preferatele sale fiind grupul ГАГАУЗСКИЙ СОЮЗ (trad. - Uniunea Găgăuză), cu circa 8,9 mii de membri. Deseori, comentariile sale sunt citate de site-uri și canale de Telegram cu politică editorială pro-Kremlin.

În 2025, majoritatea postărilor lui Safonov se referă la situația creată după ce Gazprom a întrerupt livrările de gaz către regiunea de est a Republicii Moldova. El critică Chișinăul și Occidentul și laudă Federația Rusă, inoculând falsul că nu Moscova este de vină că populația din regiunea transnistreană a înghețat și a suportat și alte lipsuri. În postările sale, Safonov dezinformează intenționat, iar pe alocuri folosește un limbaj alarmist.

FALS: „Bucureștiul și Chișinăul folosesc criza energetică pentru a ocupa Transnistria”

Unul din subiectele preferate ale pretinsului deputat de la Tiraspol este că Occidentul/România/R. Moldova ar folosi criza energetică pentru a „ocupa” regiunea transnistreană. „Forțele pro-românești au planificat să distrugă economia regiunii transnistrene, să elimine statalitatea Transnistriei, să mențină la putere echipa Maiei Sandu la Chișinău, să rupă complet relațiile cu Rusia, să scoată Moldova din CSI și, ulterior, să integreze întreaga fostă Moldovă Sovietică în România. De aceea, deocamdată, Transnistria nu are gaz. Dar, în cele din urmă, va avea. Rusia și-a spus cuvântul: sprijină și va continua să sprijine poporul Transnistriei (în original: «Прорумынские силы задумали разрушить экономику ПМР, уничтожить Приднестровскую государственность, сохранить власть команды Майи Санду в Кишинёве, разорвать полностью отношения с Россией, вырвать Молдову из состава СНГ, а затем увести всю бывшую Советскую Молдавию в Румынию. Потому у ПМР пока нет газа. Но он в итоге всё равно будет. Россия сказала своё слово: она поддерживает и будет дальше поддерживать народ Приднестровья»), a afirmat el într-o postare, după ce anterior scrisese că „România este gata să ocupe Moldova și Transnistria” (în original: «Румыния готовится захватить Молдову и Приднестровье»).

Safonov nu prezintă nicio probă pentru afirmațiile sale. Pregătirea unui atac asupra Transnistriei este o narațiune falsă mai veche, promovată în special după invazia militară rusă în Ucraina. Portalul nostru a dezmințit de-a lungul timpului mai multe informații false de acest fel.

FALS: „Criza energetică a fost provocată pentru a scoate armata rusă din Transnistria”

„Dictatura de la Chișinău își dă jos masca și șantajează Transnistria! Gazul a fost blocat pentru a forța retragerea trupelor rusești din Transnistria” (în original: «Кишинёвская диктатура сбрасывает маску и шантажирует Приднестровье! Газ перекрыт для выдавливания российских войск из ПМР»), a scris Safonov într-o altă postare, făcând referire la declarații ale președintei Maia Sandu. Despre „șantajul asupra Transnistriei” Safonov vorbește și într-un interviu pentru resursa propagandistică Canal 5, afiliată lui Ilan Șor.

De fapt, criza energetică din stânga Nistrului a început după ce Gazprom a oprit livrările de gaz către regiune, de la 1 ianuarie 2025. Stopfals.md a explicat într-un articol cine a provocat criza energetică și a demontat cele mai frecvente falsuri legate de aceasta.

FALS: „Chișinăul încearcă să arunce proprie datorie pe Transnistria”

Chișinăul ar încerca să arunce pe spatele Tiraspolului presupusa sa datorie de peste 700 de milioane de dolari față de Gazprom - este o altă narațiune falsă, lansată de Andrei Safonov. „Chișinăul a recurs la o falsificare monstruoasă și a încercat să transfere „datoria sa istorică” de 709 milioane de dolari asupra Transnistriei” (în original: «Кишинев пошел на чудовищный подлог и попытался переложить свой «исторический долг» в 709 миллионов долларов на ПМР”), a scris Safonov, fiind citat și de un canal TV de la Tiraspol. În altă postare, el explica de ce pretinsa datorie nu ar fi a regiunii transnistrene.

De fapt, Gazprom pretinde existența unei datorii de aproximativ 709 milioane de dolari, pe care malul drept al Nistrului ar fi acumulat-o de-a lungul anilor. Acest subiect a fost discutat în octombrie 2021, iar părțile au convenit realizarea unui audit. Tot atunci a fost semnată prelungirea contractului de livrare a gazelor (pe care Gazprom nu l-a respectat). Este adevărat că autoritățile de la Chișinău nu au respectat termenul limită de prezentare a auditului stabilit în acord - mai 2022, dar au explicat că s-a întâmplat din cauza crizei de securitate, provocate de invazia rusă în Ucraina.

Rezultatele auditului, efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, au fost prezentate la 6 septembrie 2023. Potrivit raportului de audit, cea mai mare parte din cele 709 milioane de dolari datorii istorice pe care le pretinde Gazprom nu pot fi acceptate - fie pentru că au termen de executare depășit, fie din lipsa documentelor doveditoare, fie că banii nu au fost cheltuiți conform procedurilor stabilite. În baza raportului, Guvernul a recunoscut o datorie de 8,6 milioane de dolari și a propus restituirea acesteia. Respectiv, nu s-a pus în discuție transferarea acelei pretinse datorii către malul stâng, așa cum a afirmat Safonov, în condițiile în care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc.

FALS: În R. Moldova au loc deconectări din cauza crizei energetice

Un alt fals promovat de Andrei Safonov pe conturile sale de socializare a fost că malul drept al Nistrului nu are suficientă energie electrică și au loc deconectări programate (în evantai) pe durate mai lungi decât în stânga Nistrului. „Compania „Energocom” a anunțat ieri că nu a reușit să asigure complet Republica Moldova cu energie electrică. În Moldova au început întreruperile programate de curent. (...) Întreruperile programate, a căror listă este publicată în mass-media, nu durează 5 ore pe zi, ca în Transnistria, ci 7-8 ore” (în original: «Фирма «Энергоком» вчера сообщила, что не смогла обеспечить Молдову электроэнергией полностью. В Молдове пошли веерные отключения. (...)  Веерные отключения, список которых публикуется в СМИ, составляет не 5 часов, как в ПМР в сутки, а 7-8 часов»).

Este adevărat că în ajunul publicării acestei postări, adică pe 13 ianuarie 2025, Energocom anunța că nu a reușit să rezerve cantitatea necesară de energie pentru 14 ianuarie, precizând că R. Moldova va apela la energie de urgență și îndemnând consumatorii să facă economie. În dimineața zilei de 14 ianuarie, SA Energocom a anunțat însă că au fost identificate soluții pentru a acoperi integral deficitul de 484 MWh necesari pentru ziua respectivă.

Cu privire la deconectările programate, acestea sunt anunțate pentru practic toate zilele anului, cu excepția celor de sărbătoare și de odihnă. Pe pagina web a celui mai mare furnizor de energie electrică, Premier Energy Distribution, pot fi verificate deconectările programate și se poate constata că acestea au avut loc nu doar pe 14 ianuarie, dar în toate zilele lucrătoare, inclusiv în lunile precedente crizei energetice.

FALS: Chișinăul a furat o parte din grantul acordat de UE Transnistriei

Încă un fals promovat de Andrei Safonov se referea la grantul oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova pentru livrarea de gaze în regiunea transnistreană. „Astăzi, în Transnistria au fost livrați inițial 3 milioane de metri cubi de gaz tehnic pentru menținerea presiunii în conducte, iar mai târziu și gaz din grantul european. Este adevărat că o parte din ajutorul Uniunii Europene destinat Transnistriei a fost însușit de Chișinău, dar știm bine cu cine avem de-a face” (în original: «Сегодня в ПМР пошли вначале 3 миллиона кубов технического газа для поддержания давления в трубах, а попозже и газ из европейского гранта. Правда, часть помощи Евросоюза Приднестровью Кишинёв присвоил себе, но мы же знаем, с кем имеем дело»). Cu un mesaj similar, Safonov este citat de Canal 5 și de televiziunea din regiune TСВ.

În realitate, la 27 ianuarie, în plină criză energetică, Comisia Europeană a propus un pachet de asistență de urgență în valoare de 30 de milioane de euro „ca un prim pas, pentru a sprijini Republica Moldova în soluționarea crizei energetice grave provocate de Gazprom”. Prin acest pachet, UE a fost pregătită să finanțeze achiziționarea și transportarea de gaze naturale către regiunea transnistreană, pentru a contribui la restabilirea alimentării cu energie electrică și termică a celor peste 350.000 de locuitori ai regiunii până pe 10 februarie 2025. Pachetul poate permite și alimentarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului.

Ulterior, a fost anunțat că la cele 30 de milioane de euro, UE a mai adăugat un grant de 34 de milioane pentru necesități bugetare. Acordul a fost semnat la 31 ianuarie. Guvernul a precizat atunci că din cele 30 de milioane de euro, 20 de milioane sunt pentru achiziționarea gazelor naturale de către Energocom ca ajutor umanitar de urgență destinat regiunii transnistrene a Republicii Moldova, și destinat pentru consumatori casnici, școli, obiective sociale. Din gazul achiziționat pentru malul stâng al Nistrului va fi produsă energie termică pentru blocurile de locuit din regiune și menținută activitatea MGRES/Centrala de la Cuciurgan pentru asigurarea securității energetice a regiunii, inclusiv tranzitul de energie electrică între România, R. Moldova și Ucraina. 10 milioane euro sunt pentru achiziționarea energiei electrice pentru sprijinul oamenilor și necesitățile malului drept al Nistrului, care va fi achiziționat de pe piața liberă de către Energocom.

Ministerul Energiei a precizat ulterior că zilnic urmau să fie livrate în stânga Nistrului până la 3 milioane de metri cubi de gaz, în baza unui grafic de consum care va fi prezentat în ajun de Tiraspoltransgaz. „Aceste volume sunt destinate exclusiv asigurării cu gaze a consumatorilor protejați, categorie ce include consumatorii casnici, instituții sociale și publice și a micilor afaceri din industria alimentară, cu excepția industriei mari și a fermelor de mining a criptovalutei”, potrivit Ministerului.

Energocom a prezentat, la finalul perioadei 1-10 februarie, un raport al livrării de gaze în stânga Nistrului. Astfel, din grantul UE, în regiunea secesionistă au fost livrate aproape 26,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Falsuri și speculații răspândite de-a lungul anilor

De-a lungul anilor, Safonov s-a remarcat prin mai multe comentarii și articole citate în presa din stânga Nistrului și din Federația Rusă. Multe dintre acestea sunt alarmiste și se referă la presupuse pregătiri pentru atacuri asupra regiunii transnistrene, așa cum a folosit și criza energetică în acest scop. De exemplu, el a utilizat propunerile de modificare a Legii privind Apărarea Națională a României pentru a comenta că armata română „se pregătește să intervină” în R. Moldova și să ajungă la Nistru. În realitate, așa cum a explicat atunci Stopfals.md, prevederile respective se refereau la evacuarea cetățenilor români din alte state în caz de calamități naturale, conflicte armate, dezastre și alte incidente majore.

„Autoritățile de la Chișinău vor să distrugă economia Transnistriei pentru a îndrepta republica noastră către România sau sub protecția UE și NATO”, declara în ianuarie 2024 Andrei Safonov, referindu-se la noul Cod Vamal al R. Moldova, citat de RIA Novosti. De fapt, Codul prevede că toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care R. Moldova este parte, adică fiindu-le abrogate anumite scutiri, după cum a explicat Serviciul Vamal.

Într-un alt comentariu, în iulie 2022, Safonov declara pentru site-ul Ng.ru că Maia Sandu „va închide școlile cu predare în limba rusă, așa cum a făcut și în perioada în care era ministră a Educației”. În realitate, şcolile sunt închise din cauza lipsei de elevi, prin decizia autorităţilor locale, nu pentru că în instituţiile respective predarea are loc în limba rusă. De altfel, Stopfals.md a dezminţit în mai multe rânduri narațiunile false și exagerările legate de numărul de instituții de învățământ închise/optimizate.

Safonov a speculat și manipulat și pe alte teme, cum ar fi idolatrizarea perioadelor în care teritoriul R. Moldova s-a aflat în componența Imperiului Țarist și a URSS. Potrivit lui Safonov, între 1812 și 1917, Moldova a fost o „oază de securitate și stabilitate”, iar în perioada sovietică era „o regiune prosperă și îmbelșugată”.

Într-o altă „analiză”, acesta dă vina pe globaliști, care ar fi atacat concomitent 3 țări - Belarus, Slovacia și … Transnistria. Safonov îl descrie pe premierul slovac pro-rus, Robert Fico, drept un „titan al gândirii de stat” și vorbește despre intenții ale naționaliștilor belaruși, „cu sprijinul țărilor NATO”, de a ocupa o parte a teritoriului acestui stat, în contextul alegerilor prezidențiale. Lucru care nu s-a adeverit.

De la deputat în Parlamentul Independenței Republicii Moldova, la promotor al independenței transnistrene

Safonov, în prezent „deputat” în așa-numitul soviet suprem de la Tiraspol, s-a născut la Chișinău, a absolvit facultatea de Istorie a Universității de Stat și a fost profesor de istorie, potrivit CV-ului publicat pe pagina structurii neconstituționale din stânga Nistrului. În anul 1990 a fost ales deputat în Parlamentul de la Chișinău, care la 27 august 1991 a votat Declarația de Independență a R. Moldova, dar între timp acesta se declarase un adept al menținerii fostei URSS și devenea ministru în primul guvern neconstituțional de la Tiraspol. Safonov nu se numără printre deputații care au votat, în 1991, Declarația de Independență a Republicii Moldova. Fondatorul fostei publicații Timpul, Constantin Tănase, scria despre Andrei Safonov că s-a manifestat „ca un duşman înrăit şi constant al tuturor iniţiativelor fracţiunii naţionale” în cadrul primei legislaturi a Parlamentului R. Moldova, fiind „unul din ideologii „statului moldovenesc” din stânga Nistrului”.

În 1992, Safonov a participat la crearea fostei agenții de știri a regimului secesionist de la Tiraspol, Olvia-press. În 2015 și 2020, el a devenit „deputat” în așa-zisul soviet suprem de la Tiraspol.

 

Dana Ciobanu,

Stopfals.md

 

Suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

21 februarie 2025 117

Relevant

Comments 0