Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: UE nu-și mai poate permite extinderea pentru că nu mai are resurse

21 decembrie 2023 2222
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Bogdat (Bogdan) Țîrdea a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că din cauză că Uniunea Europeană (UE) se confruntă cu o amplă criză politică, socială, economică și demografică, nu mai are resurse și nu-și mai poate permite extinderea. Afirmația este falsă. UE are pe agendă extinderea, iar recent a deschis negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Oficialii europeni neagă o criză socio-economică în UE, iar statisticile oficiale nu arată recesiunea de care vorbește deputatul socialist. Unii experți consideră că afirmațiile lui Țîrdea privind criza din blocul comunitar sunt manipulatorii și tendențioase.

Pe 16 noiembrie curent, deputatul BCS Bogdat Țîrdea a publicat pe Telegram o secvență dintr-un interviu oferit Sputnik Moldova, într-un context în care încerca să argumenteze că Uniunea Europeană este la „marginea prăpastiei” (după minutul 0:20): «У Евросоюза нет уже ресурсов, на расширение нет, на инвестиции нет, на реальную помощь нет. Европейский Союз находится в огромном кризисе: социальном, политическом, демографическом, экономическом» (în traducere - „Uniunea Europeană nu mai are resurse, nici pentru extindere, nici pentru investiții, nici pentru ajutor real. UE se află într-o criză enormă: socială, politică, demografică, economică”).

Delegația UE în R. Moldova: „Nu există nicio criză socială și economică în UE”

Delegația Uniunii Europene în R. Moldova subliniază că în UE nu există nicio criză socio-economică. Mai mult, extinderea blocului comunitar se află în continuare pe agendă.

„Extinderea este una dintre cele mai de succes politici ale UE și continuă să fie pe primul loc pe agendă, așa cum au demonstrat deciziile recente de a include în acest proces încă trei țări, inclusiv R. Moldova. Aceste decizii au fost adoptate de toate statele membre ale UE în unanimitate. Acest lucru demonstrează în mod clar importanța pe care statele membre ale UE o acordă extinderii. Nu există nicio criză socială și economică în UE, iar cifrele referitoare la performanța economiilor UE și a piețelor muncii sunt cea mai bună dovadă în acest sens”, se arată într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md de reprezentanții Delegației UE la Chișinău.

Experți: Afirmațiile lui Țîrdea sunt manipulări scoase din context

Expertul Institutului pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) Mihai Mogâldea este de părere că afirmațiile deputatului Țîrdea despre criza din Europa sunt manipulatorii și tendențioase. „Deși s-a confruntat în ultimii trei ani cu unele provocări de ordin economic, Uniunea Europeană a demonstrat că este capabilă să depășească aceste probleme prin programe de sprijin financiar pentru statele membre. UE este una dintre cele mai reziliente și longevive organizații, ce a depășit cu succes mai multe crize din trecut, precum cea din perioada 2008 – 2012. Nu există niciun dubiu că UE are toate resursele necesare pentru a facilita atât dezvoltarea statelor membre, cât și a celor din vecinătate”, consideră expertul.

Mihai Mogâldea mai susține că extinderea UE a fost de multe ori impulsionată de crize și situații incerte, iar în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, statele europene înțeleg mai bine miza procesului de integrare europeană a Republicii Moldova pentru securitatea și bunăstarea cetățenilor moldoveni.

Afirmațiile lui Bogdat Țîrdea despre criza din UE, care ar pune cruce pe extinderea comunității, sunt manipulări scoase din context, consideră Mihaela Sirițanu de la think tank-ul WatchDog. Experta admite că Uniunea Europeană este afectată de o criză economică, doar că aceasta se menține la nivel global și este o consecință a pandemiei, urmată apoi și de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. „Criza economică prin care trece UE este una globală, declanșată în primul rând de pandemia COVID-19, iar apoi amplificată de invazia Rusei în Ucraina. Încetinirea creșterii economice este un proces natural în urma acestor crize sistemice multiple”, a punctat experta.

Potrivit ei, deși creșterea economică a Uniunii Europene nu este la fel de mare ca înainte de pandemie, aceste crize au arătat reziliența blocului comunitar: „Statele membre au adoptat o serie de măsuri de consolidare precum implementarea unui mecanism comun pentru cumpărarea gazului pentru a micșora prețul acestuia și a preveni competiția în aprovizionare sau emiterea obligațiunilor de plată coronabonds. Acest lucru a permis țărilor membre să împrumute bani cu o dobândă identică, indiferent de stat. Drept rezultat, a fost obținută lichiditatea necesară pentru a stimula fiscal statele membre și a ușura presiunea economică generată de criză. De asemenea, în urma mecanismului comun de cumpărare a gazului, inflația medie în interiorul UE a scăzut la 3%, deoarece nu a avut loc o creștere bruscă a prețului gazelor și alimentelor în anul 2023”, a mai precizat Mihaela Sirițanu.

Afirmațiile expertei sunt confirmate și de statistici, dar și de prognozele organizațiilor internaționale de profil. Acestea arată că, deși creșterea economică a Uniunii Europene este mică, nu este vorba de criză. Potrivit Eurostat, economia Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în primele nouă luni ale acestui an. Ultimul studiu al Fondului Monetar Internațional, publicat în luna octombrie, arată că după creșterea economică de 3,3% în zona euro în 2022, pentru acest an este prognozată o majorare de 0,7%, iar în 2024 - de 1,2%. Trebuie precizat că din zona euro fac parte 20 dintre cele 27 de state membre ale UE, inclusiv cele mai mari economii ale blocului comunitar.

UE face pași spre extindere la o lună după afirmațiile lui Țîrdea

La o lună după afirmațiile lui Țîrdea privind imposibilitatea extinderii UE din cauza lipsei resurselor, liderii statelor membre au decis să deschidă negocierile de aderare la blocul comunitar cu Ucraina și R. Moldova. „Odată ce vor fi făcuți pașii prevăzuți în recomandările Comisiei Europene din 8 noiembrie 2023, liderii UE invită Consiliul European să adopte cadrele de negociere respective”, potrivit concluziilor  summitului Consiliului din 14-15 decembrie. Liderii UE au acordat, de asemenea, statutul de candidat la aderare Georgiei, în condițiile în care vor fi implementați pașii prevăzuți în recomandarea Comisiei din 8 noiembrie 2023.

Oficialii europeni au vorbit în repetate rânduri despre extinderea UE. Președintele Consiliului European susținea acum câteva luni că, pentru a fi credibili, liderii UE trebuie să vorbească despre termene de timp. „Pe măsură ce pregătim următoarea agendă strategică a UE, trebuie să ne stabilim un obiectiv clar. Cred că trebuie să fim pregătiți – de ambele părți – până în 2030 să ne extindem. Aceasta înseamnă că următorul buget pe termen lung al UE va trebui să includă obiectivele noastre comune”, declara președintele Consiliului European, Charles Michel, în august 2023, la Forumul Strategic de la Bled. Și președintele francez, Emmanuel Macron, susține ideea unei extinderi a Uniunii Europene, în etape, țările obținând mai întâi acces la piața unică înainte de a deveni membre cu drepturi depline ale UE.

În cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova, Țîrdea a manipulat opinia publică prin declarația că UE nu mai oferă R. Moldova decât „credite la dobânzi enorme și condiții sălbatice”, afirmație demontată de Stopfals.md. De altfel, site-ul Sputnik Moldova a fost blocat în Republica Moldova la două zile după începerea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Într-un ordin al directorului Serviciului de Informații și Securitate, s-a argumentat că sursa promova „informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”.

În ultimii ani, Bogdan Țîrdea a  distribuit mai multe falsuri și speculații despre Uniunea EuropeanăNATOBanca Mondială, a etichetat societatea civilă din Moldova cu calificativele „caracatiță” și „mercenari” și a acuzat ONG-urile că ar fi „agenți străini” care lucrează împotriva statului la comanda lui George Soros. În schimb, în postările sale, Țîrdea mereu laudă Rusia și politica Kremlinului.

 

Mariana Colun,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
21 decembrie 2023 2222

Relevant

Comments 0