Portalul care te protejează de falsuri

Falsuri și speculații la mitingul organizat cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a „referendumurilor din Găgăuzia”

12 februarie 2024 1405
Articole, Gândește critic!
Colaj: Stopfals.md

Pe 2 februarie, la Comrat s-a desfășurat un miting prilejuit de cea de-a 10-a aniversare a așa-numitor referendumuri din Găgăuzia, organizate în 2014 și recunoscute drept ilegale. Politicienii găgăuzi care au vorbit la miting și imediat după eveniment au făcut câteva declarații false și speculative.

Fals: „Țările CSI reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru produsele moldovenești”

După miting, în alocuțiunea sa de la Casa de Cultură, adjunctul bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, a declarat că „astăzi, cea mai mare piață de desfacere unde sunt solicitate produsele moldovenești este piața țărilor CSI. În mare parte, vorbim despre Federația Rusă” (în original: «Сегодня самый большой рынок сбыта, на котором востребована молдавская продукция, — это рынок стран СНГ. По большей части — это Российская Федерация») (4:00:42-4:00:52).

Fostul adjunct al bașcanului, Valerii Ianioglo, a făcut declarații similare și a supus criticilor Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană: „Astăzi este evident faptul că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat de Moldova, a provocat reducerea exporturilor produselor din Moldova, având un impact negativ asupra economiei în general” (în original: «Сегодня очевиден тот факт, что подписанное Молдовой Соглашение об ассоциации с Европейским союзом привело к сокращению экспорта продукции из Молдовы и негативно сказалось на экономике в целом»), a spus acesta) (4:14:07- 4:14:21).

Acordul de Asociere cu UE aduce beneficii

Relațiile comerciale UE-Republica Moldova sunt determinate de zona de liber schimb instituită prin Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și parte a Acordului de Asociere, semnat în iunie 2014 și intrat în vigoare din iulie 2016. DCFTA prevede eliminarea taxelor de import pentru majoritatea mărfurilor comercializate între UE și Moldova și un acces reciproc larg la comerțul cu servicii pentru ambii parteneri.

Companiile moldovenești pot crea sucursale sau filiale, beneficiind de același tratament ca și companiile naționale de pe piața partenerului atunci când înființează o afacere. Acest sistem comercial preferențial a permis R. Moldova să beneficieze de tarife reduse sau anulate pentru bunurile sale, de o piață de servicii mai mare și de condiții mai bune pentru investiții. Preferințele comerciale autonome oferă acces fără taxe vamale și fără restricții cantitative pentru aproape toate bunurile moldovenești pe piața UE.

Peste 60% din produsele moldovenești ajung pe piața UE

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică a RM, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene, în ianuarie-noiembrie 2023, au totalizat 2435,6 milioane de dolari SUA (cu 3,5% mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2022), deținând o pondere de 65,2% în total exporturi.

Totodată, cota CSI-ului în totalul de exporturi în perioada respectivă a fost de 848,4 milioane de dolari SUA (cu 8,7% mai puțin, în raport cu perioada similară din anul 2022), care echivalează cu o cotă de 22,7% în totalul de exporturi.

Cele mai mari volume de exporturi din R. Moldova în ultimul an au avut ca destinație statul vecin, România. Printre țările CSI, Rusia s-a situat abia pe locul 6, Belarus pe locul 9, iar Kazahstanul – pe 12.

În ultimii 6 ani, cota UE în volumul total de exporturi din R. Moldova a fost de peste 60% anual, în timp ce cota țărilor CSI n-a ajuns nici la jumătate din acest volum.

Fals: „Pierderea statalității și scindarea bisericii”

În cadrul mitingului, consilierul bașcanului Mihail Vlah a spus că „poporul moldovenesc și-a pierdut statalitatea (în original: «молдавский народ потерял свою государственность») (55:21-55:52), argumentându-și declarația prin... marșul LGBT de la Chișinău, care, în opinia sa, probează „pierderea valorilor tradiționale” (în original: «потере традиционных ценностей»). Vom aminti că în iunie 2023, Victor Petrov, actualul adjunct al bașcanului, care la acel moment era deputat în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei, la fel a acuzat actuala guvernare de promovare a valorilor LGBT din cauza unui marș desfășurat la Chișinău, deși autoritățile nu aveau nicio legătură cu acel eveniment. Stopfals.md a scris cine, de fapt, a fost organizatorul acelei acțiuni și a explicat de ce astfel de marșuri nu îndeamnă lumea să renunțe la valorile tradiționale.

În cadrul evenimentului de după mitingul prilejuit de cea de-a 10-cea aniversare a „referendumurilor din Găgăuzia”, Victor Petrov a declarat (3:57:46-3:57:58) că „biserica catolica încearcă să-și impună influența” (în original: «католическая церковь пытается войти со своим влиянием»), iar Mihail Kendighelean, unul dintre participanții la mișcarea de edificare a Republicii Găgăuze (1990-1994), a spus că în Moldova se fac tentative de a „scinda unitatea ortodoxiei” (în original: «расколоть единство православия») (3:24:48-3:25:07).

Vom nota că, în martie 2023, în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, oligarhul fugar Ilan Șor a afirmat și el că biserica moldovenească este împărțită din cauza „actualului regim”. Afirmația este însă un fals. În realitate, scindarea a avut loc încă în anul 1992, totuși Mitropolia Basarabiei a obținut un statut legal abia în anul 2002, în urma adresării la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Despre asta a relatat anterior Stopfals.md.

Politicienii găgăuzi tirajează de mai mulți ani retorica promovată de Kremlin

Declarațiile false și speculative precum că Acordul de Asociere cu EU nu generează beneficii, iar partenerul economic principal al R. Moldova este Rusia sunt răspândite de politicienii şi instituţiile media pro-Kremlin timp de mai mulţi ani. Vom prezenta în cele ce urmează doar câteva exemple în acest sens.

În februarie 2017, Igor Dodon, care deținea funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunţat că relațiile comerciale cu Rusia s-au deteriorat în urma semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Falsul în cauză a fost demontat de portalul Stopfals.md.

La începutul lunii august 2020, portalul cu politică editorială pro-Kremlin Ehomd.info a publicat un articol în care afirma că în cei șase ani de implementare a Acordului de Asociere cu UE „țara noastră a avut doar de pierdut” (în original: «наша страна только проиграла) și că „nu a fost observat niciun progres” (în original: «никакого прогресса не наблюдалось»). În realitate, așa cum nota Stopfals.md, la acel moment, aproape 70% din exporturile moldovenești aveau ca destinație piața UE.

În iunie 2022, unele portaluri cu politică editorială pro-Kremlin au publicat știri false cu afirmația că „Europa nu are nevoie de caisele din Moldova”, iar „piețele CSI sunt închise”. Stopfals.md a explicat de ce afirmațiile în cauză nu corespund realității.

În decembrie 2022, instituțiile media cu politică editorială pro-Kremlin, sursele rusești oficiale, dar și unele site-urile partinice de la noi au declarat că Parlamentul European impune Republica Moldova să permită căsătoriile persoanelor de același sex, vânzarea pământurilor străinilor și să lichideze spitalele. Stopfals.md a dezmințit și acele falsuri.

Vedeți și: Top 5 falsuri despre integrarea europeană a Republicii Moldova

Cine sunt Victor Petrov și Valerii Ianioglo

Victor Petrov este adjunctul preşedintelui Comitetului Executiv (başcanului) Găgăuziei, Evghenia Guţul. Anterior, a fost deputat în Adunarea Populară din autonomie. Acesta a răspândit dezinformări în repetate rânduri. Astfel, în august 2022, împreună cu propagandistul pro-Kremlin, Vladimir Soloviov, a declarat că Brigada cu Destinaţie Specială „Fulger” a sosit la Comrat pentru a intimida participanţii la o acţiune de protest, deşi în realitate au fost nişte aplicaţii de rutină desfăşurate şi în alte raioane. Stopfals.md a publicat un material la acest subiect. În aprilie 2023, Petrov, care candida la funcția de bașcan al Găgăuziei, a acuzat, în ziarul său de agitație electorală, autoritățile moldovenești de faptul că acestea ar împinge țara într-un conflict militar. Falsul respectiv a fost demontat de Stopfals.md. În luna iunie a aceluiași an, politicianul declara că PAS, aflat la guvernare, „promovează perversiunea şi valorile LGBT” (în original: «пропагандирует извращения и ценности ЛГБТ»). Stopfals.md a dezmințit şi acest fals.

Valerii Ianioglo a fost adjunctul başcanului şi şef al Agenţiei pentru Dezvoltare Regionale UTA Găgăuzia. S-a implicat activ în organizarea referendumurilor din 2 februarie 2014 din Găgăuzia. În vara lui 2018, s-a pronunțat pentru crearea mișcării obștești „Uniunea Popular-patriotică «Devlet»” fondată de ex-deputatul în Parlament, Nicolai Dudoglo, care actualmente este deputat în cadrul APG. În turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan din anul 2023, Nicolai Dudoglo și-a anunțat sprijinul pentru Evghenia Guțul și Partidul „Șor” (declarat neconstituțional), susținând echipa Evgheniei Guțul până în prezent.

Ce fel de referendumuri au avut loc în Găgăuzia în anul 2014?

La 2 februarie 2014, pe teritoriul autonomiei găgăuze au fost desfăşurate două referendumuri — unul consultativ, şi altul legislativ, deşi instanţa de judecată a emis o decizie cu privire la ilegalitatea acelor plebiscite. În cadrul referendumului legislativ partipanţii urmau să se pronunţe vizavi de aprobarea legii „Cu privire la statutul suspendat al poporului Găgăuziei la autodeterminare externă”. Potrivit acelei legi, dacă Republica Moldova îşi va pierde independenţa, Găgăuzia va avea dreptul la autodeterminare. Subiectul referendumului consultativ se referea la cursul de politică externă al Republicii Moldova. Atunci 98,47% din participanţi s-au pronunţat pentru aderarea R. Moldova la aşa numita Uniune Vamală.

Referendumurile au fost declarate ilegale atât de Judecătoria Comrat şi Curtea de Apel Comrat, cât şi de Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova.

 

Elena Celak,

Stopfals.md

 

Ai depistat un fals? Raportează-l pe semnale.stopfals.md/ro și noi îl vom dezminți!

#NuDezinformării #StopFals #API

12 februarie 2024 1405

Relevant

Comments 0