Portalul care te protejează
de falsuri

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea: de la o dezinformare la alta

25 aprilie 2021 1833
Articole
Colaj: Stopfals.md

Pe 19 aprilie, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a redistribuit pe canalul său de Telegram o poză în care apare Papa de la Roma Francisc sărutând mâna unui bărbat. Potrivit comentariului care însoțește imaginea, cel din poză ar fi omul de afaceri american David Rockefeller. În realitate, fotografia a fost făcută în 2014, în Israel, când Suveranul Pontif a vizitat memorialul Victimelor Holocaustului, iar omul căruia îi sărută mână este un supraviețuitor a genocidului nazist. Falsul că Papa de la Roma le-ar fi sărutat mâinile milionarilor Rockefeller și Rothschild, de numele cărora sunt legate diferite teorii ale conspirației, este unul mai vechi și a fost dezmințit în repetate rânduri de redacțiile de fact-checking din mai multe țări, inclusiv de portalul Stopfals.md încă în anul 2018. Cu toate acestea, deputatul PSRM Bogdan Țîrdea a dezinformat deliberat utilizatorii canalului său Telegram.

Imaginea a fost publicată pe 19 aprilie de canalul de Telegram «Теория Большого Шока» (în traducere: „Teoria Marelui Șoc”), cu mențiunea: Poză din trecut. Papa Francisc sărută mâinile lui David Rockefeller și John Rothschild. Mesajul fals pe care vor să-l transmită autorii este că milionarii americani controlează din umbră omenirea, inclusiv Biserica Catolică, iar însăși Papa este sclavul acestora. Deputatul Tîrdea a redistribuit falsul pe propriul canal de Telegram.

Captură foto: Canalul de Telegram al deputatului PSRM Bogdan Țîrdea

Mesaj fals a fost dezmințit în repetate rânduri

Această imagine este una reală, făcută pe 26 mai 2014 la întâlnirea Papei Francisc cu supraviețuitorii Holocaustului în timpul vizitei sale în Israel la memorialul Yad Vashem. Pe pagina web a Vaticanului găsim agenda acelei călători. Însă Suveranul Pontif nu a sărutat mâinile lui David Rockefeller și nici ale lui John Rothschild, așa cum se afirmă în mesajul care însoțește fotografia. Mai mult decât atât, aceștia nici nu apar în versiunea originală a fotografiei. În realitate, Papa Francisc a sărutat mâna unuia dintre supraviețuitorii Holocaustului, în semn de respect și compasiune pentru suferințele victimelor nazismului.

David Rockefeller a fost un prosper om de afaceri american (decedat în martie 2017), iar John Rothschild a fost un scriitor american cunoscut pentru cărțile sale în domeniul financiar, aparținând ramurii britanice a familiei Rothschild, considerată una din cele mai bogate din lume. El a decedat la sfârșitul anului 2019.

Captură foto

După întâlnirea Papei de la Roma cu supraviețuitorii Holocaustului în timpul vizitei sale în Israel, în spațiul virtual au fost distribuite numeroase falsuri, atât în formă de text sau imagini, cât și video, în care se insinuează că Papa ar săruta mâinile milionarilor. Mai multe redacții de verificare a faptelor au scris despre acest fals, inclusiv portalul Stopfals.md l-a dezmințit în 2018.

În 2020, același mesaj a fost dezmințit și de portalul spaniol de verificare a faptelor Newtral.es, iar în 2021 – și de Factual.afp.com, filiala Spania. Captură foto

Jurnaliștii spanioli precizează că Papa Francisc a dat mâna, printre alții, cu Eliezer Grynfeld (căruia i-a și sărutat mâna) și cu Moshe Ha-Elion (în spatele lui Grynfeld).

În imagine: Papa Francisc sărută mâna supraviețuitorului Holocaustului, Eliezer Grynfeld, în timpul vizitei sale la Memorialul Yad Vashem Shoah din Ierusalim, la 26 mai 2014 (Gali Tibbon / AFP)

 

 

 

 

În imagine: Papa Francisc dă mâna cu Moshe Ha-Elion (dreapta) în timpul vizitei sale la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim la 26 mai 2014 (Gali Tibbon / AFP).

 

 

 

 

Canal de Telegram, folosit de Țîrdea pentru a promova speculații și dezinformări

Deputatul PSRM Bogdan Țîrdea își actualizează cu regularitate canalul de Telegram, fie cu propriile postări, fie redistribuind texte și imagini de pe alte canale. De cele mai multe ori, Țîrdea promovează diferite speculații și dezinformări pentru a blama Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Ucraina. La fel, critică vaccinurile occidentale, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) distribuie falsuri și informații denigratoare despre Maia Sandu, despre unele instituții media și organizații neguvernamentale.

Capturi foto de pe canalul de Telegram al lui Țîrdea

Deputat în rol de troll

Comentatorul politic Ion Tăbârță atrage atenția că unii aleși ai poporului intenționat distribuie informații false pentru a manipula opinia publică.Din păcate, avem mai mulți aleși ai poporului care se ocupă de dezinformarea, cu propaganda, cu fake news-urile. Și ei fac acest lucru conștient, cunoscând sau intuind că informația pe care o distribuie nu este adevărată. Intenția lor este de a discredita și a denigra pe cineva. Tot aici intră și această teorie a complotului sau teoria ocultă că noi suntem conduși din exterior”, menționează Ion Tăbârță. În ce privește postările deputatului PSRM Țîrdea, el atenționează că este vorba de aceleași narative, pe care le promovează presa pro-Kremlin. Ceea ce face acest deputat este contrar funcției lui din Parlament, pentru că în loc să elaboreze și să adopte legi pentru cetățeni, el mai degrabă stă acolo pentru a-i manipula. Este evident că un deputat nu trebuie să trateze în așa mod informațiile, iar acțiunile sale trebuie să fie responsabile și în folosul cetățenilor”, a concluzionat expertul.

În serviciul Rusiei

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea se prezintă ca analist politic, el are și o emisiune de autor la postul de televiziune NTV Moldova, care este una din sursele media ale Partidului socialiștilor, fiind deținut de Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM din Parlament. În ultimii ani, Bogdan Țîrdea a  distribuit mai multe falsuri și speculații despre NATO, Banca Mondială, UE, a etichetat societatea civilă din Moldova cu calificativele „caracatiță”, „mercenari” și a acuzat ONG-urile că ar fi „agenți străini” și ar lucra împotriva statului la comanda lui George Soros. În schimb, în postările sale, Țîrdea mereu laudă Rusia și politica Kremlinului. Portalul ucrainean Myrotvorets l-a numit „complice al ocupanților ruși” și  „propagandist anti-ucrainean”. În replică, într-o postare pe canalul său de Telegram, Țîrdea a numit Ucraina contemporană o  „colonie americană”.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

25 aprilie 2021 1833

Relevant

Comments 0