Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Cetățenii moldoveni pot beneficia de câștiguri din partea statului pe platforma unei bănci comerciale

17 noiembrie 2023 852
Articole, Gândește critic!
Colaj Stopfals.md

„Cetățenii născuți în anii 1951-1994 pot câștiga de la 1150 de lei zilnic” grație unei platforme de stat care ar fi fost lansată prin intermediul băncii comerciale maib. Aceste informații distribuite pe Facebook nu corespund realității. Cacealmaua a fost pusă la cale de niște escroci, care în acest mod vor să obțină acces la datele cu caracter personal și la cardurile utilizatorilor. De altfel, nu este primul fals de acest gen distribuit pe rețelele sociale.

Escrocii promit un câștig de 1150 de lei pe zi pentru a-și ademeni potențialele victime

„Cetățenii născuți în anii 1951-1994 pot beneficia de câștiguri!”. Acesta este titlul unor postări făcute pe Facebook și care conțin linkul către o pretinsă platformă online de câștig. Pe copertă sunt inserate imaginile președintei Maia Sandu, a premierului Dorin Recean sau a președintelui Parlamentului Igor Grosu.

Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

Accesând linkul, utilizatorii sunt redirecționați pe o pagină de internet care ar fi deținută de maib. În poză apar Elon Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei sociale Facebook, Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, precum și Jeff Bezos, fondatorul companiei online Amazon. 

captură ecran

„Statul oferă fiecăruia posibilitatea de a obține câștiguri pe internet”, scrie pe pagină, după care urmează îndemnul de a participa la un sondaj, ceea ce ar oferi acces la câștiguri în valoare de la 1150 de lei pe zi. Venitul ar fi realizat prin intermediul maib (Moldova Agroindbank).

Postările despre „platforma de câștiguri” au fost publicate pe câteva pagini de Facebook. Una dintre utilizatoarele rețelei în cauză a mai distribuit o postare ce promitea câștiguri prin intermediul băncii menționate și plăți garantate în fiecare zi de luni. În linkul către „platformă” sunt promise câștiguri în valoare de la 14 mii de lei lunar. Potrivit afirmațiilor făcute, toate operațiunile principale de investire a mijloacelor ar fi realizate de maib.

Sursa: Facebook

Pentru ca utilizatorul să înceapă a câștiga, de fiecare dată i se spune că trebuie să completeze un formular, în care urmează să indice numele și numărul de telefon.

captură ecran

„Câștiguri prin intermediul maib”, încă o cacealma de-a escrocilor

O platformă de câștiguri prin intermediul maib nu există, la fel nu există nici vreun program de stat ce ar prevedea câștiguri prin intermediul acestei instituții bancare. Pozele cu oficiali din R. Moldova, precum și cu celebrități internaționale sunt folosite pentru manipulare.

Scopul escrocilor este să obțină datele cu caracter personal și datele cardului bancar ale cetățenilor. Pentru a face rost de aceste informații, escrocii le propun utilizatorilor să introducă datele respective pe „platforma” de câștiguri.

Pe site-ul său oficial, MAIB atenționează că nu are vreo legătură cu platformele de câștig. „Escrocii profită de logourile și pozele primelor persoane din băncile moldovenești, de cele ale reprezentanților autorităților, precum și de brandurile populare pentru a induce utilizatorii în eroare”, avertizează instituția bancară.

La fel, banca vine cu o serie de recomandări care vor ajuta utilizatorii să nu devină victime ale escrocilor, inclusiv:

  • nu comunicați niciodată datele cardului, codul CVV (cele trei cifre de pe versoul cardului), codul obținut prin SMS, precum și alte date despre card persoanelor necunoscute sau celor în care nu aveți încredere;
  • în caz de investiții, este necesar să aflați informații detaliate despre companie și angajatul în cauză, experiența acestuia, alte detalii importante;
  • dacă suspectați că persoana care v-a contactat este un escroc ce pretinde a fi un angajat al băncii, luați legătura cu banca și precizați dacă v-a sunat cineva dintre angajații instituției și care a fost scopul eventualului apel. Numărul de telefon la care puteți contacta banca respectivă este indicat chiar pe cardul bancar.

La fel, banca sugerează să nu deschideți linkurile primite prin intermediul rețelelor sociale și care vă propun să le accesați pentru a ajunge pe alte site-uri și pe site-urile-clonă ale MAIB, să nu transferați bani pe card. Este necesar să studiați atent adresa site-ului pe bara de navigare. Adresa trebuie să corespundă site-ului oficial - www.maib.md. Dacă vi se solicită să accesați site-ul băncii, care are o altă bară de adresă, atunci acționează niște escroci. Prezentăm mai jos un exemplu care ilustrează cum arată bară de adresă a unui site fals al băncii, la care sunteți redirecționat pentru niște pretinse câștiguri.


captură ecran

Schemele frauduloase în care sunt folosite imaginile băncilor există de mai mult timp

Schemele cu oferte de investiții și posibilitatea de a obține câștiguri prin intermediul unor programe de stat sunt promovate deja de mai bine de un an, iar versiunile lor se află în continuă schimbare. În luna iunie, portalul Stopfals.md a dezmințit informațiile despre faptul că MAIB ar oferi cetățenilor posibilitatea să câștige de la 1500 de lei cu ocazia zilei lor de naștere.

Anterior, în noiembrie 2022, pe Facebook era promovată o publicație care anunța că MAIB ar oferi câștiguri de la 2000 de lei pe zi. Moldovenii erau îndemnați să se înregistreze pe platformă și să investească. Pentru ca frauda să pară mai veridică, autorii escrocheriei pretindeau că așa-numitul program ar fi fost anunțat de către președinta R. Moldova, Maia Sandu, precum și de către șefa Guvernului moldovean, Natalia Gavrilița. Falsul în cauză a fost dezmințit de site-ul Stopfals.md.

Imaginea lui Elon Musk a fost utilizată de către escroci în repetate rânduri. Astfel, la 1 septembrie 2022, escrocii au anunțat despre „1ansarea platformei Tesla X în Moldova”. Moldovenii erau încurajați să se alăture platformei, fiind ademeniți cu promisiunea că vor putea câștiga de la patru mii de dolari pe lună. Potrivit legendei, Musk ar fi discutat lansarea platformei în Moldova cu președinta Maia Sandu. În realitate, Musk nu s-a întâlnit cu Maia Sandu în Moldova și nu abordat subiectul privind platforma pentru câștiguri. Poza a fost creată cu ajutorul softului Photoshop. Portalul Stopfals.md a dezmințit și acest fals.

În octombrie curent, pe Facebook au apărut și câteva spoturi în care câteva celebrități, inclusiv rapperul rus Morgenstern și creatorul Facebook, Mark Zuckerberg, le-ar propune moldovenilor câștiguri din investiții. În realitate, însă, în spatele acestor video-uri stau escroci care le solicită utilizatorilor datele cardurilor bancare. Și falsul în cauză a fost dezmințit de portalul Stopfals.md.

Elena Celak,

Stopfals.md

17 noiembrie 2023 852

Relevant

Comments 0