Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

24 aprilie 2019 44
FALS: Laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova
18 aprilie 2019 384
Minciuni în jurul leului. Cum au facut canalele lui Vladimir Plahotniuc legatura între caderea leului și politica. Ce nu este în regulă aici?
16 aprilie 2019 151
FALS: Maia Sandu amenință cu blocarea asistenței financiare pentru Republica Moldova
13 aprilie 2019 523
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE 1-12 APRILIE 2019
8 aprilie 2019 349
FALS: Interpreta Dara promovează un produs pentru slăbit
26 martie 2019 374
FALS: Numărul furturilor din apartamente a crescut considerabil în Chișinău
25 martie 2019 1085
Fals: R. Moldova, „în topul” țărilor cu cele mai multe catastrofe aeriene
14 martie 2019 200
Nu există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea unei noi metodologii de către ANRE
14 martie 2019 2319
Fals: Alertă alimentară „în toată Europa” după descoperirea unor cantități ridicate de morfină în macul din produsele de panificație în Franța
13 martie 2019 2485
СМИ сообщили о «танках НАТО» на границе Молдовы. Что тут не так?  
13 martie 2019 203
Noi speculații pe subiectul colaborării Republicii Moldova cu NATO
11 martie 2019 549
Fals: Cetățenii Republicii Moldova cu pașaport biometric pot munci oficial în țările Uniunii Europene
6 martie 2019 259
Fals: Se pregătește eliberarea din pușcărie a lui Platon și Filat
4 martie 2019 399
Istoria unei provocări: ce arată datele de geolocație și metadatele imaginilor care ”ar proba” că lidera PAS se sărută cu o femeie
26 februarie 2019 764
Video cu Vladimir Plahotniuc la urna de vot au fost încărcate pe Youtube pe 24 februarie, la 09.48 și 09.51

Cazul lui Gheorghe Petic: speculații privind imunitatea parlamentară

8 februarie 2019 297
Articole
Captură foto

La 1 februarie 2019, pe site-ul Publika.md a fost publicată o știre despre înregistrarea în calitate de candidat pe lista națională a Blocului electoral ACUM a fostului șef al filialei Ungheni a Partidului Demnitate și Adevăr (PPDA), Gheorghe Petic, inculpat într-un caz de viol. În articol se afirmă că eventuala obținere de către Petic a mandatului de deputat îi va oferi imunitate, lăsând să se înțeleagă că este vorba de imunitate anume în acest dosar. Informația nu corespunde adevărului, iar o persoană care a fost trimisă în judecată înainte de obținerea mandatului de deputat nu poate obține imunitate parlamentară în cazul respectiv.


În știrea publicată de Publika.md „Gheorghe Petic, acuzat că a bătut şi a violat o femeie din Ungheni, a fost înregistrat de CEC în cursa electorală se spune că: Includerea pe listele blocului PAS-PPDA a lui Gheorghe Petic, învinuit de violarea unei tinere, de 31 de ani, din Ungheni, pare să fie una dintre cele mai scandaloase decizii ale liderilor Maia Sandu și Andrei Năstase. Politicienii promit cetățenilor reforma justiției, dar vor să lase în libertate infractori periculoși prin desemnarea lor pentru funcția de deputat” și că Gheorghe Petic a mai fost implicat într-un scandal sexual. El a fost învinuit de hârțuirea mai multor foste studente ale Colegiului Național de Grăniceri, unde bărbatul era profesor. Dacă ar deveni deputat, Gheorghe Petic va avea imunitate în faţa justiţiei”.

Autorii articolului încălcă principiul prezumției nevinovăției și îl prezintă pe Gh. Petic ca pe un infractor, chiar dacă nu există o decizie definitivă a unei instanțe de judecată în acest caz, și speculează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar apăra „infractorii periculoși”.  


Ion Guzun: Opinia publică a fost dezinformată

Din spusele lui Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), dacă o persoană este trimisă în judecată înainte de obținerea mandatului de deputat în Parlament, atunci ea nu beneficiază de imunitate parlamentară în acest caz. „Curtea Constituțională a statuat clar acest lucru în 2014, când a interpretat Constituția referitor la imunitate și mandatul deputatului. Astfel, când în privința unei persoane este începută urmărirea penală înainte de ziua alegerii sale, actele procesuale continuă în condițiile generale pentru fiecare cetățean și nu este necesară ridicarea imunității. Dacă cauza nu a fost trimisă în judecată înainte de ziua alegerii sale, această persoana se bucură de imunitate parlamentară, fiind necesară ulterior o hotărâre de ridicare a imunității. Din informațiile disponibile în media, cauza penală a domnului Petic a fost transmisă în judecată. Corespunzător, în acest caz, nu se poate aplica imunitatea, dacă va fi ales. Regret că în acest material jurnalistic opinia publică a fost dezinformată”, a declarat I. Guzun pentru portalul Stopfals.md.

Fostul judecător la Curtea Constituțională, Igor Dolea, a confirmat pentru Stopfals.md că deputații nu beneficiază de imunitate parlamentară în dosarele trimise în judecată înainte de alegerea lor în Parlament.

Conform articolului 70 Incompatibilităţi şi imunităţi din Constituția Republicii Moldova, deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. Potrivit legislației, Procurorul General poate solicita Parlamentului ridicarea imunității unui deputat în cazul în care dosarul în care e vizat alesul poporului este în faza de urmărire penală.

Reamintim că Gheorghe Petic pledează nevinovat și consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Dosarul în care este vizat acesta este examinat în instanța de fond.

 

Rodica Malic

Stopfals.md

 

8 februarie 2019 297

Relevant

Comments 0