Portalul care te protejează
de falsuri

FALS: Comisia Europeană vrea să anuleze Crăciunul

17 decembrie 2021 1216
Articole
Colaj: Stopfals.md

Un ghid intern de comunicare pentru angajații Comisiei Europene (CE) a stârnit mai multe speculații. Câteva site-uri cunoscute pentru promovarea dezinformărilor au speculat că CE vrea să „anuleze” Crăciunul și să distrugă identitatea creștină a europenilor. În realitate, acest ghid promovează un limbaj incluziv și recomandă înlocuirea cuvântului „Crăciun” cu expresia „perioadă de vacanță”.

Orwell de Bruxelles: Comisia Europeană omoară Crăciunul și îi interzice pe Maica Domnului și pe Sfântul Ioan” este titlul unui articol publicat pe 30 noiembrie pe Activenews.ro și raportat pe 12 decembrie pe platforma Semnale.stopfals.md. Articolul face referire la publicația italiană Il Giornale care a publicat un text întitulat „În Europa este interzis să spui „Crăciun” și chiar să te numești Maria”. În articol se spune că „...în numele sfintei incluzivități, Comisia Europeană merge până acolo încât anulează Crăciunul, invitându-ne să nu mai folosim expresii precum „perioada de Crăciun poate fi stresantă”, ci „vacanța poate fi stresantă”. (…) Cine gândește că s-a mers prea departe se înșală. Mai este loc. Astfel, în cadrul comunicărilor, suntem îndemnați să folosim „nume generice” în loc de „nume creștine”, atunci când nu ne referim la persoane anume. (…) De pildă, în loc de „Maria și Ion sunt un cuplu internațional” trebuie să spunem „Melania și Iuliu sunt un cuplu internațional”. Articolul a fost preluat și de Flux.md, care a indus ideea că această intenție are conotații comuniste: „Această schimbare a limbajului aduce aminte de perioada comunistă de dinainte de 1989. Atunci, în țările din Est, România inclusiv, Moș Crăciun a fost interzis, fiind înlocuit cu «Moș Gerilă», pentru a se evita referințele la sărbătoarea creștină”.

La o zi după ce Il Giornale a publicat articolul speculativ, alte surse media italiene au publicat articole în care au explicat clar scopul acestui ghid, menționând că UE recomandă limbajul incluziv”.

Standardele de comunicare incluzivă și recomandări pentru funcționarii Comisiei Europene

Ghidul intern de comunicare incluzivă al Comisiei Europene, elaborat sub coordonarea comisarului pentru Egalitate Helena Dalli, a fost prezentat în luna octombrie curent. În prefața documentului, H. Dalli menționează că „egalitatea și nediscriminarea sunt valorile esențiale ale Uniunii Europene, iar toată lumea este apreciată și recunoscută în toate materialele noastre, indiferent de sex, rasă sau origine etnică, religie sau credință, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală. Aceasta fiind și esența principiului «Unitate în Diversitate»”. Recomandările ghidului se adresează funcționarilor UE și vizează comunicarea oficială: în materialele de presă, la conferințe, în discursuri și articole de opinie, postări și imagini pe rețelele sociale etc. După criticile că instituția vrea să anuleze simbolistica sărbătorii Crăciunului, Comisia Europeană l-a retras pentru îmbunătățiri. Vaticanul de asemenea a acuzat Bruxelles-ul că încearcă să „anuleze” rădăcinile creștine ale Europei.

Comisar european: „Nu interzicem Crăciunul”

Într-un comunicat de presă al Comisiei Europeană, publicat la 1 decembrie, comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a explicat că sărbătorirea Crăciunului și utilizarea denumirilor și simbolurilor creștine fac parte din patrimoniul european. „Nu interzicem și nici nu descurajăm utilizarea cuvântului „Crăciun”. Inițiativa mea de a elabora orientări ca document intern de comunicare pentru personalul Comisiei în exercitarea atribuțiilor sale a fost menită să atingă un obiectiv important: să ilustreze diversitatea culturii europene și să prezinte caracterul incluziv al Comisiei Europene în ceea ce privește toate categoriile sociale și convingerile cetățenilor europeni. Cu toate acestea, versiunea publicată a orientărilor nu servește în mod adecvat acestui scop. Acesta nu este un document dezvoltat îndeajuns și nu îndeplinește toate standardele de calitate ale Comisiei. În mod evident, redactarea acestor orientări necesită mai multe eforturi. Prin urmare, acestea vor fi retrase și vom continua să lucrăm la acest document”, a explicat comisarul european pentru egalitate.

În opinia Irinei Corobcenco, expertă în domeniul libertăților și drepturilor fundamentale ale omului în cadrul Asociației Obștești „Promo-LEX”, ghidul de comunicare incluzivă se bazează pe principiul nediscriminării și urmărește asigurarea respectului pentru diversitate și demnitatea oricărei persoane, indiferent de religia sau convingerile sale religioase, și nu anulează nicio sărbătoare. „Înțeleg că documentul a fost retras pentru a fi completat sau ajustat, urmare a presiunilor celor care consideră că acest ghid este mai curând o formă de cenzură. Dar ghidul reamintește tuturor că societățile noastre s-au schimbat, ele nu mai sunt omogene din punct de vedere religios, cultural, etnic etc. Altfel spus, oamenii din jurul nostru nu au neapărat aceleași convingeri, nu vorbesc aceeași limbă, nu aparțin aceleași etnii, cu toate că sunt membri ai aceleiași comunități și contribuie la dezvoltarea ei”, conchide experta.

Ghiduri interne ale CE interpretate speculativ de site-urile cu profil religios și de scandal

Nu este prima dată când unele site-uri interpretează tendențios și speculează privind comunicarea internă în cadrul structurilor Uniunii Europene. Portalul Stopfals.md a dezmințit în aprilie curent un fals despre „un nou ghid lingvistic, pe placul homosexualilor, elaborat de Parlamentul European, prin care este interzisă folosirea unor termeni ca „mamă” și „tată”, promovat de unele surse, inclusiv de publicația Il Giornale. Aceste narative false sunt promovate cu regularitate de portaluri religioase, media pro-Kremlin sau publicații de scandal.

Cotidianul italian Il Giornale este mai degrabă un tabloid cunoscut pentru specificul titlurilor sale scandaloase.

Flux.md este gestionat de fostul politician Iurie Roșca. Site-ul deseori publică falsuri și promovează teorii ale conspirației despre COVID-19 și vaccinare.

ActiveNews.ro este un site din România care la fel publică teorii ale conspirației și dezinformări pe diferite teme, inclusiv promovează speculații despre COVID-19. De notat că Flux.md preia frecvent articole de pe Activenews.ro.

Mariana Jacot,

Stopfals.md

 

17 decembrie 2021 1216

Relevant

Comments 0