Portalul care te protejează
de falsuri

Falsul și furtul de imagine utilizate în scop de manipulare

13 septembrie 2018 1481
Articole
Colaj.

 

Site-ul Allmoldova.com a publicat un articol întitulat „STOP FALS! Ziarul de Gardă a publicat un fake news despre cetățenii turci de la Chișinău, EXPULZAȚI de către SIS în Turcia”, iar pe site-ul Moldova24.info aceeași informație a apărut cu titlul „Ziarul de Gardă a publicat o știre falsă despre cetățenii turci expluzați din R. Moldova”. În ambele cazuri, a fost indicată sursa Stopfals.md, ceea ce este o dezinformare. În realitate, textul preluat a fost publicat de site-ul obscur Stopfals.com, care a furat identitatea campaniei STOP FALS, preia neautorizat articole, dar publică și știri false care îi defăimează pe oponenții actualei guvernări. Stopfals.md, gestionat de Asociația Presei Independente (API), nu a publicat un asemenea articol, conținutul căruia distorsionează și manipulează opinia publică.

 

În articolul care a apărut concomitent pe Allmoldova.com și Moldova24.info este vizată o investigație a „Ziarului de Gardă” despre recenta expulzare din Republica Moldova a cetățenilor turci. Cu trimitere la portalul Stopfals.md, „Ziarul de Gardă” este învinuit că ar dezinforma, deoarece nu ar face deosebire dintre termenii „expulzare” și „extrădare”. Ca sursă a informației este indicat Stopfals.md, însă linkul duce la un site-clonă Stopfals.com, creat pentru a deturna campania STOP FALS. Petru Macovei, directorul executiv API, declară că prin acest atac mediatic se urmărește discreditarea atât a „Ziarului de Gardă”, cât și a API și a portalului Stopfals.md. „Un asemenea text nici nu putea fi publicat de Stopfals.md pentru că distorsionează adevărul și are un caracter de manipulare. Cei care au preluat acest text de pe un site-clonă, despre care se cunoaște că publică falsuri „diluate” cu știri furate, și au mințit că Stopfals.md ar fi sursa acestei dezinformări, demonstrează că ei înșiși se transformă în site-uri de știri false”.

 

Site-uri înregistrate în afara țării

 

Stopfals.com este un site-clonă de știri false, care a preluat neautorizat logotipul şi disclaimerul campaniei STOP FALS. El a fost înregistrat la 19 septembrie 2017 pe un server din SUA, iar pentru a induce în eroare cititorii, aici sunt publicate nu numai articole care dezinformează și îi defăimează pe oponenții actualei guvernări, dar și articole preluate fără permisiune de pe portalul Stopfals.md. API a semnalat această tentativă de deturnare încă în octombrie 2017.

 

Portalul Stopfals.md a încercat să obțină explicații de la Moldova24.info și Allmoldova.com de ce a fost citat într-un articol care nu-i aparține. La numerele de telefon publicate pe site-ul Moldova24.info nu a răspuns nimeni. Contactată de Stopfals.md, Iulia Șadrina, manageră la portalul Allmoldova.com, a declarat că de câteva luni acest site are un nou proprietar, datele de contact ale căruia nu a dorit să le ofere, și că ea nu mai face parte din echipa redacțională.

La puțin timp după ce API le-a expediat mesaje prin poșta electronică, ambele site-uri (Moldova24.info și Allmoldova.com) au schimbat sursa citată: din Stopfals.md în Stopfals.com, fără a oferi explicații. Textul articolelor a rămas neschimbat.

 

Site-ul Allmoldova.com a fost înregistrat pe un server din Germania în anul 2003, iar în mai 2018 informația a fost reînnoită. Numele persoanei care a înregistrat site-ul este Alla Zingan. Moldova24.info a fost înregistrat în 2013, pe un server din SUA, Arizona, iar în 2017 informațiile au fost reînnoite. Instrumentul online de verificare a locaţiei serverelor resurselor web Whois.domaintools.com nu are date despre persoana sau compania care a înregistrat acest site.

 

Site-uri anonime, cu surse anonime și argumente anonime

 

Alina Radu, directoarea săptămânalului de investigații Ziarul de Gardă”, a declarat pentru portalul Stopfals.md că articolul care acuză ZdG de fals a fost publicat de o pagină anonimă, fără nicio identitate sau adresă. Au preluat un logo și se folosesc de el. Argumentele lor de asemenea sunt anonime. În articol fac referință la justificarea expulzărilor, oferind un link la un site și mai anonim”. Referitor la acuzațiile că nu ar fi utilizat corect termenii, Alina Radu a precizat că reporterul ZdG a încercat să documenteze cât mai profund acest caz, contactând zeci de surse. Nici măcar premierul nu s-a putut pronunța exact la întrebarea despre expulzare sau extrădare, iar președintele Parlamentului a rostit fraza ”nu e cuvântul expulzare, dar e ceva ... e expulzare în fine”. În articol este citat și un avocat care zice că a fost extrădare camuflată și explică de ce. Din păcate, autoritățile nu au explicat clar statutul acestei operațiuni, cred că va face lumină în acest caz doar Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”.

 

La un an de la clonarea Campaniei STOP FALS, autoritățile nu au făcut nimic

 

În 2017, când a apărut site-ul clonă StopFals.com, API a cerut public autorităților să identifice și să sancționeze persoanele care se fac responsabile de această încercare de deturnare a Campaniei STOP FALS, însă până în prezent nu au fost luate măsuri în acest sens. Menționăm că Inspectoratul General al Poliției (IGP) are în subordine Inspectoratul Naţional de Investigaţii, care la rândul său are o subdiviziune care luptă cu infracţiunile cibernetice. Contactat de portalul Stopfals.md pentru a explica de ce nu sunt sancționate persoanele care comit astfel de acțiuni de dezinformare intenționată și furt de identitate, Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP, a cerut să-i trimitem o solicitare oficială: „Scrieți un demers cu specificarea detaliilor și vom întreprinde acțiunile necesare, conform legislației”. Cu toate că în ultimii ani au apărut foarte multe site-uri de știri false, nu există niciun caz de sancționare a celor care le răspândesc, iar lipsa sancțiunilor stimulează acest fenomen.

 

Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a declarat pentru Stopfals.md că autoritățile nu fac nimic pentru a identifica și a sancționa persoanele care dezinformează sau fură identitatea resurselor media credibile. Autoritățile nu fac nimic pentru că dezinformările sunt în folosul lor. Ceea ce face Ziarul de Gardă” sau Stopfals.md nu le convine, prin urmare sunt distribuite minciuni și apar site-uri clone”, a conchis expertul.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

13 septembrie 2018 1481

Relevant

Comments 0