Portalul care te protejează
de falsuri

Falsurile lunii august: zbor spre Viena reținut din cauza Maiei Sandu și vaccinuri create „peste noapte”

6 septembrie 2021 592
Articole, Falsurile lunii
Stopfals.md

În august, site-urile cu profil religios și cele anti-vaccin au continuat să dezinformeze pe tema pandemiei de COVID-19. N-au lipsit nici falsurile și speculațiile pe teme politice lansate de presa afiliată politic.

Luna trecută, câteva surse media afiliate Partidului Socialiștilor au afirmat că pe 13 august 2021 decolarea avionului de pe cursa Chișinău-Viena a fost reținută aproape o oră din cauza președintei Maia Sandu. Drept „dovadă”, au atașat imagini cu panoul de informare de la aeroportul internațional Chișinău care indica întârzierea unui zbor al companiei Austrian Airlines și au făcut trimitere la postarea de pe Facebook a unei persoane cu numele Andrew Bashtannik care s-ar fi aflat în același avion, reținut din vina Maiei Sandu. Stopfals.md a verificat informațiile din aceste articole și a constatat că ele sunt false. În realitate, avionul cu care a zburat Maia Sandu spre Austria la 13 august s-a reținut la decolare cu doar 13 minute și a aterizat la timp. Sursele media au publicat imagini trucate de la o altă cursă avia, operată de aceeași companie cu două zile mai târziu. Persoana care „confirma întârzierea zborului din cauza Maiei Sandu” și-a șters postarea de pe rețelele sociale.

În august au continuat dezinformările pe teme specifice noului coronavirus. Două site-uri au publicat un articol care acuză firmele Moderna și BioNTech că au dezvoltat vaccinul împotriva COVID-19 „peste noapte”, adică fără cercetări și testare suficientă. Articolul a fost publicat pe site-ul Flux.md, care deseori promovează diferite teorii ale conspirației despre COVID-19, fiind preluat de pe site-ul ActiveNews.ro, un site din România care la fel publică dezinformări și speculații despre noul coronavirus și vaccinare. Afirmația este falsă. În realitate, cele două companii farmaceutice au studiat de mai mulți ani tehnologia ARNm (metoda care „învață” organismul să creeze anticorpii necesari pentru lupta cu virusul și pregătește sistemul imunitar să recunoască boala și să se apere) în tratamente pentru boli infecțioase și afecțiuni oncologice, dar și în studii pentru vaccinuri.  

În luna august, portalul Stopfals.md a dezmințit un alt fals publicat de Flux.md și ActiveNews.ro cum că „vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech conține 99% oxid de grafen”, substanță toxică care provoacă boli hepatice și renale. În articole se face trimitere la studiul unul profesor de la Universitatea din Almeria, Spania. Afirmațiile sunt false și nefondate. În realitate, „studiul” nu a fost recunoscut de nicio instituție internațională în sănătate, iar Universitatea din Almeria a calificat concluziile ca fiind „informații false”. Oxidul de grafen nu apare în lista ingredientelor care se conțin în vaccinul Pfizer-BioNTech.

Tot pe Flux.md a fost publicat un articol în care se menționa că în azilurile de bătrâni din Germania au murit mai mulți bătrâni din cauza imunizării. Articolul a fost preluat de pe același site românesc Activenews.ro și face trimitere la un reportaj al postului de televiziune elvețian „KLA TV”, în care se prezintă diferite speculații și pseudo-probe pentru a induce ideea că vaccinarea ar fi „o catastrofă mondială”. În realitate, vaccinurile sunt inofensive, iar postul de televiziune care a realizat materialul video este cunoscut în Germania ca un promotor al teoriilor conspirației, care publică falsuri și speculații, fiind fondat de conducătorul unei secte religioase.

Ești om cu rațiune, gândește și analizează!

Stopfals.md

 

6 septembrie 2021 592

Relevant

Comments 0