Portalul care te protejează de falsuri

Ediție specială: CRONICA SITE-URILOR DE ŞTIRI FALSE DESPRE COVID-19

16 martie 2020 7607
Articole, COVID-19
Colaj

Situația alarmantă la nivel internațional și național privind infecția cu Covid-19 a ajuns subiect al unor știri false răspândite de site-uri dubioase. Mulți utilizatori ai Internetului au crezut în aceste dezinformări și le-au distribuit în rețelele sociale, printre aceștia fiind și jurnaliști, conferențiari universitari și alții.

 

Mesaj fals #1: Elevii vor învăța toată vara, din cauza vacanței”, legate de coronavirus

Unul din mesajele false care circulă în rețelele sociale a apărut la 11 martie, la scurt timp după ce autoritățile au anunțat că suspendă procesul educațional până la 23 martie, în legătură cu situația epidemiologică a infecției COVID-19. Astfel, site-ul de știri false cu denumirea care induce în eroare Pamflete.com a publicat articolul „Elevii vor învăța toată vara, datorită vacanței legate de coronavirus!”. În articol este inclus un citat fals, atribuit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici: Am discutat cu colegii și am ajuns la concluzia că cele 3 luni de vară vor fi pentru a recupera orele pierdute acum și susținerea examenelor. Nu putem permite ca să se piardă programul școlar. Până pe data de 24 martie toți vor sta acasă, iar de pe 1 iunie până pe 24 august toată lumea va recupera ceea ce a pierdut”.

Mesaj fals #2: Carantină prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020

Tot în contextul suspendării procesului educațional, site-ul de știri false, Actual-news.site, a publicat un articol în care anunța Carantină prelungită în Moldova până pe 10 iunie 2020. Ca și în cazul precedent, articolul a fost distribuit în rețelele sociale, stârnind panică și indignare. Ulterior, site-ul a fost blocat, iar linkul nu mai era activ.

În ambele cazuri, informația este falsă, iar astfel de decizii nu au fost anunțate de către ministerul de resort.

Mesaj fals #3: Profesorii trimiși în concediu forțat nu-și vor primi salariile

Într-o altă dezinformare, publicată de site-ul cu denumire licențioasă 0fuckstiri0.wordpress.com, se spune că surse din cadrul Ministerului Economiei au confirmat că toate cadrele didactice care au fost trimise în concediu forțat din cauza epidemiei Coronavirusului (Covid-19), nu își vor primi salariile pentru timpul cât vor sta acasă”.

Informația este falsă. Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a confirmat că toți profesorii și angajații din instituțiile de învățământ care își suspendă activitatea începând cu 11 martie, își vor primi salariile integral.


Sursa video: realitatealive.md

Mesaj fals #4: 10 copii infectați de coronavirus de o educatoare revenită din Italia

La câteva zile după ce numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a crescut, spațiul online a fost invadat de știri false care anunțau despre zeci de cazuri cu infecție cu COVID-19”. Un alt site obscur care publică frecvent dezinformări, Ro.portal-news.info, a scris „Alertă - 10 copii infectați de Coronavirus la o grădiniță din Chișinău”. Site-ul a anunțat că o educatoare revenină recent din vacanță din Italia se consideră vinovată de infectarea micuților”. 

Informația este falsă, până acum nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu COVID-19 în grădinițe.

Mesaj fals #5: 70 cazuri noi de coronavirus depistate în raionul Hâncești

Același site obscur 0fuckstiri0.wordpress.com a publicat o informație falsă în care scrie despre 70 cazuri noi de Coronavirus depistate în raionul Hâncești. Dezinformarea este însoțită de o imagine în care apar două ambulanțe în fața Spitalului de Boli InfecțioaseToma Ciorbă” din Chișinău. Atât titlul, cât și conținutul textului conțin greșeli gramaticale.

Conform unor date, în raionul Hâncești sunt confirmate 10 cazuri de COVID-19, inclusiv șase cazuri în localitatea Bălceana și altele patru - în localitatea Sofia. Conform informațiilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la situația de la 16 martie 2020, ora 21.00, în Republica Moldova erau înregistrate 29 cazuri confirmate, 20 de cazuri suspecte, iar o persoană ar fi fost tratată de coronavirus.

Mesaj fals #6: Ilan Șor construiește la Orhei un spital pentru bolnavii de coronavirus

În altă informație falsă distribuită de site-ul Pamflete.com scrie că „Șor a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că a dus tratative cu partea chineză și un spital construit de chinezi în 10 zile este dezasamblat și adus cu vaporul în Moldova pentru a fi asamblat înapoi la Orhei. Spitalul se va numi CoronaLand și va avea ca și personal doar medici calificați din Israel”.

Este o dezinformare, un asemenea comunicat nu a fost publicat, iar construcția unui spital nu poate avea loc fără avizul structurilor guvernamentale.

Mesaj fals #7: Helicopterele vor împrăștia dezinfectant

În cursul zilei de luni, 16 martie, în mai multe grupuri din rețele (Viber, posibil și altele) a fost distribuit intens un alt mesaj fals care induce panică: „Astăzi de la 23.00 și până la 05:00, helicopterele vor împrăștia dezinfectant. Oamenii sunt rugați să rămână în case, iar ușile și geamurile să rămână închise”. Cei care trimit mesajul fals afirmă că informația ar veni de la surse din unitățile militare. Portalul Noi.md a preluat aceste mesaje, fără să le verifice, amplificând astfel panica în societate.

UPDATE: Ulterior, portalul Noi.md a exclus știrea de pe site, iar acum ea nu mai poate fi văzută. Într-o discuție telefonică cu reportera Stopfals.md, reprezentantul portalului a spus că a fost un incident, pe care redacția îl regretă.

Mesaj fals #8: COVID-19 este adus de Armată cu un tren marfar

O altă minciună care circulă în rețelele sociale este că virusul COVID-19 este adus în țara noastră de către Armată cu un tren marfar, iar codul roșu de alertă este instituit, de fapt, pentru a ține populația izolată în casă, în timp ce virusul va fi răspândit în aer. Iar în realitate se dorește exterminarea populației”. Acest mesaj a fost distribuit inclusiv de persoane publice, chiar de jurnaliști care ar trebuie să fie mai bine documentați și să verifice informația.

Mesaj fals #9: Rechinii financiari” americani și europeni le-au permis chinezilor să câștige miliarde de dolari din afacerea coronavirus”

Știrile false despre noul coronavirus continuă să lanseze teorii conspiraționiste fără nicio dovadă plauzibilă. Site-ul Cersipamantromanesc.wordpress.com a publicat un articol în care afirmă că țara care a avut de câștigat în urma răspândirii COVID-19 este China. „Rechinii financiari” americani și europeni s-au dovedit a fi proști lăsându-i pe chinezi într-un timp scurt să câștige mii de miliarde de dolari!”, se afirmă în acest text, distribuit intens în spațiul virtual din România.

Portalul Stopfals.md vă recomandă să vă informați despre pandemia de coronavirus doar din surse sigure, cum ar fi site-ul oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale.

Portalul Stopfals.md a dezmințit recent mai multe falsuri despre originea noii tulpini de coronavirus din China. Articolele le găsiți aici, aici și aici.

Reamintim câteva indicii ale site-urilor de știri false:

  • Titlurile afectează emoțional și induc panică;
  • Deseori, la accesarea site-ului, cititorul poate vedea doar titlul și imaginea „știrii”, iar pentru a citi conținutul integral trebuie mai întâi să-l distribuie în rețelele sociale;
  • Unele site-uri de falsuri de maschează ca fiind „de pamflete”;
  • Pe site-uri nu pot fi accesate datele de contact ale echipei redacționale;
  • Nicio instituție media credibilă nu a publicat informații la această temă;
  • Nu este citată vreo sursă, citatul este inventat sau se face trimitere la surse anonime/inventate;
  • Imaginile care însoțesc informațiile nu au legende și, de multe ori, nu sunt din țara noastră;
  • Textele sunt lipsite de acuratețe, conțin multe greșeli gramaticale și stilistice.

Portalul Stopfals.md completează o listă cu site-urile care publică preponderent informații false, inventate. Cititorii sunt îndemnați să nu acceseze aceste site-uri și să nu distribuie informațiile false virale în mediul online.

LISTA SITE-URILOR DE ȘTIRI FALSE

 

Mariana Jacot

Stopfals.md

 

16 martie 2020 7607

Relevant

Comments 0