Portalul care te protejează
de falsuri

Sputnik: UE nu i-a făcut Moldovei invitație de aderare. Expert: procedura de invitare nu există

20 august 2019 1113
Articole
Captură foto
Sursa: Sputnik.md

La 16 august 2019, portalul Sputnik Moldova a publicat un editorial în care abordează aspecte ale politicii externe ale Republicii Moldova. În textul întitulat ”De ce Nicolae Popescu consideră că rușii nu sunt demni să fie prieteni cu moldovenii”, autorul susține ideea că Republica Moldova ar trebui să tindă spre aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și nu spre Uniunea Europeană (UE), iar drept argument aduce faptul că UE nu a invitat Moldova până în pezent să adere.

”Niciodată Uniunea Europeană nu i-a făcut o invitație de integrare Republicii Moldova și, este mai mult decât probabil, nu-i va face nici de acum încolo. (...) Situația cu Uniunea Economică Eurasiatică este exact inversă. Încă acum câțiva ani, țara noastră a fost invitată să facă demersurile necesare pentru a deveni membru al Uniunii Economice Eurasiatice”, se afirmă în articol.

Reporterii ProFact Moldova au verificat dacă procedura de aderare la UE presupune și o etapă de invitare. Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene prevede: „Orice stat european care respectă valorile prevăzute la articolul 2 (al Tratatului – demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept, drepturile omului) și care se angajează să le promoveze poate solicita să devină membru al Uniunii. Parlamentul European și parlamentele naționale sunt informate cu privire la această cerere. Statul solicitant adresează cererea sa Consiliului, care se pronunță în unanimitate după consultarea Comisiei și după aprobarea Parlamentului European, care se pronunță cu majoritatea membrilor din care este constituit. Criteriile de eligibilitate aprobate de Consiliul European se iau în considerare. Condițiile admiterii și adaptările impuse de aceasta tratatelor pe care se întemeiază Uniunea fac obiectul unui acord între statele membre și statul solicitant. Acest acord se supune ratificării de către toate statele contractante, în conformitate cu normele lor constituționale”. 

De asemenea, pe site-ul Consiliului European dedicat politicii de extindere sunt explicați pașii necesari de făcut pentru statele care vor să adere la UE. Chiar pe prima pagină, se spune: ”Primul pas este îndeplinirea de către țara în cauză a criteriilor de aderare”. Criteriile, stabilite încă în anul 1993 și cunoscute sub denumirea de ”criteriile de la Copenhaga”, includ o serie de condiții democratice, economice și politice pentru țările care doresc să adere. În niciunul dintre articole nu există vreo mențiune despre faptul că UE invită țările.

Fostul ministru adjunct de Externe: Tratatul UE nu prevede o procedură de invitare a statelor

Solicitat de ProFact Moldova, fostul ministru adjunct de Externe, Iulian Groza, în prezent director executiv al Institutului de Politici și Reforme Europene, notează că Tratatul Uniunii Europene nu prevede procedura invitării unui stat terț să devină membru al UE. ”În cazul UE nu există o practica de invitare în general, pe când în cazul Uniunii Economice Eurasiatice ea există, deși nu e descrisa in art. 9 al Acordul de bază de creare a UEE”, a explicat Iulian Groza.

Autorul aticolului de pe portalul Sputnik invocă drept argument că Moldova a fost invitată în UEE o declarație făcută în anul 2016 de președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev. Într-un interviu pentru TV Russia 24, Nazarbaev a spus, citat de portalul rus Finansovîe Vesti: „Vom examina cererea Moldovei, în cazul în care va fi depusă". Republica Moldova nu a depus până acum cerere de aderare la UEE.

”Respectiv, abordarea autorului articolului este una tendențioasa și induce în eroare cititorul, urmărind scopul de a prezenta de o manieră simplificată, în opoziție, anumite atitudini obiective ale UE și UEE, punând accept pe invitație. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar accepta, prin absurd, logica autorului, pentru aderarea la o anumită organizație nu este suficient simplul act al invitării unui stat terț. Acel stat trebuie să întrunească anumite criterii clare de aderare și trebuie să negocieze un acord de aderare, care trebuie ratificat de Parlament, si eventual supus unui referendum național înainte de semnare sau de intrarea în vigoare a acestuia. De asemenea, aderarea la organizația respectivă trebuie să fie o alegere suverană a cetățenilor și să corespundă prevederilor Constituției, legilor țării”, a mai explicat expertul în politică externă Iulian Groza.

Uniunea Economică Eurasiatică este o structură regională creată în anul 2000, statele membre și fondatoare fiind Rusia, Belarus, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan. În anul 2006, în componența UEE a fost acceptat și Uzbekistanul, însă în anul 2008 această țară și-a încetat activitatea în cadrul organizației. Republica Moldova are statut de observator pe lângă UEE. Asta presupune dreptul de a participa la ședințele publice ale organelor de conducere ale UEE, acces la documentele și deciziile Uniunii, nu și dreptul de vot.

ProFact Moldova

 

 

20 august 2019 1113

Relevant

Comments 0