Portalul care te protejează de falsuri

„Sandu abia așteaptă să se implice într-un război?” — o nouă avalanșă de narațiuni ale Kremlinului despre „atragerea Moldovei în război”

20 august 2024 5814
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

În ultima perioadă, pe rețelele sociale și în unele medii rusești este răspândită activ o știre care anunță că Estonia va achiziționa pentru Republica Moldova „vehicule blindate și echipamente militare” în valoare de 120 de milioane de euro. De altfel, practic toate publicațiile titrează „Sandu abia așteaptă să se implice într-un război?”, făcând referire la o declarație a lui Ilan Șor. În realitate, achizițiile țintesc sporirea capacități de apărare a Armatei Naționale. Vitalie Marinuţa, ex-ministru al Apărării, a menționat că asigurarea securității este sarcina oricărui stat, inclusiv a unui stat neutru. „Atragerea Moldovei în război” este una din narațiunile de bază ale propagandei de la Kremlin.

O nouă „sperietoare” marca Ilan Șor, preluată de media pro-Kremlin

La 11 august, Ilan Șor, oligarhul fugar condamnat la 15 ani privațiune de libertate, a publicat pe canalul său de Telegram o postare în care afirma că Estonia intenționează să achiziționeze pentru R. Moldova „vehicule blindate și echipamente militare” în valoare de 120 de milioane de euro. Postarea era însoțită de întrebarea „Sandu abia așteaptă să se implice într-un război?”. Canalul de Telegram KP.MD a publicat o postare cu același conținut, la fel, evocând declarația lui Șor. Și canalul de Telegram Первый в Молдове Новости a distribuit declaraţia oligarhului fugar, iar canalele Молдавский VагонМолдова сегодняSputnik Молдова şi Salut Молдова l-au citat.

Și pe Facebook, declaraţia lui Şor a fost distribuită activ. Am reuşit să identificăm peste 15 postări care repetă cuvânt în cuvânt declaraţia respectivă. Despre acelaşi lucru a scris pe pagina sa şi Mihail Vlah, consilierul başcanului din Găgăuzia. Mihail Vlah chiar și-a însușit cuvintele lui Şor, iar postarea acestuia a fost distribuită în grupul Gagauz Yeri.

Urmând principiul copy-paste, declaraţia lui Şor a mai fost distribuită de pe contul Telenesti Șor (aparţine unei foste colaboratoare a biroului Partidului Şor de la Teleneşti; formațiune recunoscută anticonstituţională), precum și de pe câteva conturi anonime (fără poză personală și cu nume inventate)Alți doi utilizatori ai Facebook au distribuit postarea cu același conținut de pe profilurile lor.

Declarația lui Șor a fost publicată și pe rețeaua socială rusească ВКонтакте, pe canalul Sputnik на русском. Agenţia de ştiri ТАСС, renumită pentru politica sa pro-Kremlin, şi site-ul Z-сайт Евраzия Эксперт (Z este unul din simbolurile Rusiei în războiului purtat în Ucraina) au publicat ştirea însoţind-o cu titlul: „Şor a supus criticilor cursul de militarizare a Moldovei adoptat de Sandu” (în original: «Шор раскритиковал курс Санду на милитаризацию Молдавии»)bazându-se tot pe declaraţiile oligarhului fugat.

Care sunt condiţiile licitaţiei?

Centrul Estonian pentru Investiţii în Apărare a anunţat într-adevăr o licitaţie pentru achiziţionarea transportoarelor blindate destinate Republicii Moldova.

Centrul estonian va achiziționa transportoare 4х4, bunuri şi servicii aferente pentru R. Moldova în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace (EPF), iar suma totală a achiziţiei va constitui 120 mil. de euro.

În informaţia despre licitaţie este specificat că obiectivul achiziţiei este apărarea şi securitatea.

Achiziția ținteşte sporirea capacității de apărare a Armatei Naționale

Facilitatea Europenă pentru Pace (EPF) este un instrument extrabugetar menit să sporească capacitatea UE de a acționa în calitate de furnizor de securitate la nivel mondial. Instituită în martie 2021, EPF are rolul să mențină pacea, să prevină conflictele și să consolideze securitatea internațională.

Asistența oferită de EPF pentru R. Moldova constituie până în prezent 137 de milioane de euro. „Această asistență include sprijin pentru dotarea cu echipamente a subdiviziunilor medicale și de geniu, pentru consolidarea capacităților logistice, de transport (mobilitate), supraveghere aeriană, comunicații și informatică ale Armatei Naționale”, a comentat pentru Stopfals.md serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Apărării al RM. Instituția mai precizează că, în cadrul EPF, R. Moldova va beneficia de transportoarele blindate achiziționate la solicitarea agenției din Estonia. Achiziția în cauză are drept scop sporirea capacităților de apărare ale Armatei Naționale, în special în ceea ce privește fortificarea mobilității.

Anterior, potrivit informaţiilor Ministerului Apărării, din fondurile EPF au fost livrate două loturi de echipament medical și de geniu: la 31 mai 2023 şi la 12 decembrie 2023.

Fost ministru al Apărării: asigurarea securității este sarcina oricărui stat

Vitalie Marinuţa, ex-ministru al Apărării, a menționat într-un comentariu oferit pentru Stopfals.md că asigurarea securității este sarcina oricărei țări. „Una din sarcinile oricărui stat, fie el neutru ori altul, este asigurarea securităţii cetăţenilor săi, a teritoriilor sale şi a valorilor în baza cărora a fost edificat. Apărarea naţională reprezintă o componentă a domeniului de securitate. Din aceste motive putem afirma că toate acţiunile întreprinse de Republica Moldova pentru a-şi spori capacitatea de apărarea după declanșarea de către Rusia a războiului împotriva Ucrainei sunt legitime şi vitale pentru a asigura securitatea statului”, a spus Vitalie Marinuţa în comentariul său.

Şi statutul de neutralitate solicită menţinerea unui potenţial militar pentru autoapărare. „Prin aceste acţiuni, statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu este încălcat. Anume acest statut, care prevede angajamentul de neparticipare în cadrul unor coaliţii militate şi lipsa unor trupe străine pe teritoriul naţional, ne impune să dezvoltăm şi să menţinem un potenţial militar suficient pentru autoapărare”, a comentat fostul ministru.

Potrivit lui Vitalie Marinuţa, retorica la care recurge Rusia în contexul acţiunilor Republicii Moldova de a-şi dezvolta capacitatea de apărare „are un singur scop: să perpetueze o Moldovă slabă, o Moldovă incapabilă să-şi asigure securitatea militară. Acest lucru îi va permite Rusiei să zădărnicească procesele de integrare europeană şi să menţină cu uşurinţă ţara noastră în zona sa de influenţă”.

„Occidentul implică Moldova în război”, naraţiunea predilectă a propagandei Kremlinului

Odată cu declanşarea de către Rusia a invaziei militare la scară largă împotriva Ucrainei, în spaţiul public din Moldova sunt răspândite frecvent naraţiuni despre „atragerea ţării noastre în război” şi „militarizarea Moldovei”. Anterior, portalul Stopfals.md a demontat  în repetate rânduri falsuri la acest subiect, inclusiv cel despre pretinsa edificare în Moldova a unei baze militare NATO. Naraţiuni similare promovează Maria Zaharova, reprezentanta MAE din Rusia, iar Serghei Lavrov, ministrul de Externe al FR, afirmă că Moldovei „îi este rezervată soarta următoarei victime a războiului hibrid declanşat de Occident împotriva Rusiei” (în originial: «уготована участь следующей жертвы в развязанной Западом гибридной войне против России»). Declaraţii similare răspândește şi Igor Dodon, fostul preşedinte al RM. Anterior, mai mulți experți au explicat deja scopul pentru care politicienii pro-Kremlin promovează astfel de narațiuni. Bunăoară, Valeriu Pașa, expert al Centrului Analitic Watchdog, a menționat pentru Stopfals.md că acesta este unul din instrumentele războiului hibrid, pentru a induce panica în societate. Iar potrivit analistului politic, Anatol Ţăranu, activiştii şi politicienii pro-Kremlin sunt ancoraţi electoratului care simpatizează Moscova şi  îndeplinesc indicaţiile venite, direct sau indirect, de la Kremlin.

Vom nota că Ilan Șor, cel care a lansat noua avalanșă de dezinformări despre pretinsa „atragere a Moldovei în război”, a fost inclus de portalul Stopfals.md în topul „campionilor” falsurilor răspândite în 2023. Oligarhul fugar a răspândit un număr mare de falsuri și în 2024, o parte din acestea fiind demontată de portalul nostru. Printre cele mai recente exemple le puteți vedea aiciaiciaiciaici și aici.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Citiți și:

(VIDEO, INFOGRAFIC) Top 5 falsuri despre securitate, propagate în 2023 în R. Moldova

 

 

Acum suntem și pe Telegram!

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

20 august 2024 5814

Relevant

Comments 0