Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii august: Editorialiști cu nume inventate de Sputnik.md, poze trucate cu Maia Sandu și un noi minciuni despre vaccinul Gardasil

6 septembrie 2019 684
Articole, Falsurile lunii
Colaj

În august 2019, rețeaua ProFact Moldova a publicat două articole în care au fost demascați doi editorialiști de la Sputnik.md cu identitate falsă– Nicu Goncear și Elena Komolova. Tot în august, politicianul Mihai Ghimpu a distribuit, din nou, o fotografie falsă cu Maia Sandu, iar portalul Noi.md a continuat să sperie publicul cu dezinformări despre vaccinul Gardasil, utilizat pentru profilaxia cancerului de col uterin.

La 8 august 2019, portalul Noi.md a titrat: «Păziți-vă de aceste vaccinuri, ca de foc!» - avertizează presa străină”, articol în care se menționează că vaccinurile Gardasil „...sunt total inutile contra cancerului de col uterin, dimpotrivă, într-un șir de cazuri ele sporesc probabilitatea lui și că ar schilodi” fetele cărora li se administrează. Informația este falsă, bazată pe afirmații ale unor site-uri dubioase cu caracter religios. Într-un răspuns pentru portalul StopFals.md, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că din decembrie 2017 până în februarie 2019, în țara noastră au fost administrate 41.966 doze de vaccin Gardasil, fiind raportat un singur caz de reacție adversă, manifestat ca stres (sincopă).

Tot în august, jurnaliștii rețelei de fact-checking ProFact Moldova au demascat doi editorialiști falși de la Sputnik.md. În primul caz este vorba despre editorialistul Nicu Goncear, prezentat pe site-ul Sputnik.md ca fost locuitor al Chișinăului, domiciliat de 15 ani în Austria. De fapt, fotografia de profil a lui Nicu Goncear”, în care apare un bărbat zâmbitor în fața unui magazin de flori din orașul Viena, este trucată, alcătuită din mai multe bucăți de alte fotografii. În al doilea caz, este vorba despre editorialista Elena Komolova”, poza de pe Sputnik a căreia este manipulată digital prin combinarea fotografiilor a două persoane din Rusia: interpreta Sati Kazanova și modelul Elizaveta Moșonkina.

La sfârșitul lunii august, președintele de onoare al Partidului Liberal Mihai Ghimpu a publicat pe pagina sa de Facebook o imagine cu premierul Maia Sandu, având în piept așa-numita panglică a Sfântului Gheorghe. Este vorba de o poză falsă, photoshopată. În ziua de 9 mai 2019 Maia Sandu nu a purtat în piept această panglică.

În august, unele instituții media au mai distribuit, fără să verifice, poze trucate cu incendiile din Siberia. De exemplu, imaginea cu cerbul cu coarnele în flăcări a apărut prima dată în spațiul virtual la 19 septembrie 2016, pe portalul www.uhdwallpapers.org, specializat în crearea imaginilor pentru desktop și telefoanele mobile. 

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

 

Top falsuri ale lunii august 2019.pdf

 

6 septembrie 2019 684

Relevant

Comments 0