Portalul care te protejează de falsuri

Falsuri lansate de vicebaşcanul Găgăuziei în cadrul unei intervenţii la GRT

4 mai 2024 2000
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Vicepreşedintele Comitetului Executiv din Găgăuzia (vicebaşcanul) Victor Petrov a declarat că autorităţile centrale de la Chişinău ar dezbina societatea găgăuză prin oferirea de programe sociale primarilor. Acesta a mai afirmat că televiziunea găgăuză este amendată pentru că „spune adevărul”, iar 40% dintre cetățenii moldoveni ar fi vorbitori de limbă rusă. Aceste declarații ale lui Victor Petrov, precum și altele făcute în cadrul ediției din 24 aprilie 2024 a emisiunii «Общественный интерес» („Interesul Public”), difuzate la televiziunea regională GRT, nu corespund realității. Unele din aceste falsuri au fost anterior demontate de portalul Stopfals.md.

„Autoritățile de la Chișinău dezbină societatea prin intermediul primarilor”

Potrivit lui Victor Petrov, autoritățile naționale ar dezbina societatea găgăuză prin programele sociale oferite primarilor. „Ei invită primarii propunându-le tot felul de programe sociale. Dar cine ar refuza astăzi programe sociale, investiții? Bineînțeles că niciun un primar nu le-ar refuza. În acest fel ei încearcă să dezbine, chipurile (finanțarea) va ajunge nu prin intermediul Comitetului Executiv, ci direct la primari” (în original: «Они приглашают примаров и предлагают различные социальные программы. А кто сегодня откажется от социальных программ, от инвестиций? Да ни один из примаров не откажется. Тем самым пытаясь расколоть, что вот пойдет (финансирование) не через Исполнительный комитет, а напрямую к примарам»), a spus Victor Petrov în intervenția sa la GRT (9:38-10:00).

În realitate, proiectele care presupun finanțare directă prin intermediul primăriilor sunt realizate de mai mulți ani, iar în calitate de exemplu în acest sens îl vom evoca pe cel mai amplu: Programul „Satul European”.

Lansarea acestui program a fost anunțată de președinta Maia Sandu în martie 2022. Şefa statului a specificat că primăriile pot depune propuneri de proiecte. Pe site-ul satuleuropean.gov.md se menționează că Autoritățile Publice Locale vor depune personal dosarele cu cererile de finanțare, împreună cu documentele-suport, la sediul Agențiilor de Dezvoltare Regională (Nord, Centru, Sud, Găgăuzia). Din publicațiile anterioare ne putem convinge că regulile respective de oferire a asistenţei au fost stabilite încă din anul 2022, adică din momentul lansării Programului „Satul European”.

Este important de subliniat că autorităţile din Găgăuzia sunt la curent că acest program este destinat anume primăriilor.

Astfel, într-o publicaţie postată pe site-ul Agenţiei de Dezvoltare Regională Găgăuzia în aprilie 2022 este indicat că primarii au fost informaţi despre oportunităţile Programului Naţional „Satul European”.

Afirmaţiile speculative despre o pretinsă influenţă sau presiune asupra primarilor sunt destul de răspândite în ultima perioadă. Astfel, în aprilie curent, fostul premier Ion Chicu, în prezent președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a declarat, într-un interviu pentru Radio Sputnik Moldova că nici un primar care nu reprezintă partidul de la guvernare (PAS) nu primește vreo finanțare de la bugetul central. Falsul în cauză a fost dezmințit de Stopfals.md.

„Găgăuzii au fost impuși să vorbească româna, însă autoritățile nu contribuie la studierea acestei limbi”

Victor Petrov a mai declarat că locuitorii din Găgăuzia „au fost impuși să vorbească româna” (în original: «заставили говорить на румынском языке»), iar autoritățile nu au făcut nimic pentru a contribui la studierea acestei limbi. „Regiunea noastră s-a pomenit într-o izolare, din păcate. Este vorba despre bariera lingvistică. Într-o bună zi ne-au declarat: sunteți obligați să vorbiți româna (...) Dar ce a făcut statul pentru ca cetățenii să însușească această limbă? Au fost oare investite mijloace? Nu” (în original: «Наш регион остался в такой изоляции, к сожалению. Языковой барьер. В один прекрасный день нам сказали, вы обязаны все разговаривать на румынском языке (...) Что государство сделало для того, чтобы граждане владели этим языком? Были инвестированы средства? Нет»), a spus Victor Petrov (19:35-19:45). El nu a prezentat însă niciun argument care ar proba că locuitorii din Găgăuzia „au fost impuși să vorbească româna” (în original: «заставили говорить на румынском языке»).

În realitate, situația e tocmai inversă. Guvernul a aprobat un program gratuit de învățare a limbii române pentru anii 2023-2025. Cursurile de limbă română sunt destinate, inclusiv adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. Pe parcursul anului 2023, la cursuri s-au înscris cca 9 mii de persoane din RM, inclusiv 1400 din Găgăuzia, pe când în anul 2024, timp de o singură lună, la cursurile de studiere a limbii române s-au înscris peste 12.700 de locuitori ai țării, dintre care 1586 sunt locuitorii din autonomie. În ambele cazuri, Găgăuzia a fost pe locul doi după numărul de persoane înscrise la cursuri. Lecțiile din cadrul ediției 2024 deja sunt ţinute. Bugetul total al programului național este de 30 de mil. de lei. De menționat că în școlile și grădinițele din Găgăuzia este studiată limba română.

„Uniunea Europeană a blocat programele sociale ale lui Victor Petrov”

Potrivit lui Victor Petrov, Uniunea Europeană „a blocat programele sociale” (în original: «заблокировал социальные программы»), trecându-i numele în lista persoanelor supuse sancțiunilor. „Spre regret, m-am pomenit în lista persoanelor supuse sancțiunilor europene. E dureros, pentru că este o listă nominală, dar acest lucru afectează și locuitorii din Găgăuzia, or toate programele începute de mine sunt blocate: și transportul de ajutoare umanitare, și de mijloace medicale, și ajutoarele pentru persoanele socialmente vulnerabile de la noi. Din păcate, toate aceste activităţi au fost afectate” (în original: «К сожалению, я попал в европейский санкционный список. Это больно, потому что он персональный но он распространяется и на жителей Гагаузии, ввиду того, что начатые мною программы все заблокированы: это поставка гуманитарной помощи, медицинских принадлежностей, это помощь социально-уязвимым нашим людям. К сожалению, по всему этому нанесен удар»), a spus acesta (21:33-22:06). Petrov nu a specificat despre care programe ar fi vorba.

Vom aminti că în documentul Consiliului UE, referitor la lista persoanelor supuse măsurilor restrictive, este indicat că Victor Petrov se implică activ în diseminarea de informații false și în incitarea la violență, precum și în cultivarea unui sentiment de teamă în rândul populației găgăuze din Republica Moldova în legătură cu o posibilă pierdere a autonomiei provocată de autoritățile din Chișinău. „Prin subminarea procesului politic democratic și destabilizarea ordinii constituționale, Victor Petrov sprijină acțiunile și politicile care subminează și amenință democrația, statul de drept și stabilitatea în Republica Moldova”, specifică documentul.

Tot acolo se menționează că Victor Petrov beneficiază de susținere politică din partea lui Ilan Șor, însă nu există nicio referinţă la organizaţiile de binefacere ale lui Petrov. În plus, organizaţia lui Petrov, „Centrul Comunitar Anticriză” («Народный антикризисный штаб»), primeşte toate loturile mari de ajutoare umanitare din partea organizaţiei internaţionale de binefacere „Helping Hands”, iar apoi distribuie ajutoarele respective în Găgăuzia.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul aşa-numitor autobuze sociale.

Petrov a anunţat, pe 29 octombrie 2021, lansarea colaborării cu organizaţia de binefacere „Helping Hands” din Germania. Cu toate acestea, nici pe site-ul, nici pe pagina acestei entităţi pe reţelele sociale nu am identificat nicio menţiune despre Victor Petrov sau despre organizaţia acestuia. Potrivit descrierii oferite pe pagina sa, „Helping Hands” a fost fondată în septembrie 1997 şi organizează transporturi regulate de ajutoare umanitare în România cu scopul de a asigura populaţia nevoiaşă cu produse de primă necesitate.

Pe pagina de Facebook este indicat că din anul 1997 compania organizează transportarea ajutoarelor în Moldova, Ucraina şi România pentru a asigura populaţia cu mărfuri de primă necesitate.

40% din cetăţenii Moldovei sunt vorbitori de rusă”

„Până la 40% în Republica Moldova sunt cetăţeni vorbitori de rusă, pentru care rusa este limbă de comunicare interetnică” (în original: «До 40% Республики Молдова — это русскоязычные граждане, для которых русский язык является языком межнационального общения») — este o altă declaraţie făcută de Petrov în cadrul emisiunii de la postul de televiziune GRT (17:40-18:06). Nici această afirmație nu corespunde realităţii. Potrivit datelor Recensământului Populației și al Locuințelor 2014 (cele mai recente date accesibile la subiect), 54,6% dintre locuitorii RM vorbesc „limba moldovenească”, 24% vorbesc româna, rusa fiind vorbită de doar 14,5%.

 

Pe pagina sa de Facebook, Petrov a scris că locuitorii R. Moldova sunt obligaţi „cu de-a sila” (în original: «из под палки») să cunoască limba de stat, asta în timp ce „40% din populaţie o constituie cetăţenii vorbitori de rusă” (în original: «40% населения составляют русскоязычные граждане»). Despre faptul că pentru 40% din cetăţeni româna „este o limbă străină” (în original: «является иностранным») a scris pe pagina sa de Facebook, precum şi pe canalul său de Telegram şi portalul Gagauznews, o resursă controlată de Petrov.

Vom menţiona că anterior o retorică lingvistică similară referitoare la cetăţenii moldoveni vorbitori de rusă era promovată şi de reprezentanţii socialiştilor și comuniștilor. Astfel, în noiembrie 2023, candidata Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar de Chișinău, Diana Caraman, a declarat că 40% dintre chișinăuieni vorbesc în limba rusă. În realitate însă doar 25% dintre locuitorii Chișinăului vorbesc, de obicei, în limba rusă. Declaraţia Dianei Caraman a fost demontată de Stopfals.md.

GRT este amendată pentru că „spune adevărul”

În opinia lui Victor Petrov, postul de televiziune GRT se alege cu amenzi pentru că reflectă situația reală din ţară, lucru care nu convine autorităţilor centrale. „O companie de televiziune independentă care nu se supune cenzurii, evident, îi irită. Din motiv că astăzi avem posibilitatea să le spunem adevărul telespectatorilor noştri, asta-i buba” (în original: «Свободная телекомпания, которая не подчиняется цензуре, конечно их раздражает. Потому что мы сегодня имеем возможность говорить нашим телезрителям правду, вот вся проблема»), a spus Petrov (37:43-37:58).

În realitate, Consiliul Audiovizualului a amendat GRT cu 60.000 de lei pentru discurs care incită la ură, manipularea informaţiilor, inducerea opiniei publice în eroare şi dezinformare, precum şi pentru alte încălcări. De altfel, nu este unica amendă pentru GRT. În noiembrie, GRT a fost amendată pentru un subiect reflectat unilateral.

„Autonomia a fost creată pentru studierea limbii găgăuze” - distorsionarea declaraţiilor șefei statului

În cadrul aceleiași intervenţii la postul GRT, Victor Petrov a distorsionat declaraţiile făcute de Maia Sandu, având scopul vădit de a manipula opinia publică. Potrivit acestuia, preşedinta ar fi declarat că Găgăuzia ar fi fost creată pentru studierea limbii găgăuze. „Dacă la GRT ar fi existat cenzură şi ar fi fost demonstrate doar cărţi de limbă găgăuză şi s-ar fi spus: uite preşedintele a spus că autonomia găgăuză este creată pentru studierea limbii găgăuze. Dar de ce a fost creată republica găgăuză? Declarația privind independența Republicii Găgăuze a fost adoptată de către Sovietul Suprem al Găgăuziei cu o lună înaintea adoptării Declarației Republicii Moldova” (în original: «Если бы на GRT была бы цензура, и показывали бы только книжки по гагаузскому языку и говорили: вот президент сказал, что гагаузская автономия создана для изучения гагаузского языка. А гагаузская республика для чего была создана? Декларация о независимости Гагаузской Республики была принята Верховным советом Гагаузии за месяц до принятия Декларации Республики Молдова»), a spus oficialul găgăuz (35:24-36:06).

În realitate, șefa statului se referise la crearea Găgăuziei și a menționat limba găgăuză. doar că într-un alt context. Într-un interviu oferit portalului Nokta.md în luna aprilie, Maia Sandu a spus următoarele: „Trebuie să ne amintim cu ce scop a fost creată Autonomia Găgăuză. Găgăuzia a fost creată, în primul rând, pentru a conserva limba găgăuză, valorile culturale și obiceiurile Găgăuziei. Voi spune că în acești 30 de ani rezultatele nu au fost dintre cele mai bune, or vedem că găgăuza se regăsește în lista limbilor cu risc de dispariție. Totuși, pe de altă parte, nu a fost făcut suficient pentru a integra conaționalii noștri din Găgăuzia în Republica Moldova” (în original: «Нужно вспомнить, для чего была создана автономия Гагаузии. Гагаузия была создана, во-первых, чтобы сохранить гагаузский язык, культурные ценности и обычаи Гагаузии. И нужно сказать, что за эти 30 лет результаты не очень хорошие. Потому что мы видим, что гагаузский язык — в списке языков, которые под риском исчезновения. И, с другой стороны, не было сделано достаточно для того, чтобы интегрировать наших сограждан из Гагаузии в Республику Молдова»), a spus Maia Sandu (2:50-3:42). Astfel, potrivit Maiei Sandu, conservarea limbii găgăuze este unul din scopurile pentru care a fost creată Găgăuzia. Ea însă n-a declarat că acesta a fost scopul principal sau unic.

Victor Petrov: binefacere în scopuri politice

Organizația „Centrul Comunitar Anticriză” («Народный антикризисный штаб» – «НАШ») care se poziționează ca o asociație obștească de binefacere, a fost creată de Victor Petrov în primăvara lui 2020, adică cu un an înaintea alegerilor planificate pentru Adunarea Populară din Găgăuzia, la care a candidat acesta. La 16 septembrie 2021, cu trei zile înainte de ziua scrutinului, el a asistat la deschiderea a trei terenuri pentru copii la Comrat amenajate „cu susținerea financiară a primăriei orașului și cu asistența suplimentară oferită de organizația de binefacere „Centrul Comunitar Anticriză” («Народный антикризисный штаб» – «НАШ») (în original: «при финансовой поддержке примарии города и дополнительном содействии благотворительной организации Народный антикризисный штаб (НАШ)»), anunța postarea lui Petrov. Tot acolo, Petrov a confirmat că lucrările au fost efectuate timp de o lună.

În postările şi pozele publicate pe parcursul lunii martie 2023, adică în toiul campaniei electorale pentru alegerile la funcţia de başcan al autonomiei (la care Victor Petrov, la fel, a candidat), politicianul apare în postură de filantrop.

În procesul de alegere a actualului președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (în total au fost făcute 15 tentative) printre candidații principali la funcția respectivă s-a numărat și Victor Petrov. În această perioadă, pe canalul său de Telegram au apărut mai multe postări în care diferite persoane afirmau că Petrov este un candidat demn pentru funcția de speaker (скриншот 1,  скриншот 2,  скриншот 3). Printre persoanele care-l lăudau pe Petrov au fost și cele pe care el anterior le ajutase într-un fel sau altul.

Gagauznews și Victor Petrov, autori iscusiți de falsuri

Atât Victor Petrov personal, cât și site-ul Gagauznews.md, care aparține organizației sale „Centrul Comunitar Anticriză” («Народный антикризисный штаб»), au răspândit falsuri în repetate rânduri. Bunăoară, în aprilie 2023, când candida la postul de bașcan al Găgăuziei, Petrov acuza, în ziarul său de agitație electorală, autoritățile moldovenești precum că ar împinge țara într-un conflict militar. Este o narațiune falsă, la care deseori recurg forțele politice pro-Kremlin din Moldova și care a fost demontată de Stopfals.md.

În noiembrie 2023, Gagauznews răspândea declarații false, potrivit cărora majoritatea absolută a cetățenilor s-ar pronunța în favoarea Uniunii Eurasiatice. De obicei, Gagauznews și Victor Petrov distribuie informații false acționând în tandem. Spre exemplu, în septembrie 2023 ei au lansat un fals în care afirmau că Parlamentul RM ar fi tăiat în jumătate bugetul Găgăuziei.

Iar în august 2022, Victor Petrov și Nicolai Kostîrkin (care la acel moment era redactorul-șef al portalului Gagauznews.md), au distribuit un fals cu afirmaţia că detaşamentul Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger” a descins la Comrat pentru a intimida protestatarii.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

4 mai 2024 2000

Relevant

Comments 0