Falsuri recente
Proaspătul ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a lansat un șir întreg de falsuri într-un interviu oferit pentru Radio Rossii (Радио России), acestea fiind citate atât de Ambasada Rusiei la Chișinău, cât și de un șir de site-uri din Federația Rusă și din Republica Moldova, dar și pe rețelele de socializare. O parte din acestea au fost dezmințite chiar de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău, iar altele sunt contrazise de experți sau de datele statistice.
Cel puțin 9 falsuri ale lui Ozerov
În interviu, diplomatul a vorbit despre „respectul Rusiei” față de suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea Republicii Moldova, chiar dacă menține trupe și muniții în stânga Nistrului, precum și a scos în evidență așa-numita rusofobie din R. Moldova, exagerând în privința importanței relațiilor economice cu Rusia. De asemenea, Ozerov a atacat Occidentul, acuzându-l de scindarea societatății moldovenești și că ar încerca să atragă R. Moldova într-un bloc militar „agresiv anti-rus”. Totodată, Oleg Ozerov a afirmat că anexarea Basarabiei la Imperiul Țarist în 1812 a fost primită „cu recunoștință” de populația locală și că în Moldova cultura s-a dezvoltat într-o legătură „fructuoasă” cu cea rusă.
Declarațiile ambasadorului au fost condamnate de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, care le-a calificat drept „false și nefondate”.
Tezele diplomatului rus au fost citate pe canalul de Telegram al Ambasadei Rusiei la Chișinău, fiind preluate de un număr mare de pagini web din Republica Moldova, (aici, aici, aici, aici) și Federația Rusă (aici, aici), canale de Telegram (aici, aici, aici, aici), dar și pe Facebook.
1, 2, 3… falsuri într-o propoziție
„Prioritar pentru Federația Rusă este respectul pentru suveranitatea Republicii Moldova, integritatea teritorială a acesteia și statutul său de neutralitate consacrat în Constituție”, a afirmat Oleg Ozerov.
În realitate, Federația Rusă este cea care încalcă aceste principii constituționale ale R. Moldova, potrivit MAE: „Rusia este singurul stat care încalcă pe durată lungă de timp neutralitatea constituțională prin prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, împotriva voinței statului nostru”.
Prezența trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova încalcă și sfidează suveranitatea sa, a comentat pentru Stopfals.md expertul în securitate Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare. Potrivit acestuia, Rusia privește în continuare R. Moldova și fostele republici sovietice drept aria sa de interese și așteaptă docilitate din partea acestora. „Eu admit că Ozerov, Serghei Lavrov, Vladimir Putin, atunci când vorbesc despre respectul Rusiei pentru suveranitatea Republicii Moldova ar putea fi foarte sinceri, deoarece, așa cum văd ei suveranitatea nu doar a Moldovei, dar a oricărei țări care a fost parte a fostului imperiu sovietic, consideră că o Moldovă suverană ar fi cea care nu ascultă ce spune Bruxelles-ul, Washingtonul și oricine altcineva în afară de Moscova. Așa consideră ei, că asta ar fi suveranitatea adevărată, dar asta nu corespunde adevărului”, a comentat Alexandru Flenchea.
Amintim că Moscova își menține trupele și munițiile pe teritoriul suveran al R. Moldova - în stânga Nistrului - în pofida angajamentelor asumate la Summitul OSCE de la Istanbul din 1999 de a le retrage până la sfârșitul anului 2002. De asemenea, Moscova a sprijinit mereu separatismul transnistrean atât financiar, cât și politic, și a amenințat în mai multe rânduri, mai deschis sau mai voalat, prin diferiți emisari ai săi, că ar putea recunoaște independența regiunii secesioniste sau chiar ar putea-o anexa.
FALS 4: Populația autohtonă a primit cu recunoștință anexarea de la 1812
„Intrarea Moldovei în componența Imperiului Rus în 1812 a fost primită cu recunoștință de către populația locală, care avusese mult de suferit sub jugul otoman. Acest lucru a contribuit la dezvoltarea socio-economică a regiunii”, a declarat Oleg Ozerov.
Trebuie precizat că în 1812 Imperiul Țarist a anexat o parte a Țării Moldovei, denumită ulterior Basarabia și care, după ocupația sovietică din 1940, a fost cunoscută ca RSS Moldovenească, dar o parte din teritoriile sale au fost acordate Ucrainei. Astfel, diplomatul rus încearcă să prezinte anexarea de la 1812 drept atașarea la Imperiul Țarist a unei țări, pe când de fapt a fost vorba de o parte din ea.
„Aberațiile ambasadorului sunt evidente, deoarece Țara Moldovei acum câteva sute de ani nu a intrat în componența Imperiului Rus. Noi am fost pur și simplu anexați de către imperialismul țarist. Mai mult că atât, spre deosebire de Finlanda, care a fost anexată integral, Moldova a fost anexată exact în jumătate, pe linia Prutului. Ce fel de progres, ce fel de bunăstare poate să fie, când se rupe în două trupul unui corp sau trupul unei țări, în acest caz?”, a comentat pentru Stopfals.md istoricul Vlad Mischevca.
De altfel, în lucrarea sa Anul 1812 în destinul neamului românesc, Vlad Mischevca descrie inclusiv dramele familiilor și satelor despărțite în urma anexării de la 1812. „Faptul că și astăzi pe malurile stâng și drept ale Prutului sunt localități cu aceeași denumire demonstrează că acestea au fost despărțite artificial în 1812. Moldovenii au avut de suferit drama familiilor despărțite și a averii pierdute prin stabilirea hotarului pe Prut”, susține istoricul, care menționează că exodul populației din Basarabia în dreapta Prutului a fost un fenomen răspândit după 1812.
Și istoricul Ion Bulei, în volumul 200 de ani din istoria românilor dintre Prut și Nistru 1812-2012, se referă la cazuri când populația locală și-a exprimat nemulțumirea față de anexarea la Imperiul Țarist. „Sunt și proteste adresate autorităților țariste împotriva «brutalei anexări», sunt plângeri precum cea din 12 februarie 1814 a mai multor boieri basarabeni adresate țarului sau alta, adresată sfântului sinod rus. (...) Treptat, pe un fond de creare a unui sentiment de respingere a ocupantului, vor spori legăturile dintre boierii basarabeni și cei din Principate”.
FALS 5: Cultura Moldovei s-a dezvoltat mereu împreună cu cea rusă
„Moldova a dat lumii o întreagă pleiadă de personalități remarcabile în cultură și știință. Cultura sa bogată s-a dezvoltat mereu într-o legătură strânsă și fructuoasă cu cea rusă”, a mai comentat Oleg Ozerov.
Istoricul Vlad Mischevca îl contrazice pe diplomat, amintind că Țara Moldovei și Imperiul Rus au ajuns să fie vecini abia la sfârșitul sec. XVIII, după pacea de la Iași din 1791. Potrivit acestuia, au existat interferențe slavone în cultura românească, dar acestea veneau de la sârbi și bulgari: „Dacă luăm concret 100 de ani de ocupație colonială rusească de la 1812 până la 1917, în februarie, când a căzut Imperiul Romanovilor, îi putem califica numai cu semnul minus, și nicidecum pozitiv, în domeniul culturii. Limba a decăzut, alzabetizarea populației era cea mai scăzută din imperiu, doar câteva procente de femei erau cunoscătoare de carte și de două ori mai mulți bărbați, față de alte neamuri care trăiau chiar în aceeași Basarabie, cum ar fi nemți, evrei, polonezi”.
Potrivit lui Vlad Mischevca, „astfel de narațiuni antinaționale au menirea pur și simplu să ne deruteze”.
FALS 6: Limba rusă este persecutată în R. Moldova
„Limba rusă, în ciuda încercărilor de a limita folosirea acesteia, își menține în continuare poziția de limbă de comunicare interetnică”, a mai afirmat diplomatul rus.
Portalul nostru a demonstrat de mai multe ori că Moscova folosește narațiunea unei presupuse rusofobii și a persecutării limbii ruse în R. Moldova pentru a crea disensiuni în societate sau ca motiv pentru atacuri, presiuni și chiar război, ca în cazul Ucrainei. Materiale la acest subiect puteți vedea aici sau aici.
FALS 7: Bunăstarea economică a R. Moldova depinde de relațiile cu Rusia
„Bunăstarea economică a Republicii Moldova depinde, în mare parte, de relațiile economice cu Rusia. Fără gaz rusesc ieftin, fără o piață rusă încăpătoare, gata să accepte produsele moldovenești, cu greu s-ar putea vorbi despre perspectivele de prosperitate ale republicii”, a mai spus Oleg Ozerov.
Această afirmație „este o distorsionare gravă a realității”, a comentat MAE de la Chișinău, făcând trimitere la cifrele oficiale, potrivit cărora peste 65% din exporturile RM ajung în statele Uniunii Europene, în timp ce doar 3,7 % merg în Federația Rusă. De altfel, chiar și regiunea transnistreană exportă peste 80% din mărfurile sale către UE. „Țările Uniunii Europene sunt partenerii noștri de încredere, care oferă acces deschis în baza regulilor transparente și previzibile produselor noastre agricole, fructelor, legumelor și vinurilor de calitate. În contrast, Rusia a impus de-a lungul anilor embargouri abuzive, motivate politic, afectând producătorii moldoveni și multe familii care depindeau de aceste exporturi”, a adăugat MAE.
Datele furnizate de Biroul Național de Statică confirmă faptul că ponderea Federației Ruse în exporturile moldovenești scade de la an la an, începând cu 2014, când Republica Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu UE. Astfel, dacă în 2013 Republica Moldova a exportat în Rusia mărfuri în valoare de 632 de milioane de dolari, ceea ce reprezenta mai mult de un sfert din total, în 2023 valoarea exporturilor a scăzut la 144 de milioane de dolari, adică mai puțin de 4%. Pe de altă parte, ponderea exporturilor în UE a crescut de la aproape 47% în 2013, înainte de semnarea Acordului, la peste 65% în 2023.
FALS 8: Occidentul încearcă să „împingă” R. Moldova în NATO
„Forțele externe încearcă să împingă Republica Moldova într-un bloc militar agresiv anti-rus. Această politică de antrenare a țării în «jocurile» militariste ale Occidentului este fundamental contrară intereselor poporului moldovenesc”, a afirmat Ozerov.
MAE precizează că aderarea la Uniunea Europeană, decizie sprijinită de către cetățenii R. Moldova în cadrul referendumului constituțional din 20 octombrie 2024, nu contravine în niciun fel statutului de neutralitate, așa cum demonstrează state neutre, membre ale UE, precum Austria, Irlanda sau Malta.
Condiționarea aderării R. Moldova la NATO pentru a fi acceptată în UE, precum și intenția Occidentului de a atrage țara noastră în blocul militar defensiv occidental sunt două narațiuni false promovate intens pentru a scinda societatea și crește nivelul euroscepticismului în Republica Moldova, așa cum Stopfals.md a demonstrat în repetate rânduri. NATO este prezentată deseori ca o sperietoare, iar aderarea la Alianța Nord-Atlantică - o acțiune care ar duce la război.
FALS 9: UE le impune moldovenilor abordări inacceptabile
„Subliniem că este important să fie respectată opinia cetățenilor moldoveni care susțin dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Uniunea Europeană impune poporului Republicii Moldova o abordare inacceptabilă, contraproductivă, de genul «сine nu este cu noi este împotriva noastră», astfel provocând, în mare măsură, o scindare în societate”, a mai declarat diplomatul rus, fără a-și proba afirmațiile.
„Dacă ambasadorul Federației Ruse dorește să contribuie la relansarea relațiilor bilaterale, primul pas ar trebui să fie elaborarea unui plan concret pentru retragerea necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului”, a replicat, la rândul său, Ministerul Afacerilor Externe.
Stopfals.md a mai scris anterior despre încercările de a demoniza UE și a prezenta integrarea europeană ca o amenințare pentru valorile tradiționale ale R. Moldova, dar și despre alte campanii de dezinformare anti-UE.
(VIDEO, INFOGRAFIC) 2023: Top 5 falsuri despre integrarea europeană a Republicii Moldova
În plus, trebuie precizat că în pofida schemei masive de cumpărare a voturilor, pusă la cale de gruparea Șor, majoritatea cetățenilor a votat pentru modificarea Constituției în vederea integrării europene a R. Moldova la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. În plus, cetățenii care doresc dezvoltarea relațiilor cu Rusia nu sunt persecutați. Și autoritățile de la Chișinău susțin că își doresc aceasta, dar cu condiția respectării intereselor Republicii Moldova și a încetării agresiunii militare în Ucraina.
Cine este Oleg Ozerov
Diplomat de carieră, Oleg Ozerov a fost desemnat la 10 septembrie curent, de către președintele rus Vladimir Putin, în calitate de ambasador în Republica Moldova. Acesta a condus anterior secretariatul Forumului de parteneriat Rusia-Africa, a activat în misiuni în Siria, Tunisia și Franța, iar între 2010 și 2017 a fost ambasador în Arabia Saudită.
Într-un interviu pentru TVR Moldova, analistul politic de la Comunitatea WatchDog.MD, Andrei Curăraru, a menționat conexiunile pe care le-ar fi avut Ozerov cu grupul paramilitar Wagner. În opinia sa, în calitate de ambasador la Chișinău, Ozerov ar urma „să asigure că Republica Moldova rămâne în zona gri de control a Federației Ruse”.
Mariana Colun,
Stopfals.md
Suntem și pe Telegram!
Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!
Relevant
Comments 0