Portalul care te protejează de falsuri

Aleșii poporului au nevoie de lecții de educație media. Unii distribuie în rețelele sociale informații false sau imagini trucate

22 iunie 2020 1118
Articole, COVID-19
Colaj

În timp ce medicii din toată lumea se luptă să salveze cât mai mulți pacienți afectați de noul coronavirus, deputatul socialist Ștefan Gațcan, medic de profesie, profesor universitar și doctor în științe medicale, a redistribuit informații false publicate de un site dubios care afirmă că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar declara că nu există pandemie și că nu e nevoie de vaccinare. Prin această postare, deputatul alimentează teoriile conspirației, promovate în mediul online de unii preoți și politicieni populiști. La scurt timp, Șt. Gațcan a șters postarea cu informații false.

În dimineața zilei de 22 iunie, deputatul PSRM Ștefan Gațcan a redistribuit un articol de pe site-ul de limbă rusă Pressite.ru, întitulat ВОЗ официально заявила, что пандемии нет и вакцины не нужны” (în traducere: ”Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial că pandemia nu există, iar vaccinarea nu este necesară”). În text este citată reprezentanta OMS, Maria Van Kerkhove, șefa Unității de Boli Emergente, menționându-se că ea și-ar manifesta sceptismul față de existența pandemiei. Informația este falsă. În realitate, la conferința de presă care s-a desfășurat la Geneva, la 8 iunie 2020, Maria Van Kerkhove a vorbit despre pacienții asimptomatici cu COVID-19 și despre probabilitatea mai mică ca aceștia să transmită virusul altor persoane.

Deputatul Gațcan se informează de pe un site dubios

Pe portalul Pressite.ru sunt publicate mai multe articole care transmit informații distorsionate despre noul coronavirus. Titluri precum «Врач-инфекционист: «Лучшая защита от вируса — не маски, а свежий воздух и солнце» (Medic infecționist: „Cea mai bună protecție împotriva virusului nu sunt măștile, ci aerul proaspăt și soarele), «Италия заявляет, что у 96% скончавшихся от вируса были другие болезни» (Italia susține că 96% dintre cei care au murit în urma virusului au avut alte boli”) induc în eroare publicul și promovează mesajul că infecția de COVID-19 nu ar fi periculoasă sau că purtarea măștii este inutilă.

Site-ul Pressite.ru nu indică datele de contact sau alte informații despre redacție sau proprietari. În motoarele de căutare nu există date despre locul înregistrării site-ului, iar pe platforma Whois.com este precizat doar că site-ul a fost înregistrat în noiembrie 2017.

Ștefan Gațcan: „Nu există nicio postare”

Ștefan Gațcan a refuzat să spună de ce distribuie informații false despe pandemie. Contactat de portalul Stopfals.md, el a menționat doar că pe pagina sa nu există o astfel de postare. Într-adevăr, postarea a dispărut la scurt timp după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, s-a arătat indignat că Ștefan Gațcan distribuie astfel de informații. R. Marian a precizat pentru Stopfals.md că va sesiza procurorul general pentru a cere ridicarea mandatului de deputat, dar va sesiza și poliția pentru ca deputatului socialist să-i fie aplicată sancțiune contravențională pentru difuzarea falsurilor.

Ștefan Gațcan a obținut mandatul de deputat din partea PSRM în luna martie curent în circumscripția uninominală Hâncești, după ce Alexandru Botnari și-a depus mandatul în decembrie 2019. Gațcan este de profesie medic obstetrician-ginecolog, profesor universitar, dar și doctor în științe medicale.

Unii deputați au nevoie de lecții de educație media

Nu este prima oară când politicieni și deputați au distribuit în rețelele sociale informații false sau distorsionate.

Recent, un alt deputat socialist, Bogdan Țîrdea, a publicat în canalul său de Telegram un mesaj în care induce ideea falsă că infecția de COVID-19 ar fi fost creată în laboratoarele americane. Această dezinformare este promovată intens în scopuri propagandistice de mass-media pro-Kremlin. 

Cel mai des însă deputații și politicienii moldoveni publică fotografii trucate sau care nu au legătură cu subiectele descrise. În anul 2018, deputatul socialist Vasile Bolea a distribuit pe pagina sa de Facebook fotografia unui autoturism răsturnat într-un crater din mijlocul unei șosele, însoţită de comentariul „Bălți, intersecția 1 Mai cu Ștefan cel Mare”. Portalul Stopfals.md a identificat locația unde a fost făcută această fotografie. Ea a fost realizată în septembrie 2014 și relata despre un incident în orașul Dnepropetrovsk din Ucraina. 

În 2019, Mihai Ghimpu, președintele de onoare al Partidului Liberal, a publicat în rețele sociale două imagini trucate cu lidera PAS Maia Sandu: în una din pozele false, ea purta în piept așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe, din altă imagine prelucrată reieșea că la inaugurarea bașcanului autonomiei găgăuze, prim-ministra de atunci Maia Sandu și-ar fi ținut discursul pe fundalul drapelului Federației Ruse. 

Și deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat recent în rețelele sociale o fotografie care nu reflectă situația descrisă în postare. Astfel, la 13 iunie curent, un mesaj al deputatului despre deportările din perioada sovietică a fost ilustrată cu o imagine din timpul Holocaustului, organizat de naziști.

Ulterior, deputatul a recunoscut că a luat imaginea de pe Wikipedia, iar confuzia nu a fost intenționată. 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

22 iunie 2020 1118

Relevant

Comments 0