Portalul care te protejează de falsuri

(VIDEO, INFOGRAFIC) 2023: Top 5 falsuri despre integrarea europeană a Republicii Moldova

18 ianuarie 2024 34371
Articole, Multimedia, Gândește critic!, Falsurile lunii
Colaj: Stopfals.md

Majoritatea populației Republicii Moldova este împotriva aderării la Uniunea Europeană (UE), care nu-și mai poate permite extinderea pentru că nu mai are resurse și oferă R. Moldova doar credite la dobânzi exorbitante. În același timp, UE condiționează oferirea de granturi prin creșterea vârstei de pensionare și propaganda LGBT, iar Parlamentul European a cerut Republicii Moldova să legalizeze căsătoriile dintre persoanele de același sex și să permită vânzarea pământului către străini. Aceste falsuri au fost printre cele mai intens promovate în anul 2023 în Republica Moldova, atunci când vorbim despre procesul de aderare la Uniunea Europeană și relația cu blocul comunitar. Falsurile au fost propagate în mod special de politicieni pro-ruși și publicații online cu politică editorială pro-Kremlin.

FALS 1: UE nu-și mai poate permite extinderea pentru că nu mai are resurse

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a declarat în noiembrie 2023, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, că din cauză că UE se confruntă cu o amplă criză politică, socială, economică și demografică, nu mai are resurse și nu-și mai poate permite extinderea.

Portalul Stopfals.md a demonstrat că această declarație nu corespunde adevărului. Delegația UE în R. Moldova a subliniat că în blocul comunicat nu există nicio criză socio-economică. „Extinderea este una dintre cele mai de succes politici ale UE și continuă să fie pe primul loc pe agendă, așa cum au demonstrat deciziile recente de a include în acest proces încă trei țări, inclusiv R. Moldova. Aceste decizii au fost adoptate de toate statele membre ale UE în unanimitate. Acest lucru demonstrează în mod clar importanța pe care statele membre ale UE o acordă extinderii. Nu există nicio criză socială și economică în UE, iar cifrele referitoare la performanța economiilor UE și a piețelor muncii sunt cea mai bună dovadă în acest sens”, se arată într-un răspuns oferit portalului Stopfals.md de reprezentanții Delegației UE la Chișinău.

Statisticile, dar și prognozele organizațiilor internaționale de profil, îl contrazic pe deputat. Acestea arată că deși creșterea economică a UE este mică, nu este vorba de criză. Potrivit Eurostat, economia Uniunii Europene a crescut cu 0,3% în primele nouă luni ale anului 2023. Ultimul studiu al Fondului Monetar Internațional, publicat în luna octombrie, arată că după creșterea economică de 3,3% în zona euro în 2022, pentru acest an este prognozată o majorare de 0,7%, iar în 2024 - de 1,2%.

La o lună după afirmațiile lui Țîrdea privind imposibilitatea extinderii UE din cauza lipsei resurselor, liderii statelor membre au decis să deschidă negocierile de aderare la blocul comunitar cu Ucraina și R. Moldova.

FALS 2: Majoritatea populației este împotriva aderării la Uniunea Europeană

Potrivit secretarului executiv al Platformei „Uniunea Populară”, Veaceslav Perju, marea majoritate a cetățenilor din R. Moldova optează pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, nu pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru „Sputnik на русском”, publicat pe 16 noiembrie 2023.

„Se creează impresia că există două realități: poporul și datele sondajelor sugerează că marea majoritate a moldovenilor se pronunță pentru intensificarea relațiilor de prietenie cu Rusia și cu alte țări din CSI, la fel, ei se pronunță pentru statalitatea moldovenească, pentru istoria Moldovei, pentru limbă. Însă Președinta, Parlamentul și Guvernul reprezintă, de fapt, o forță unită prooccidentală și optează pentru un alt vector. Situația în cauză este uimitoare. Iar marea majoritatea în țara noastră este extrem de preocupată de această situație”, a afirmat Perju. Aceste declarații au fost distribuite și pe alte platforme online.

Stopfals.md a dezmințit acest fals. Conform majorității sondajelor de opinie efectuate și făcute publice în ultimii ani în R. Moldova, ideea privind aderarea la Uniunea Europeană se bucură de susținerea majorității cetățenilor.

Astfel, sondajul „Percepția cetățenilor cu privire la procesul de integrare europeană al Republicii Moldova”, realizat de IPRE și CBS-AXA și făcut public la 11 iulie 2023 denotă că 59,2% dintre cetățeni susțin aderarea Moldovei la UE, iar, în eventualitatea unui referendum la acest subiect, 55,4% dintre cetățeni ar vota „pentru” și 30,6% ar vota „contra”.

Totodată, sondajul de opinie anual, ediția 2023, al Programului „VECINII UE de la Est”, realizat în februarie și făcut public în septembrie, arată că percepțiile moldovenilor față de UE se îmbunătățesc cu fiecare an. Potrivit rezultatelor sondajului, 62% dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE (+10% față de părerile din 2016), în comparație cu doar 8% care au o părere negativă (în scădere de la 17% în 2016).

Rezultatele ultimului „Barometru” al companiei iData, publicat la 2 noiembrie 2023, sugerează că 60,6% dintre respondenți susțin aderarea R. Moldova la UE, în comparație cu 33,1% care s-au declarat împotrivă.

Conform Barometrului Opiniei Publicepublicat de IPP la 4 septembrie 2023, dacă va fi organizat un referendum privind aderarea Moldovei la EU atunci 49,7% dintre respondenți ar vota „pentru”, iar 32,8% s-ar pronunța „împotrivă”. În general, rezultatele BOP din ultimii trei ani demonstrează, cu unele excepții, că majoritatea cetățenilor ar susține aderarea Republicii Moldova la UE, chiar dacă pe parcursul ultimului an această susținere s-a diminuat un pic.

Preferințele populației față de statutul de membru al UE s-au conturat și în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, precum și în cadrul scrutinului prezidențial din noiembrie 2020. La scrutinul local partidele proeuropene au acumulat aproape 60% din voturi, iar PAS, formațiunea aflată acum la guvernare, a acumulat 52,80% din sufragii. În turul doi al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie 2020, Maia Sandu, candidată proeuropeană, și-a asigurat 57,72% din voturi, devansându-l pe oponentul său Igor Dodon (42,28%), care se pronunța pentru extinderea integrării în CSI și o cooperare mai strânsă cu Rusia.

FALS 3: UE nu-i mai oferă granturi R. Moldova, ci doar credite la dobânzi exorbitante

Pe 16 noiembrie 2023, Bogdan Țîrdea a publicat o secvență dintr-un interviu oferit Sputnik Moldova, într-un context în care încerca să argumenteze că Uniunea Europeană este la „marginea prăpastiei” și pe „punctul de a exploda”: „UE nu are bani pentru extindere, nici pentru investiții, nici pentru ajutor real. Nu vedeți că ne dă doar credite la procente nebune și în condiții sălbatice?”.

Portalul Stopfals.md a scris că datele furnizate de Guvern și de structurile europene denotă că afirmațiile lui Țîrdea sunt false, iar UE rămâne unul dintre cei mai mari donatori externi ai Republicii Moldova. Delegația Uniunii Europene la Chișinău a notat, într-un comentariu pentru Stopfals.md, că în ultimii doi ani UE a pus la dispoziția R. Moldova sprijin financiar de peste 1,2 miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate reprezintă granturi, adică asistență nerambursabilă.

„Guvernul RM negociază cu UE Planurile Anuale de Acțiuni (PAA) finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). PAA cuprind proiectele ce vor fi finanțate prin asistență nerambursabilă de Comisia Europeană”, potrivit unei note informative transmise pentru Stopfals.md de secretarul de stat la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene. Astfel, în 2021 PAA a prevăzut asistență nerambursabilă Republicii Moldova în valoare de 52 de milioane de euro, în 2022 - 40, iar în 2023 - 31 de milioane de euro.

În plus, la 2 iulie 2021, Comisia Europeană a aprobat Documentul Comun de Lucru (Joint Staff Working Document) 4 - Recuperare, reziliență și reformă: prioritățile Parteneriatului estic post-2020, care prevede 5 inițiative emblematice (flagships) pentru Republica Moldova, finanțate de UE. Este vorba de o sumă totală de peste 1,6 miliarde de euro pentru domenii ca dezvoltarea infrastructurii și conectivității rutiere, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și creșterea eficienței energetice. Acești bani sunt oferiți ca împrumuturi, granturi și scheme de garantare.

Trebuie precizat că și anul viitor Uniunea Europeană va oferi granturi Republicii Moldova, potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru 2024. Mai exact, este vorba de 62,5 milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară (MFA) și sprijin bugetar.

FALS 4: Parlamentul European a cerut R. Moldova să legalizeze căsătoriile dintre persoanele de același sex și să permită vânzarea pământului către străini

Unele dintre narațiunile vechi ale propagandei pro-Kremlin, care se referă la „căsătoriile persoanelor de același sex” și „vânzarea pământului străinilor”, au fost promovate în R. Moldova și în 2023. În acest scop, încă din decembrie 2022, ca „rampă de lansare” a fost folosită o Rezoluție a Parlamentului European.

Astfel, pe rețelele sociale, dar și în unele surse media cu politică editorială pro-Kremlin, au fost promovate speculații legate de Rezoluția Parlamentului European cu privire la Raportul anual referitor la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. În mesajele diseminate se menționează că autoritățile europene ar impune autoritățile moldovenești să legalizeze căsătoriile dintre persoane de același sex sau să permită vânzarea de terenuri agricole către cetățenii străini.

Site-ul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a publicat un comunicat în care anunță că „se opune categoric mai multor puncte” din Rezoluție. Narațiunea „căsătoriilor persoanelor de același sex” a fost folosită și de PSRM în ultimele campanii electorale. De această dată, socialiștii au afirmat că Parlamentul European, prin această Rezoluție (punctul 52), „solicită autorităților moldovenești să legalizeze căsătoriile dintre persoane de același sex, ceea ce reprezintă o insultă directă la adresa credinței creștin-ortodoxe a poporului moldovenesc, a valorilor tradiționale, a bazelor și moralei societății moldovenești”.

În realitate, Rezoluția include mai multe recomandări și propuneri, și nu condiționalități, iar experții consideră că aceste speculații urmăresc denigrarea UE. Portalul Stopfals.md a dezmințit aceste falsuri aici și aici.

FALS 5: UE condiționează oferirea de granturi prin creșterea vârstei de pensionare și propaganda LGBT

Grigorii Uzun, fost candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, a afirmat în campania electorală că orice grant de la UE și orice împrumut de la FMI prevăd condiții ca promovarea propagandei LGBT în școli și creșterea vârstei de pensionare. „Orice grant care ajunge în Moldova sau, în particular, în Găgăuzia… credite de la Fondul Monetar Internațional, toate se oferă sub anumite condiții. Se cere, în schimb, ridicarea vârstei de pensionare, apoi va trebui să implementăm valori care ne sunt străine, ca copiilor în școli să li se predea valorile LGBT”, a declarat Uzun în aprilie 2023.

Ambele afirmații sunt narațiuni folosite frecvent de propaganda pro-Kremlin și nu corespund adevărului. UE nu a condiționat vreodată oferirea de granturi sau credite de propaganda LGBT în școli sau creșterea vârstei de pensionare. Portalul Stopfals.md a dezmințit acest fals.

 

Mihai Avasiloaie,

Stopfals.md

 

Nu crede falsurilor și manipulărilor! Gândește și analizează.

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

18 ianuarie 2024 34371

Relevant

Comments 0