Portalul care te protejează
de falsuri

Angie Holan, editoră la redacția PolitiFact.com: ”În perioade diferite, politicienii repetă aceleași declarații false, iar noi informăm electoratul despre acest lucru”

14 decembrie 2018 333
Opinii
Angie Holan
Sursa: Politifact.com

 

Politifact.com este una dintre primele redacții de fact-cheking din Statele Unite ale Americii, fiind fondată în anul 2007. Acesta este un proiect al Institutului Poynter din St. Petersburg, statul Florida, dar are și un birou și în capitala SUA, Washington, DC.

În anul 2009, jurnaliștii din cadrul acestei platforme au câștigat Premiul Pulitzer pentru activitatea de fact-checking în perioada electorală prezidențială din anul 2008 din SUA. Angie Holan, editoră la redacția PolitiFact, a precizat în cadrul unei întâlniri cu un grup de jurnaliști din Moldova, că reporterii monitorizează declarațiile și discursurile politicienilor și dezmint informațiile false: ”Ne-am concentrat atenția asupra cuvântărilor și dezbaterile politicienilor. De multe ori, politicienii repetă, în perioade diferite, aceleași falsuri și este important să publicăm acele dezmințiri la timp și să le aducem la cunoștința electoratului. În apropierea zilei alegerilor, încercăm să facem rezumatele faptelor și declarațiilor politicienilor și le spunem oamenilor ce este adevărat și ce nu.”

Jurnaliștii din cadrul acestei redacții documentează declarațiile politicienilor, le dezmint și publică rezultatele. Fiecare declarație primește o evaluare: ”adevărat” - pentru declarații exacte și ”Pants on Fire” (în traducere directă: ”pantaloni în foc”) - pentru afirmații false și trunchiate.

 

Lilia Zaharia

Stopfals.md

 

* Acest articol a fost realizat urmare a unei vizite de studiu în SUA, organizată în cadrul programului Moldova Media CO-OP Debunking Misinformation, finanțat de Departamentul de Stat.

14 decembrie 2018 333

Relevant

Comments 0