Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii martie: Maia Sandu s-a vaccinat pe ascuns, măștile de protecție conțin viermi, iar Parlamentul European interzice cuvintele „mamă” și „tată”

6 aprilie 2021 835
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În luna martie, cele mai multe dezinformări și speculații au vizat, ca și în lunile precedente, situația politică din R. Moldova și pandemia de COVID-19. Unele canale de Telegram și site-uri afiliate politic au distribuit falsul că președinta Maia Sandu s-ar fi vaccinat în taină și de aceea refuză imunizarea cu serul AstraZeneca, altele au dezinformat că Parlamentul European a interzis cuvintele „mamă” și „tată”, iar pe rețele sociale a fost viral un video în care un bărbat anunța că măștile de protecție ar conține viermi. Site-urile obscure de tip clickbait au continuat să publice diferite dezinformări, de exemplu că „o dată cu vaccinarea, moldovenilor le sunt introduse cipuri în braț”.

Dezinformări cu scopul blamării președintei

Președinta Maia Sandu, împreună cu trei fruntași ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-ar fi vaccinat „în taină”, a anunțat canalul de Telegram „Lustrația”. Mesajul a fost preluat rapid de către unii politicieni socialiști și de sursele lor media. Această informație este falsă, iar Președinția, dar și reprezentanții PAS, au dezmințit-o.

Masca de protecție, dușmanul „negaționiștilor”

Luna trecută, pe rețelele sociale a fost publicat un video, în care un bărbat anunța ca măștile de protecție ar conține viermi sau nanotehnologii, concluzie la care el a ajuns după ce a ținut masca deasupra unei cratițe cu apă fierbinte. Video-ul despre viermii din măști” a devenit viral, fiind distribuit de peste 108 mii de ori, adunând peste 8 mii de reacții. Portalul Stopfals.md a dezmințit aceste afirmații cu ajutorul fizicianului român Cristian Presură, stabilit în Regatul Țărilor de Jos. Cercetătorul a explicat că „viermii” pe care îi vedea bărbatul nu sunt altceva decât scame sau fibre din textilă.

Falsuri promovate de site-uri pro-Kremlin

Portalul cu politică editorială pro-Kremlin Sputnik.md, dar și alte site-uri din R. Moldova și România au publicat articole în care afirmă că Parlamentul European interzice cuvintele „mamă” și „tată”. Și în acest caz, este vorba de speculații și afirmații false. În realitate, la nivelul Parlamentul European (PE) a fost elaborat un glosar, menit să ajute personalul PE să comunice în mod corect și incluziv despre dizabilități, minorități sexuale și aspecte ce țin de rasă, etnie și religie. La capitolul despre persoanele LGBTI, glosarul nu interzice, ci recomandă înlocuirea termenilor „mamă” și „tată” cu cel de „părinte”, cu mențiunea „strict în contextul formularelor administrative și al contextelor asemănătoare”.

Același Sputnik.md a publicat un articol manipulator în care afirmă că, prin exercițiile militare navale „Sea Shield 2021”, care s-au desfășurat în România, NATO vrea să ajungă în regiunea transnistreană a R. Moldova. De fapt, exercițiile „Sea Shield 21” sunt parte a Programului NATO de instruire multinațională care se desfășoară din anul 2015.

Vaccinarea moldovenilor ca sursă de inspirație pentru autorii de știri false

Site-urile de știri false au continuat să răspândească dezinformări pe rețelele sociale, în speranța să obțină cât mai multe vizualizări. Unul din aceste site-uri a scris că în timpul vaccinării împotriva COVID-19, care a început pe 2 martie, moldovenilor le sunt introduse cipuri în braț. Alt site de falsuri a scris că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în aprilie și că opozantul rus Aleksei Navalnîi s-ar fi sinucis. Aceste și alte dezinformări au fost incluse în Cronica site-urilor de știri false din luna martie 2021.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md 

6 aprilie 2021 835

Relevant

Comments 0