Falsuri recente
Nu este un nume cunoscut, dar are un public mare pe TikTok. Tatiana Costachi, cunoscută și sub numele Costa Moldovanca, promovează teze sovietice de statalism antiromânesc și narațiuni false ale propagandei de la Kremlin, răspândește falsuri și manipulări despre NATO, militarizarea și atragerea R. Moldova în război, „calea Ucrainei”, „invazia” regiunii transnistrene, „presiunea economică” asupra Găgăuziei și „propaganda LGBTQ+ în școli”. Tatiana publică frecvent videouri în care face afirmații denigratoare la adresa României și a românilor, pe care îi acuză de nazism și că ar fi urmașii lui Hitler. Ea recunoaște că face asta pentru bani. I-am analizat activitatea pe rețelele sociale și vă arătăm mai jos tezele și narațiunile pe care le promovează și de ce acestea nu corespund adevărului.
Tatiana Costachi a devenit în ultimele luni o voce activă pe TikTok, unde are trei conturi: Costa Moldovanca, Costa Moldovanca2 și Costa Md, de pe care răspândește activ narațiuni false care se aliniază cu propaganda pro-Kremlin. Pe aceste conturi, tânăra are circa 63 de mii de urmăritori, acumulând peste 1 milion 350 de mii de aprecieri.
Tiradă de falsuri despre referendumul pentru integrarea europeană
Într-un video publicat la 14 mai, în care tânăra prezintă mai multe „scenarii pentru unire”, ea spune că „scenariul (referendumului - n. r.) este integrarea R. Moldova în UE pentru unire cu România și anularea statalității, suveranității și independenței R. Moldova cât și a hotarelor ei”. Aceeași narațiune a fost reluată în alte videouri publicate ulterior.
„Scenariul” unirii este un fals. Integrarea în Uniunea Europeană nu înseamnă unirea cu un alt stat. Nu există nicio prevedere în acest sens și nici precedente în care două sau mai multe state s-ar fi „unit” după ce au aderat la UE. La fel, niciun stat care a aderat la UE nu și-a pierdut independența, statalitatea și suveranitatea.
Anterior, într-un video postat la 19 februarie, tânăra a spus că referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE din 20 octombrie este ilegal. Acest fals a fost demontat de Stopfals.md. Spre finalul aceluiași video, ea sugerează că dacă referendumul va trece, în R. Moldova nu va mai exista opoziție sau partide de centru-stânga. Și această afirmație este falsă, întrucât în statele europene există partide de opoziție, inclusiv de centru-stânga și de stânga. De exemplu, în România, țară membră UE, la guvernare se află un partid de centru-stânga (PSD).
„Referendumul este pentru a coloniza R. Moldova în componența Europei și a o pune sub papucul Americii” este o altă afirmație falsă din același video. Aceasta e o narațiune veche a propagandei de la Kremlin, potrivit căreia apropierea R. Moldova de UE înseamnă pierderea suveranității și conducerea țării din exterior. Narațiunea a fost repetată de mai multe ori de înalți oficiali din Federația Rusă, cât și de politicieni locali sprijiniți de regimul de la Kremlin, așa cum sunt Igor Dodon sau Ilan Șor.
Narațiunea despre „românizarea” Republicii Moldova
O altă narațiune falsă promovată intens de Tatiana Costachi este că în R. Moldova are loc „românizarea”. „Strategia acestei guvernări a fost românizarea R. Moldova (...) Ei își doresc ca moldovenii să aibă cetățenia altui stat și să plece în Europa”, a spus ea într-un video publicat la 19 iunie. Aceleași idei se repetă și în alte videouri publicate de Tatiana Costachi). Într-un video publicat la 14 mai, ea spune că „în perioada recensământului am văzut foarte clar mesajele transmise de această guvernare, în special PAS, și campaniile pentru a ne declara români ca să ne integrăm în UE”.
Afirmația este falsă. Atât în perioada recensământului, cât și înainte de organizarea lui, partidul de guvernământ nu a desfășurat astfel de campanii. „Românizarea” forțată a Republicii Moldova este o narațiune a propagandei de la Kremlin, promovată de reprezentanții Ministerului de Externe al Rusiei și politicieni din R. Moldova, sprijiniți de regimul de la Kremlin. Portalul Stopfals.md a demonstrat în repetate rânduri că subiectul „românizării” Republicii Moldova este unul fals.
Sperietoarea NATO și „calea Ucrainei”
Tatiana Costachi răspândește frecvent și narațiuni false despre NATO. Într-un video din 12 martie, aceasta a afirmat că „trupe NATO vin pe teritoriul R. Moldova, iar moldovenii pot participa la exerciții militare”. „Moldoveni, sunteți pregătiți să apărați patria modern, să o apărați pe Maia Sandu, să apărați întreg arealul UE și al NATO?”, întreabă ea. Narațiunea este reluată într-un video publicat la 26 iunie, în care tânăra spune că „mii de militari NATO și americani aleargă pe câmpiile noastre și se antrenează. Avem o nouă bază la Băcioi și cumpărăm armamente. (...) Moldova este militarizată, capturată și se instalează o dictatură pentru interesele externe și ale vecinilor”.
Tot aici, Costachi a continuat cu repetarea „scenariului Ucrainei”, o altă narațiune preferată a propagandei Kremlinului. „Noi acum urmăm calea Ucrainei. Aceleași conflicte, aceleași situații. Ruși, ucraineni, găgăuzi, toți sunt puși la pământ și umiliți”, a spus ea. Aceleași narațiuni false sunt repetate și în alte videouri.
„Sperietoarea NATO, „scenariul Ucrainei” sau „atragerea R. Moldova în război” de către Occident și guvernarea pro-UE sunt unele dintre narațiunile preferate ale propagandei Kremlinului, despre care Stopfals.md a scris de mai multe ori (aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici și aici).
„Invazia” regiunii transnistrene și „presiunea economică” asupra Găgăuziei
O altă serie de falsuri și speculații promovate de Tatiana Costachi țin de „invazia” regiunii transnistrene. Într-un video publicat la 14 martie, ea afirmă că „guvernarea are mare interes să soluționeze problema transnistreană pe orice cale, inclusiv militară”. „Ucraina a primit undă verde de la Guvernul R. Moldova să ne „ajute” să soluționăm conflictul transnistrean dacă lucrurile o iau razna și se reactivează conflictul militar”, a spus ea. Speculații despre „invazia” regiunii transnistrene se regăsesc și în alte videouri.
În realitate, Costachi repetă falsurile distribuite de autoritățile ruseşti, mediile de propagandă şi agenţii ruşi de influenţă, despre care jurnaliștii Stopfals.md au scris anterior.
Costachi a promovat ideea și într-un video publicat la 4 aprilie, în care vorbește despre proiectul noii legi privind Apărarea Națională a României, expus la acea vreme pentru dezbateri publice. „Iohannis pregătește teritoriul pentru operațiunea Tiraspol”, spune ea. Într-un articol anterior, portalul Stopfals.md a demontat acest fals și a arătat că prevederile propuse se referă la evacuarea cetățenilor români din alte state în caz de calamități naturale, conflicte armate, dezastre și alte incidente majore.
Iar într-un video publicat la 20 martie, Tatiana Costachi afirmă că autoritățile R. Moldova desfășoară o „presiune economică” asupra Găgăuziei prin returnarea TVA-ului din bugetul național. Stopfals.md a demontat falsurile la acest subiect, demonstrând că, de fapt, inițiativa legislativă avea scopul de a nu discrimina alte unități teritorial-administrative din Republica Moldova, care, spre deosebire de UTA Găgăuzia, returnau TVA-ul în bugetul de stat. Mai mult, datele oficiale arată o creștere a alocațiilor de la bugetul de stat pentru Găgăuzia. Un fals similiar a fost promovat și de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a acuzat autoritățile moldovenești că vor tăia toate alocările de la bugetul de stat pentru regiunile care sunt împotriva integrării europene a R. Moldova.
Un video fals despre „propaganda LGBTQ+” în școli, prezent ca adevărat
Într-un video publicat câteva zile în urmă, Tatiana Costachi a prezentat un video fals drept adevărat, anunțând despre „propaganda LGBTQ+ în școlile din Moldova”.
„Ascultați ce o să învețe copiii noștri și ai voștri în Moldova în școli”, a spus ea, în condițiile în care veridicitatea acestui video, pe care apare abuziv logoul Ministerului Educației și Cercetării, a fost dezmințită de Guvernul R. Moldova încă pe data de 14 iunie.
Cu alte cuvinte, chiar dacă atât autoritățile, cât și presa au avertizat cu o lună și jumătate în urmă despre faptul că acest video este fals, Tatiana Costachi a intoxicat opinia publică printr-un video care a adunat circa 85 de mii de afișări.
Afirmații denigratoare la adresa românilor
Deși afirmă că deține cetățenia României, Tatiana publică și videouri în care face afirmații denigratoare la adresa României și a românilor. În unul dintre filmulețe, pe care ulterior l-a șters, ea numește românii naționaliști și naziști, „urma lui Hitler și educația lui tătuca Antonescu”. În alte videouri, ea prezintă și „exemple” despre cât de rău se trăiește în România și afirmă că în UE a degradat nivelul de trai. Deseori, tânăra ia în zeflemea unioniștii din R. Moldova.
În urma declarațiilor sale publice, a fost lansată o petiție prin care se cere retragerea cetățeniei române acordate acesteia. În replică, Costachi a afirmat că „spusele din acel video (în care numește românii naziști - n. r.) nu au fost o adresare către întreg poporul român și întreaga Românie. Era un răspuns între mine și acea comunitate de oameni care mă atacă pe mine și familia mea”.
Falsul despre boxera „transgender” de la Jocurile Olimpice
Cel mai recent fals promovat de Tatiana Costachi este că un boxer „transgender” luptă cu femei la Jocurile Olimpice de la Paris. Jurnaliștii Stopfals.md au demontat acest fals, arătând că în realitate nu există nicio concurentă transgender la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, iar boxera algeriancă Imane Khelif s-a născut femeie și nu se identifică ca transgender sau intersex. Falsul a fost alimentat de faptul că Khelif a fost descalificată de la Campionatele Mondiale din 2023 de către Asociația Internațională de Box, după ce a picat testul de eligibilitate de gen, din cauza nivelului ridicat de testosteron. Descalificarea a fost și ea un subiect de controversă, iar Comitetul Internațional Olimpic a decis să-i permită să concureze la Paris.
Reuniune secretă la Roma cu „invitată surpriză” din Moldova
Tatiana Costachi a anunțat, în mai multe videouri plasate pe conturile sale, că organizează la 4 august, în capitala Italiei, o reuniune a moldovenilor din Roma și provincii, asigurând transport organizat pentru cei care nu dispun de automobile. La reuniune, ea a promis să aducă o invitată „surpriză” din Moldova. Tânăra nu a anunțat locația evenimentului, iar persoanelor care au întrebat unde va avea loc „reuniunea” le-a răspuns „în privat”.
Sursele Stopfals.md din Italia ne-au spus că evenimentul, care a avut loc într-o suburbie a Romei, a fost unul de promovare a Victoriei Furtună, candidată la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. (RECTIFICARE 6.08.24: În textul inițial era indicat că Victoria Furtună nu a participat la întâlnire. În realitate, ea a fost prezentă. Ne cerem scuze pentru eroare). La fața locului au fost aduși porumbei albi - un simbol al campaniei electorale a Victoriei Furtună. De altfel, evenimentul a adunat puțină lume, iar unele persoane care au fost invitate nu s-au prezentat pentru că li s-a părut suspect faptul că organizatorii au ascuns informații importante despre eveniment. În ziua evenimentului, Tatiana Costachi a publicat pe TikTok un video de promovare a Victoriei Furtună.
La fel ca în anunțul de lansare în campania electorală, și în acest video Furtună a lansat sperietoarea că autoritățile moldovenești intenționează să deschidă un front de luptă în regiunea transnistreană. Victoria Furtună a devenit vocală în ultimele luni, iar unele dintre postările sale sunt distribuite de canale de dezinformare care obișnuiesc să promoveze falsurile propagandei ruse și politicieni/forțele politice sprijinite de regimul de la Kremlin, vizate în mai multe materiale Stopfals.md.
Cine este Tatiana Costachi
Tatiana Costachi susține că locuiește, de la mijlocul anului 2023, în Italia, și că deține și cetățenia României. Ea afirmă că ar fi fost nevoită să emigreze, dar promite să se întoarcă curând în R. Moldova, unde ar fi gestionat o afacere în domeniul turismului. Ea figurează în calitate de fondatoare și administratoare a firmei Moment & Travel SRL, înregistrată în februarie 2022. Din 2020, soții Costachi au gestionat o altă firmă, aflată acum în proces de lichidare.
În afară de TikTok, Tatiana Costachi mai are două conturi de Facebook: unul creat în 2015 și altul creat în aprilie 2024, unde postează același conținut ca pe TikTok, însă mult mai rar. Tatiana este prezentă și pe YouTube.
Într-un video publicat pe 13 martie, ea a explicat de ce a decis să fie „un avocat al moldovenilor” și să exprime „opinii diferite de guvernare”, fără însă a pomeni ceva despre narațiunile și falsurile pe care le promovează. „M-am apucat să fac asta pentru că am supărările mele, pentru care am fost nevoită să plec din țară. Și fac asta ca TikTok-ul să-mi aducă bani și fac asta din plăcerea și dorința mea de a o face”, a spus tânăra.
Victoria Borodin,
Stopfals.md
A contribuit: Mihai Avasiloaie
Acum suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0