Portalul care te protejează de falsuri și manipulări mediatice

Falsuri recente

7 august 2020 148
Matematica unor instituții media politizate: „peste un milion” de beneficiari înseamnă, de fapt, circa 660 de mii  
30 iulie 2020 1978
FALS: Mai mulți ucraineni au decedat după ce li s-a administrat un vaccin american împotriva coronavirusului
27 iulie 2020 4029
O factură din Germania pentru „un test Covid-19” a pus pe jar câteva țări din Europa
23 iulie 2020 252
O promisiune electorală „rostogolită” de Igor Dodon de patru ani
20 iulie 2020 1327
VIDEO: Utilizarea măștilor NU provoacă hipoxie
17 iulie 2020 1252
CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE: Banda metalică de la măştile medicale este o antenă 5G, iar părinții sunt obligați să plătească câte 1500 de euro pentru a cumpăra calculatoare
15 iulie 2020 2968
Igor Dodon își asumă rolul de autor al unei inițiative legislative... lansată de alții
14 iulie 2020 223
Falsuri și narative anti-americane în jurul protestelor din SUA
9 iulie 2020 161
Laboratoare de arme biologice americane, inventate de laboratoarele media pro Kremlin
8 iulie 2020 814
Atacul clonelor pe Facebook – noua tehnică de clickbait, atac cibernetic și discreditare politică
5 iulie 2020 2355
FALS: Utilizarea măștilor provoacă hipoxie
30 iunie 2020 258
CRONICA DEZINFORMĂRII 7
26 iunie 2020 199
CRONICA DEZINFORMĂRII 6
25 iunie 2020 631
FALS: În ultimii ani, nici un reprezentant al ONG-urilor în domeniul drepturilor omului nu a fost în penitenciare
15 iunie 2020 3761
Coronavirus „alarmă falsă” – un fake-news internațional care a prins în România și R.Moldova
15 iunie 2020 858
FALS: Începe ciparea populației în octombrie 2020!

Pe fundalul pandemiei de COVID-19, revin „dezvăluirile” despre laboratoare secrete în Moldova care „produc boli periculoase”

26 aprilie 2020 681
Articole, COVID-19
Colaj

Câteva portaluri din Moldova au publicat recent un articol în care se sugerează că mai multe boli ar fi create artificial în laboratoarele speciale, în spatele cărora ar sta Occidentul, în special SUA, iar unele din aceste laboratoare funcționează în Ucraina și chiar în Republica Moldova. Acest text este un amalgam de speculații vechi și mai noi cu scopul de a inocula ideea că noul coronavirus, la fel ca și alte boli infecțioase grave, au fost create intenționat de Occident în calitate de arme biologice.

Portalul Ehomd.info a publicat recent articolul Молдова может стать эпицентром «биологического Чернобыля»” (în traducere: „Moldova poate deveni epicentrul unui „Cernobâl biologic”). Textul nu este semnat, iar autorul/autorii reiau teoria conspiraționistă că noul coronavirus ar fi, de fapt, o armă biologică creată intenționat de Occident, iar un laborator unde s-ar „pregăti” diverși viruși ar exista și în R. Moldova: „În presă și pe rețelele sociale se discută din nou despre problema prezenței unui laborator biologic secret al SUA în Moldova, care lucrează la dezvoltarea tulpinilor de boli infecțioase rezistente la latitudinile nordice cu scopul de a fi utilizate pe flora și fauna locală. Amenințarea este mai mult decât semnificativă, având în vedere pandemia COVID-19 globală, deoarece în prezent se discută despre faptul că virusul însuși ar putea fi creat de om și folosit ca armă biologică”. În articol este amintit Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) care colaborează cu Academia de Științe a Moldovei, menționându-se că acesta ar fi utilizat pentru „cercetări și teste pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei”, dar și un alt laborator unde ar avea loc „cercetări biologice secrete, la care participă nemijlocit STCU”. Textul nu prezintă nicio probă plauzibilă, conținând doar afirmații speculative fără dovezi.

Articolul a fost preluat, cu trimitere la Ehomd.info, și de portalul Newsmd.md, la rubrica „Bloguri”. Conform informației de pe Newsmd.md, la această rubrică pot publica texte toți utilizatorii înregistrați, fără pre-moderarea textului.

Informații calificate drept aberații

Despre Centrul științific-tehnologic din Ucraina (STCU) au scris în ultimii ani mai multe portaluri din Moldova. Astfel, acum un an, Bloknot-Moldova.md a insinuat că în Republica Moldova și în Ucraina s-ar produce și s-ar face experimente cu arme biologice pentru a fi utilizate împotriva Rusiei. Portalul Stopfals.md a dezmințit atunci aceste speculații. Directorul executiv al STCU, Curtis Bjelajac, a calificat aceste acuzații ca o dezinformare, în spatele căreia ar sta Federația Rusă: „Este o prostie curată, imaginația celor de la Kremlin. Noi nu ne ocupăm cu armele biologice, iar toate informațiile despre activitatea noastră sunt deschise pe pagina noastră web, inclusiv deciziile organelor de conducere, rapoartele financiare, rapoartele anuale”, a declarat el în aprilie 2019. Ministerul Apărării al R. Moldova la fel a dezmințit această informație, menționând că „Republica Moldova nu produce/testează careva arme biologice/viruși şi nici nu sprijină în nici un fel vreun stat, grup de state sau organizaţii internaţionale să fabrice sau să dobândească vreunul din agenţii/toxinele sus-enunţate”. Iar Serviciul de presă al Academiei de Științe a Moldovei a calificat drept „aberații totale” zvonurile despre laboratoare secrete și testarea anumitor viruși, precizând că în cadrul colaborării cu STCU în Republica Moldova nu a fost construit niciun laborator.

„Rețeta” dezinformării: cu cât mai multe speculații, cu atât mai bine

Autorii anonimi ai articolului publicat de Ehomd.info afirmă că în aceste laboratoare sunt create sau diversificate anumite boli, cum ar fi pesta porcină africană, care a provocat pierderi mari Republicii Moldova și Ucrainei: „Multe semne indirecte indică asupra faptului că o astfel de activitate în Moldova se desfășoară de mult timp. În 2018, pesta porcină africană a făcut ravagii în localități ca Vulcănești, Căușeni, Giurgiulești. Trebuie menționat că această epidemie a fost extrem de rezistentă la aceste latitudini nordice”.

În realitate, virusul de pestă porcină africană a afectat fosta URSS încă în anul 1977, fapt confirmat și de rapoartele unor instituții științifice rusești de stat, cum ar fi Institutul de Cercetări Științifice pentru Virologie și Microbiologie Veterinară al Academiei Agricole Ruse. (sursă: Всероссийский научно-исследовательский институт ветеринарной вирусологии и микробиологии Россельхозакадемии. Отчет о результатах изучения путей заноса и распространения африканской чумы свиней (АЧС) в Одесской области в 1977 году. Покров 2014).

Conform datelor statistice europene, România este de departe cel mai afectat stat din regiune de pesta porcină africană, urmată de Bulgaria. În acest an, în Ucraina au fost înregistrate doar cinci focare de pestă porcină africană.

„Epidemia de rujeolă din Ucraina”, despre care se vorbește în articol în încercarea de a argumenta că în regiune sunt „laboratoare secrete americane”, tot nu este o problemă locală, ci una globală. Organizația Mondială a Sănătății avertiza încă la începutul anului trecut în privința majorării cu 300% a cazurilor de îmbolnăviri de rujeolă la nivel mondial, fiind al treilea an consecutiv când se atesta creșterea numărului de cazuri. În anul 2018, peste 140 de mii de persoane în întreaga lume  au murit din cauza rujeolei.

Laboratoare, boli, obiective și atacuri militare dezmințite

În ultimii ani, portalul Stopfals.md a demontat mai multe informații false cu referire la laboratoare secrete și testarea armelor biologice în Republica Moldova, amenințări cu boli care ar fi aduse din Europa occidentală, construirea unor obiective militare străine sau chiar pregătirea unui atac al SUA asupra Transnistriei. De obicei, toate aceste dezinformări și speculații au fost dezmințite atât de statisticile și sursele oficiale, dar și s-au dovedit a fi false în timp.

Asemenea știri false apar frecvent și în alte state din regiune, iar jurnaliștii au demonstrat că este vorba de dezinformări preluate din presa pro-Kremlin.

Cornel Ciobanu

Stopfals.md

 

26 aprilie 2020 681

Relevant

Comments 0