Portalul care te protejează de falsuri

FALS: La Chişinău sunt instruite grupuri de combatanţi pentru comiterea unor atacuri teroriste în regiunea transnistreană

16 ianuarie 2024 1533
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Aşa-numitul minister al securităţii de stat (mgb) din regiunea transnistreană a declarat că la sediile subdiviziunilor speciale ale instituţiilor de forţă din Republica Moldova sunt instruite grupuri speciale de combatanţi pentru comiterea unor atacuri teroriste în regiunea transnistreană, în activitățile de pregătire fiind implicați instructori străini, preponderent ucraineni. Informaţia este falsă. Cu câteva zile înainte de lansarea acesteia, spaţiul informaţional a fost inundat de alte falsuri şi manipulări care demonstrează că dezinformarea este una orchestrată.

„În cadrul instituţiilor de forţă din Moldova sunt instruite grupuri speciale de combatanţi”

Mgb-ul transnsitrean a publicat, pe 12 ianuarie, un comunicat de presă în care a anunţat despre punerea la cale a unor pretinse atacuri teroriste. „Conform informațiilor de care dispunem, în prezent, la sediile subdiviziunilor speciale ale instituţiilor de forţă din Republica Moldova, sunt pregătite, cu implicarea unor instructori străini, grupuri speciale de combatanţi (peste 60 de persoane, preponderent sosite din Ucraina şi care au experienţă de participare în acţiuni de luptă) care vor comite atacuri teroriste pe teritoriul rmn (n. r. – așa-numita „republică moldovenească nistreană”) având drept ţintă distrugerea unor obiective critice de importanţă vitală, organizarea unor diversiuni la obiective militare, răpirea sau lichidarea oficialilor de rang înalt din republică şi a şefilor instituţiilor de forţă”, notează comunicatul de presă plasat pe site-ul mgb-ului.

Informaţia a fost preluată de mediile pro-Kremlin

La scurt timp după afişarea comunicatului de presă, mai multe instituţii media pro-Kremlin au publicat articole în care afirmau că „ministerul securităţii de stat din Transnistria” dispune de date despre instruirea pe teritoriul R. Moldova a unor grupuri speciale de combatanţi care urmează să comită atacuri teroriste în „rmn”. În special, astfel de materiale au apărut pe Kommersant.ru, md.kp.media (Комсомольская правда в Молдове) şi TASS.

Agenţia de ştiri RIA NOVOSTI din Rusia a anunţat că instructori străini „pregătesc în R. Moldova grupuri de combatanţi cu misiunea de a comite atacuri teroriste şi diversiuni la obiectivele militare din Transnistria” (în original: «готовят в Молдавии боевые группы для совершения в Приднестровье терактов и диверсий на военных объектах»).

Despre pretinsele „atacuri teroriste puse la cale” au scris şi canalele de Telegram Insider Moldova şi Молдавский пистон. Pe canalul Insider Moldova a apărut menţiunea că anterior, „unul dintre generalii ucraineni deja a declarat că pe teritoriul ţării noastre au loc instruiri ale militarilor Forţelor Armate ale Ucrainei” (în original: «один из украинских генералов уже заявлял, что на территории нашей страны проходят тренировки военные ВСУ»).

Publicaţia respectivă a fost distribuită şi de canalul de Telegram Gagauznews, care, la rândul său, a condimentat-o cu elemente în măsură să inducă panică în societate: „Moldova se află în prag de război?” (în original: «Молдова на пороге войны?»).

Și Veaceslav Jucov, consilier municipal de Bălți, a publicat comunicatul de presă pe canalul său de Telegram, cu titlul „MGB din RMN: Pe teritoriul Moldovei sunt instruite grupuri de combatanţi care vor organiza atacuri teroriste în RMN” (în original: заголовком «МГБ МПР: На территории Молдовы готовят боевые группы для проведения террористических актов в ПМР»).

Pe Facebook postarea a fost distribuită pe unele grupuri şi pagini personale: Приднестровье-наш общий дом, Рыбница - город для жизни, РАДИО 1 ПМР, Елена Дмитриева, Приднестровье Онлайн etc., apărând și pe paginile Комсомольская правда в Молдове şi Gagauznews - Новости Гагаузии.

„Cu ce scop se înarmează Moldova?”

Cu câteva zile mai devreme, agenţia de ştiri TASS, cunoscută pentru politica sa pro-Kremlin, a publicat un interviu cu aşa-numitul preşedinte al regiunii nerecunoscute, Vadim Krasnoselski. În interviu, acesta a declarat că R. Moldova „se înarmează”. „Nimic nu se întâmplă fără vreun scop anume, iar în acest caz, la fel, banii, echipamentele, muniţiile, radarele pentru sistemele de apărare antiaeriană, la fel, ţintesc un scop bine determinat. Care ar fi acesta? Cu siguranţă nu este vorba despre apărare. Toţi actorii internaţionali, chiar şi partenerii occidentali ai Republicii Moldova, recunosc că Transnistria nu prezintă pericol pentru această ţară. Atunci de ce oare s-ar înarma? Conducerea Republicii Moldova nu oferă nişte răspunsuri clare la această întrebare, totuşi noi oricum înţelegem prea bine cum stau lucrurile” (în original: «Ничто не делается зря, и в этом случае деньги, техника, вооружение, радары ПВО тоже идут на определенную цель. Какие? Явно не для защиты. Все международные игроки и даже западные партнеры Республики Молдова признают, что Приднестровье не представляет опасности для этой страны. Так почему же они вооружаются? Руководство Республики Молдова не дает четких ответов на этот вопрос, но мы и так все понимаем»).

Informaţii false cu scop propagandistic

Maria Aramă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării R. Moldova, a menţionat într-un comentariu pentru Stopfals.md că informaţia conţinută în comunicatul de presă difuzat de mgb nu corespunde realităţii: „Informaţa este una falsă. De notat că din iunie 2023 Armata Naţională desfăşoară instruirea personalului ucrainean privind depistarea şi nimicirea obiectelor explozive, lucru care a fost anunţat public. Este vorba despre cursuri de instruire la care participanţii învaţă să identifice şi să nimicească obiectele explozive singulare pe loc. Activităţile de instruire sunt desfăşurate de specialiştii Batalionului de Geniu „Codru”.

Maria Aramă a precizat că instruirea are loc în cadrul cooperării cu țara vecină în domeniul umanitar și are drept scop protejarea populației civile de obiectele explozive și acordarea de sprijin în pregătirea militarilor ucraineni pentru desfășurarea activităților de deminare umanitară.

„Sunt informații provocatoare distribuite cu scop de propagandă. Sugerăm informarea din surse publice oficiale distribuite de autoritățile constituționale”, a comentat Biroul Politici de Reintegrare (BPR) a Republicii Moldova.

De notat că la 10 ianuarie 2024, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că Kremlinul ar putea relua implicarea regiunii transnistrene în eforturile de a provoca instabilitate în R. Moldova și a submina exporturile de cereale din Ucraina de-a lungul coastei de Vest a Mării Negre.

Instruire în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive

La 5 ianuarie, pe site-ul Ministerului Apărării din Ucraina, ArmyInform.com.ua, a fost publicat un interviu cu şeful Direcţiei Generale Doctrine şi Instruiri (J7) din cadrul Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, general-maiorul Oleksiy Taran. Oficialul a relatat despre țările implicate în instruirea armatei ucrainene ca aceasta să poată opune rezistență forțelor rusești de ocupație, fără a oferi prea multe detalii în sens. „O coaliție de 34 de state este implicată în organizarea activităților de pregătire pentru militarii Forțelor Armate ale Ucrainei în străinătate. Actualmente, aceasta include SUA, Marea Britanie, majoritatea țărilor din UE, Canada, Norvegia, Australia, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Moldova și Albania. Totodată din EUMAM (Misiunea de Asistență Militară a UE pentru Ucraina) nu fac parte Ungaria, Austria, Croația, totuși, instructori din țările enumerate sunt implicați în activităţile de instruire şi pregătire”, a declarat Taran.

Într-un comentariu oferit portalului NewsMaker.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Maria Aramă, a comunicat că ajutorul R. Moldova pentru militarii din Ucraina a constat în instruirea acestora în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, în cadrul unui training la Centrul de Excelenţă al Armatei Naționale, care s-a desfășurat în perioada 6 – 30 iunie 2023.

Comunicatul de presă al Ministerului Apărării al R. Moldova din 6 iunie 2023 într-adevăr anunța că specialiștii Batalionului de Geniu „Codru” vor desfășura instruirea colegilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei în materie de depistare și nimicire a obiectelor explozive. Trainingul a fost organizat în contextul asistenței umanitare oferite specialiștilor ucraineni pentru obținerea abilităților necesare în curățarea terenurilor de obiecte explozive, urmare a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Falsurile la subiecte militare, nelipsite de pe agenda propagandiştilor pro-Kremlin

Falsurile la subiecte militare sunt lansate de mai mulți ani în spațiul informațional al Republicii Moldova de către forțele și politicienii cu viziuni proruse.

Astfel, în decembrie 2021, câteva site-uri din Republica Moldova și din Federația Rusă, dar și platforme online afiliate regimului de la Tiraspol, au publicat articole în care au afirmat că „forțele speciale NATO au încercat să pătrundă în regiunea transnistreană”. Informaţia a fost dezminţită de Stopfals.md.

În cadrul exerciţiului „Scutul de foc 2022”, desfăşurat de Armata Naţională în septembrie 2022, tehnica militară care se deplasa pe drumurile naționale a devenit subiect al mai multor dezinformări și speculații pe rețelele sociale. Unii au comentat că ar fi vorba despre tehnica NATO care va fi folosită pentru a destabiliza situația din R. Moldova. Acest fals a fost dezmințit de Stopfals.md.

În octombrie 2022, deputatul socialist Bogdan Țîrdea, cunoscut pentru viziunile sale proruse, a distribuit un video în care apar trei camioane militare. Filmulețul era însoţit de un comentariu speculativ, care sugera că România și NATO vin să ocupe militar R. Moldova. În realitate, camioanele din imagini erau moldovenești și asigurau logistica unor exerciții militare internaționale pentru dezvoltarea capabilităților Armatei Republicii Moldova. Şi acest fals a ajuns pe agenda Stopfals.md.

În martie 2023, activistul găgăuz Ivan Bessarab a declarat că „Occidentul pompează armament în Moldova” şi că noi suntem tot mai aproape de un război, referindu-se în context la livrările de transportoare blindate din Germania. Stopfals.md a dezminţit falsul respectiv. Iar în luna aprilie 2023, fostul preşedinte Igor Dodon a lansat o declaraţie falsă în care afirma Republica Moldova și-a mărit bugetul apărării de patru ori.

În aceeaşi lună, Victor Petrov, deputat în cadrul Adunării Populare din Găgăuzia (care actualmente deţine funcţia de vice-preşedinte al Comitetului Executiv), a declarat că autoritățile moldoveneşti împing țara într-un conflict militar. Şi afirmaţa sa, la fel, a fost dezminţită de Stopfals.md. Vom nota  afilierea dintre acest politician şi site-ul Gagauznews, care distribuie frecvent ştiri dezinfomatoare lansate din Transnistria. La 26 februarie 2022, în a treia zi de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, portalul Gagauznews.md a fost blocat de către Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) pentru promovare de informații ce incită la ură și război.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Ai depistat informații false sau tendențioase în mass-media și/sau pe rețelele sociale?

Raportează-le pe https://semnale.stopfals.md/

 

16 ianuarie 2024 1533

Relevant

Comments 0