Portalul care te protejează de falsuri

Uniți prin falsuri: Cum socialiștii, comuniștii și șoriștii au făcut front comun împotriva referendumului

1 octombrie 2024 1430
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Avalanşa de dezinformări despre viitorul referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este animată concomitent de câteva partide pro-ruse. În ultima perioadă, socialiștii, comuniștii și reprezentanții Blocului Victorie, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, promovează aceeași idee, conform căreia, în urma referendumului, în Constituție ar putea fi introduse orice modificări în măsură să „ne aducă război” și să provoace „dispariția” R. Moldova.

„Sperietorile” despre referendum: război, pierderea suveranității și a integrității teritoriale

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor, a lansat o „sperietoare”, afirmând că PAS aflată la guvernare vrea să obțină dreptul de a „face harcea-parcea din Constituție, la indicația Occidentului” (în original: «кромсать Конституцию, по указанию Запада»), iar, în final, R. Moldova va dispărea de pe harta politică a lumii” (în original: «не окажется на политической карте мира»). Enunțurile politicianului au fost citate și de deputatul socialist Bogdan Țîrdea.

La rândul său, Alexei Lungu, liderul partidului Șansă, a declarat că referendumul poate genera un război. „Prin referendum, nu prin votul poporului, ei pot declara cuiva un război și se pot implica într-un conflict” (în original: «Через Конституцию, а не через голос народа они могут объявить войну кому-то и пойти на конфликт»), a spus Lungu într-un interviu oferit postului TV online MD24, care promovează activ retorica anti-europeană. Videoul a fost publicat și pe pagina acestui post pe Facebook (ștearsă, între timp), precum și pe canalul de Telegram Salut Молдова!. La 23 septembrie, videoul a apărut și pe site-ul PRAVDA Молдавия, care a citat același canal.

„Sperietori” similare sunt răspândite și pe TikTok. Bunăoară, într-un video publicat la 15 septembrie, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat că referendumul este „periculos” pentru țară. Iar pe canalul Moldovanews.24 a fost publicat un video intitulat „Moldova va deveni colonie a UE” (în original: «Молдова станет колонией ЕС»). În acest filmuleț, deputatul Alexandr Nesterovshi declară că referendumul se va solda pentru Moldova cu „pierderea independenței” (în original: «потере независимости»). Vom nota că, în mai 2024, socialistul Nesterovshi a devenit membru al partidului Renaștere – Возрождение, afiliat lui Ilan Șor.

Nina Dimoglo, moderatoarea postului de televiziune TVC21, a anunțat că interpretarea chestiunii propuse pentru referendum „poate fi folosită de Maia Sandu și PAS pentru a introduce în Constituție orice număr de modificări diverse în Constituție, sub pretextul nevoii de a asigura cursul european al țării” (în original: «может быть использована Майей Санду и PAS для внесения любого количества разных изменений в Конституцию под предлогом необходимости обеспечения европейского курса страны»). Un video cu această afirmație a fost publicat de canalele de Telegram Salut Молдова! şi Sputnik Молдова. Într-o postare pe Facebook, la fel, este făcută afirmația că referendumul „le va permite autorităților să introducă în Constituție orice modificări” (în original: «позволит властям вносить любые изменения в Конституцию»).

Această narațiune este promovată și de ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon. Astfel, la 27 august, acesta că guvernarea PAS poate „impune în Constituție prevederi prin care să pierdem și din suveranitate, și din neutralitate, și din integritatea teritorială, iar în cele din urmă – să pierdem și statalitatea moldovenească” (în original: «включить в Конституцию такие положения, из-за которых мы потеряем и суверенитет, и нейтралитет, и территориальную целостность и в итоге молдавскую государственность»). Afirmațiile acestuia au fost citate de canalele de Telegram Аргументы и факты в Молдове, Блокнот Молдова 🇲🇩, Călin | Кэлин și Молдавский Крот. Postarea lui Dodon a fost preluată și de Petru Burduja, colegul său de partid.

Ce prevăd modificările la Constituție?

În realitate, modificările care urmează a fi introduse în Constituție dacă referendumul va avea loc și majoritatea alegătorilor vor vota „Da” sunt stabilite clar. Acestea au fost expuse și în buletinele de vot aprobate la 10 septembrie de Comisia Electorală Centrală și care vor fi eliberate alegătorilor în ziua scrutinului. Astfel, textul Constituţiei urmează a fi completat cu Titlul V1Integrarea în Uniunea Europeană” cu articolul 1401 care prevede:

„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică. 

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Modificările intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Referendumul constituțional este legal. La 16 mai 2024, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat data desfășurării referendumului, iar Curtea Constituțională a confirmat posibilitatea de organizare concomitentă a alegerilor și a referendumului. În avizul său din 16 aprilie 2024, Curtea Constituțională a menţionat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent şi unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă.

Vom remarca şi faptul că cele 27 de state membre ale UE îşi menţin în totalitate suveranitatea şi independenţa.

Dezinformează de ani de zile

Comuniştii, socialiştii şi şoriştii răspândesc frecvent informaţii false şi speculative despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE. Astfel, în martie curent, la Comrat, reprezentanții PCRM distribuiau foi volante cu afirmaţia că desfăşurarea referendumului ar fi ilegală. În iunie, entitățile afiliate lui Șor au lansat campania de dezinformare anti-UE și anti-referendum Stop EU Moldova. În iulie, Igor Dodon declara că referendumul este „ilegal” și vine „în detrimentul suveranităţii”. În septembrie a început o nouă campanie de dezinformare Nu Acum, ea a fost lansată prin intermediul site-ului web Nuacum.eu și la fel are legături cu Șor.

Și prezentatoarea TV Nina Dimoglo a răspândit falsuri anterior. Ea susținea că pe oamenii de afaceri din Republica Moldova „îi așteaptă falimentul pe piețele statelor europene” (în original: «грозит банкротство на рынках европейских государств»,) și că în 2023, în cadrul reformei universitare, „au fost închise 22 de instituții de învățământ” (în original: «были закрыты 22 учебных заведения»). Vom aminti că în cadrul scrutinului parlamentar din 2019 Dimoglo a candidat pe listele fostului partid Șor (recunoscut neconstituțional), iar anterior a fost delegată în calitate de reprezentantă a formațiunii respective la Comrat. Potrivit raportului Consiliului Audiovizualului, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din noiembrie 2023, Nina Dimoglo, în calitatea sa de prezentatoare GRT, a făcut publicitate electorală camuflată pentru Partidul „Renaștere – Возрождение” (o formațiune politică pro-rusă). Ea a fost angajata mai multor instituții media, inclusiv a unor posturi cu politică editorială pro-Kremlin și asociate oligarhului fugar Ilan Șor. În perioada 2015-2023, a fost succesiv prezentatoare la Sputnik Moldova, Moldovenii.md, GRT ș. a.

Nici pentru politicianul Alexei Lungu nu este primul caz când acesta se angajează în dezinformări. Anterior el declara că, după alegerile parlamentare din 2025, profesorii din R. Moldova „își vor pierde locurile de muncă din cauza optimizării și închiderii școlilor de la sate”. Tot acesta a lansat falsurile potrivit cărora „Armata Națională a Republicii Moldova va deveni parte a Armatei României” și că „fiecare cetățean al Republicii Moldova este amenințat” din cauza modificărilor despre „trădarea Patriei” introduse în legislație. Anterior, Lungu a activat la instituții media afiliate oligarhului fugar Vlad Plahotniuc și Partidului Socialiștilor.

Canalul MD24 s-a lansat în septembrie curent şi, se presupune, este administrat din Rusia. Canalul distribuie conţinut pe diferite platforme, promovând nu doar falsuri despre referendum, ci şi alte dezinformări, inclusiv prin intermediul politicienilor afiliaţi lui Ilan Şor, precum şi a celor care au conexiuni cu Igor Dodon. În calitate de moderatori apar mai mulţi pseudojurnalişti care anterior au activat la unele posturi pro-ruse, iar în ultimii ani au părăsit R. Moldova.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

La acelaşi subiect: STOPFALS! PREZINTĂ ADEVĂRUL DESPRE INTEGRAREA R. MOLDOVA ÎN UE

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

1 octombrie 2024 1430

Relevant

Comments 0