Portalul care te protejează de falsuri

Pliant electoral PDM: promisiuni electorale versus realități

22 februarie 2019 1847
Articole
Captură foto

În ultimele zile de campanie electorală, în cutiile poștale ale locuitorilor municipiului Chișinău au fost distribuite pliante electorale ale Partidului Democrat din Moldova (PDM), editate într-un tiraj de un milion de exemplare, în care sunt lăudate realizările acestui partid, iar despre Blocul electoral ACUM și Partidul Socialiștilor din Moldova se fac afirmații că ar intenționa să reducă salariile și pensiile oamenilor. Portalul Stopfals.md a verificat afirmațiile din acest pliant, constatând că multe din informațiile publicate au caracter manipulator, iar unele afirmații nu corespund adevărului.

Intenții electorale prezentate ca realizări

Din pliantul electoral: PDM introduce alocația suplimentară de 200 de lei, lunar, pentru fiecare copil până la 18 ani.

Într-adevăr, la 22 ianuarie curent, liderul PDM Vladimir Platotniuc a anunțat într-o conferință de presă că PDM introduce alocația suplimentară de 200 de lei, lunar, pentru fiecare copil până la 18 ani. Însă o lege nu a fost adoptată încă, iar sursele de finanțare pentru realizarea acestei intenții nu au fost identificate.

Proiectul de lege care prevede acordarea de alocații lunare în sumă de 200 de lei pentru fiecare copil până la 18 ani a fost votat doar în prima lectură, cu o lună înainte de alegeri. Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de cel puțin două lecturi în Parlament. Astfel, „alocația de 200 de lei” nu este decât o promisiune electorală a PDM cu scopul evident de a atrage voturile familiilor cu copii minori.

Banii publici și finanțările externe confundate cu banii partidului

Din pliantul electoral: PDM a dublat numărul medicamentelor compensate și a asigurat un set de medicamente gratuite în farmacii

Începând cu 1 februarie 2019, cetățenii Republicii Moldova beneficiază de medicamente oferite gratuit din lista celor compensate. Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, costul produselor farmaceutice este acoperit din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), deci din impozitele cetățenilor.

Din pliantul electoral: PDM a reușit să modernizeze 1600 km de drumuri în 2018

Proiectul „Drumuri bune” promovat de PDM se implementează din bani publici. Într-o analiză realizată de Centrul Analitic Expert Group, se arată că drumurile au fost reparate din următoarele surse: proiectele finanțate din surse externe - 2 314,2 milioane de lei;  alocații din Fondul Rutier pentru întreținerea și reparația drumurilor naționale - 972,5 milioane de lei; transferuri din Bugetul de Stat la Autoritățile Publice Locale (APL) - 743,4 milioane de lei; pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor în cadrul proiectelor dezvoltate de Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului - 39,0 milioane de lei.

Din pliantul electoral: PDM a crescut pensiile și salariul mediu pe economie

La 23 octombrie 2018, liderul democraților anunța despre lansarea unui nou proiect – „Salarii bune pentru Moldova” care va fi implementat grație creșterii economiei țării și va viza, în prima etapă, peste 150 de mii de bugetari din educație, sănătate, asistență socială și autorități publice locale. Salariile ar urma să fie majorate cu 20%, 50% sau 90%. El a mai anunțat că în 2019 ar urma a doua etapă a reformei.

Într-adevăr, datele oficiale arată că în ultimii ani s-a înregistrat o majorare a salariului mediu pe economie. Potrivit Biroului Național de Statistică, salariul mediu a avut următoarea evoluție din 2015 până în 2018: 4300 lei în 2015 și 5906 lei în 2018. În opinia lui Veaceslav Negruța, expert în finanțe la Transparency-International Moldova, majorările salariale nu au fost influențate de activitatea vreunui politician sau partid, dar depind de unii factori economici. Salariul mediu nu reflectă situația fiecărui om, pentru că majorările au vizat doar o anumită categorie de populație, iar pentru alte categorii s-au micșorat, adică puterea de cumpărare s-a redus. Atunci când salariul mediu pe economie crește din contul majorării de salarii în sectorul public, iar în sectorul privat stagnează sau se reduce - este un prim semnal că urmează o ajustare considerabilă a prețurilor sau o problemă cu creșterea economică. Dezechilibrele financiare generate de populisme, de regulă, se termină cu ajustări radicale după alegeri care costă fiecare cetățean și societatea în întregime. Aceste costuri, de regulă, sunt sub formă de creșteri ale prețurilor, tarifelor, deprecierea monedei naționale. Respectiv, politicile publice responsabile sunt mult mai importante pentru o creștere previzibilă decât mesajele electorale de consum imediat electoral”.

Din pliantul electoral: PDM a stopat închiderea școlilor din țară și a renovat grădinițe

În realitate, datele statistice arată că în perioada 2016 -2018, de când Guvernul este condus de democratul Pavel Filip, au fost închise 80 de școli. Astfel, afirmația că închiderea școlilor a fost „stopată” de PDM nu este adevărată.

 

Anterior, portalul Stopfals.md a dezmințit informația privind renovarea grădinițelor, realizare pe care și-o atribuia PDM. În realitate, cele 845 de instituții preșcolare din țară au fost reparate și echipate din surse financiare oferite de Guvernul României, iar modernizarea acestora a început cu doi ani înainte de la investirea Cabinetului de miniștri, condus de Pavel Filip.

Vedeți și: Pliant electoral PDM, cu falsuri despre concurenți

 

Lilia Zaharia, Rodica Malic

Stopfals.md

22 februarie 2019 1847

Relevant

Comments 0