Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii noiembrie: beneficiarii de ajutor social care au acasă televizor și bicicletă vor fi amendați, iar perioada de îngrijire a copilului nu se include în stagiul de cotizare

2 decembrie 2021 1114
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În luna noiembrie, unele modificări legislative au fost interpretate tendențios de sursele media cu politică editorială favorabilă Partidului socialiștilor. Kp.md a afirmat că în R. Moldova va fi creată o entitate nouă care va verifica beneficiarii de ajutor social dacă au acasă televizor, frigider sau bicicletă și îi va amenda dacă se constată că au făcut declarații false. Un alt mesaj speculativ „dedus” de unele surse media dintr-o modificare legislativă a dezinformat că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare pentru vârsta de pensionare. A continuat și dezinformarea la tema COVID-19. Luna trecută, mai multe site-uri au dezinformat că anticorpii rezultați după vindecarea de noul coronavirus oferă o protecție de până la doi ani.

Site-ul cu politică editorială în favoarea PSRM Kp.md a publicat un articol speculativ în care afirmă că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au propus crearea Inspectoratului Social de Stat, care îi va verifica pe beneficiarii de ajutor social dacă au acasă televizor, frigider sau bicicletă. Site-ul mai scrie că solicitanții care au mințit la completarea dosarului vor fi amendați cu 2500 de lei. În realitate, nu se va crea o nouă instituție cu abilități de control, ci va fi redenumită actuala Inspecție socială care există de 10 ani. Inspectorii vor continua să verifice corectitudinea completării anchetei, dar vor avea și atribuții de a constata contravențiile, întocmi procese-verbale și aplica sancțiuni contravenționale. Kp.md a dezinformat și când a afirmat că beneficiarilor de ajutor social care au televizoare, frigidere sau biciclete li se va retrage ajutorul și vor fi amendați.

Fals: Concediul pentru îngrijirea copilului nu se mai include în stagiul de cotizare

Unele portaluri afiliate politic au dezinformat și referitor la altă inițiativă legislativă, cea care vizează modificările la sistemul de pensii. Astfel, s-a speculat că, potrivit modificărilor propuse de PAS la Legea privind sistemul public de pensii, la calcularea pensiilor nu se vor lua în considerare mai multe perioade: anii de îngrijire a copiilor sau a persoanelor cu dizabilități, anii petrecuți în cadrul serviciului militar, dar și cei din perioada studiilor. De fapt, regulile standard de pensionare rămân aceleași, însă se introduce în premieră posibilitatea de pensionare anticipată, cu condiția îndeplinirii stagiului de cotizare stabilit de lege, iar în acest caz, într-adevăr nu vor fi luate în calcul unele perioade.

Fals: Anticorpii naturali sunt mai eficienți decât cei obținuți după imunizarea anti-COVID-19

Mai multe site-uri din România care publică frecvent diferite teorii ale conspirației despre COVID-19 și despre vaccinare, au dezinformat că anticorpii rezultați după vindecarea de noul coronavirus oferă o protecție de până la doi ani și ajută la evitarea formelor severe, sugerând că anticorpii naturali ar fi mai eficienți decât cei obținuți după vaccinare. Site-urile fac trimitere la un studiu al Universității Oxford care în realitate nu există. Potrivit experților în sănătate, durata protecției naturale după însănătoșire a persoanelor afectate de COVID-19 este individuală și depinde de imunitatea fiecăruia, în unele cazuri anticorpii pot proteja până la 8 luni.   

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

2 decembrie 2021 1114

Relevant

Comments 0