Falsuri recente
Începutul anului 2020 a fost marcat de diseminarea mai multor știri false, care mai de care mai deocheate. Astfel, au fost mediatizate falsuri și manipulări că guvernul finlandez va introduce un program de lucru flexibil, Comisia Europeană va interzice tatuajul și machiajul permanent, iar Guvernul Sandu a trădat interesele cetățenilor de dragul unui credit de 46 mln. USD. Un alt fals viral în rețelele sociale anunța că la Cricova au fost văzuți pedofili care fură copii.
La început de an, mass-media internațională a distribuit o știre falsă că Finlanda introduce săptămâna de lucru de patru zile și şase ore pe zi. Numeroase publicații din Europa, inclusiv România, dar și din Republica Moldova, au scris, cu referire la publicația Daily Mail că prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, a dispus introducerea unui program de lucru flexibil în țară. Guvernului finlandez a dezmințit această informație, precizând că în programul guvernului finlandez nu există nicio mențiune despre săptămâna de lucru de patru zile. De fapt, falsul a pornit de la o declarație a actualei prim-ministre finlandeze, făcută în august 2019, când ea era ministră a transporturilor și comunicațiilor. Atunci Sanna Marin s-a pronunțat în sprijinul ideii unei săptămânii de lucru de patru zile, dar nu există nicio lege sau hotărâre de guvern în acest sens.
Fals diseminat de portalurile pro-PSRM
La mijlocul lunii ianuarie, portalul Kp.md a publicat o știre tendențioasă în care afirma că semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) ar fi condus la majorarea impozitelor, tarifelor la gaze și la energia electrică. Textul a fost preluat momentan de către mai multe site-uri afiliate Partidului Socialiștilor, care au speculat că guvernul condus de Maia Sandu a decis „deblocarea finanțărilor, fără consultări publice, iar asta trădează interesele cetățenilor de dragul unui credit de 46 mln. USD, care va împovăra viitoarele generații”.
În realitate, Guvernul Sandu a reușit deblocarea finanțării, fără a-și asuma majorări de tarife. Politica tarifară în sectorul energetic ține de competența Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), și nu a guvernului.
Comisia Europeană va restricționa anumite substanțe chimice dăunătoare, dar nu va interzice tatuajele
Un alt fals răspândit în luna ianuarie a vizat o propunere a Comisiei Europene (CE). Portalul Austria-today.ru a publicat articolul „UE vrea să interzică tatuajele de culoare verde și albastră”, preluat și de unele instituții de presă din România, Republica Moldova, din alte țări. În realitate, CE va restricționa doar anumite substanțe chimice dăunătoare, prezente în cerneala pentru anumite tatuaje și machiaj permanent, ceea ce nu înseamnă că tatuajul și machiajul vor fi interzise.
Panică în rețelele sociale despre o grupare de pedofili
O informație falsă despre o grupare de pedofili care răpesc copiii a fost intens distribuită în rețelele sociale în ultimele luni. Portalul Bloknot-Moldova.md a preluat falsul din Internet, în care sunt descrise detalii despre pretinsa încercare de răpire a unui copil, în orășelul Cricova, și o răpire de copii în raionul Taraclia. Poliția a dezmințit aceste zvonuri, iar întreaga poveste despre gruparea de pedofili s-a dovedit a fi inventată încă în 2013 în Federația Rusă.
Ești om cu rațiune, gândește și analizează!
Stopfals.md
Top falsuri ale lunii ianuarie 2020.pdf
Vezi aici care au fost cele mai relevante falsuri și manipulări, dezmințite în 2019
Relevant
Comments 0